Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ αγοράζει όπλα για την Ουκρανία και επανεξοπλίζεται - Σχέδιο 2 δις ευρώ

Η ΕΕ αγοράζει όπλα για την Ουκρανία και επανεξοπλίζεται  - Σχέδιο 2 δις ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το σχέδιο αγοράς όπλων για την Ουκρανία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να οριστικοποιήσει εντός της εβδομάδας η ΕΕ.
Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία, μια και υπάρχουν κράτη που διατηρούν επιφυλάξεις, εκτιμάται πως τελικά όλες οι ενστάσεις θα αρθούν και η συμφωνία θα «κλείσει» στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που συνέρχονται σήμερα Δευτέρα 20/3 στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρεται, τη συμφωνία θα εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 – 24 Μαρτίου.
Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ ζητά από τα κράτη – μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισεκ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Τι προβλέπει

Συγκεκριμένα, ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, ενώ το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό.
Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.
Επιπλέον, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Βοήθεια 12 δις ευρώ

Εκτιμάται πως η ΕΕ έχει συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία με μια βοήθεια ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ έχει εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης