Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση ΕΚΤ - ΕΒΑ - SRB «κόντρα» στην Ελβετία για τα AT1 - «Κούρεμα» πρώτα σε μετοχές, μετά σε ομόλογα

Παρέμβαση ΕΚΤ - ΕΒΑ - SRB «κόντρα» στην Ελβετία για τα AT1  - «Κούρεμα» πρώτα σε μετοχές, μετά σε ομόλογα
Δήλωση της SRB, της ΕΒΑ και της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία σχετικά με την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών για την 19η Μαρτίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Παρέμβαση κόντρα στις ελβετικές αρχές πραγματοποίησαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωζώνης, προκειμένου να κατευνάσουν την ανησυχία για τα ομόλογα AT1, τα οποία «διέγραψε» η Credit Suisse.
ΕΚΤ, ΕΒΑ και SRB επιβεβαίωσαν ότι οι μετοχές είναι οι πρώτες που απορροφούν ζημίες και μετά τα ομόλογα.

Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Ειδικότερα, ο  ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας,
αναφέρει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, οι οποίες χαιρετίζουν το ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθόρισε, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας θα πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες.

«Κούρεμα» πρώτα σε μετοχές, μετά σε ομόλογα

Ειδικότερα, τα μέσα κοινών μετοχών είναι τα πρώτα που πρέπει να απορροφήσουν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα πρέπει να γίνει απομείωση της Πρόσθετης Κατηγορίας 1.
Η προσέγγιση αυτή έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις, αναφέρει η ΕΒΑ.
Το Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης