Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bolton (ΗΠΑ): Άχρηστο το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Putin - Είναι παράνομο, θα μπλοκάρει την ειρήνη

Bolton (ΗΠΑ): Άχρηστο το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Putin - Είναι παράνομο, θα μπλοκάρει την ειρήνη
Ο Bolton, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο από το 2018 για τη διεξαγωγή ερευνών εναντίον πολιτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είπε επίσης ότι «δεν θα συμβεί τίποτα» ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να περιπλέξει την ειρήνη στην Ουκρανία, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News ο πρώην βοηθός του Αμερικανού προέδρου Trump για θέματα εθνικής ασφάλειας, John Bolton.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι παράνομο καθώς εκτελεί τις λειτουργίες των κρατικών οργάνων στο κενό - χωρίς συνταγματικό πλαίσιο που θα το περιόριζε. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο θεσμό και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι ενέργειες του ΔΠΔ δυνητικά εμποδίζουν την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, είπε ο Bolton, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεργαστούν με το εν λόγω δικαστήριο.
«Αν θέλετε διαπραγματεύσεις, πιστεύετε ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Vladimir Putin αυξάνει ή μειώνει την πιθανότητα να συμφωνήσει μαζί τους;»
Ο Bolton, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο από το 2018 για τη διεξαγωγή ερευνών εναντίον πολιτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είπε επίσης ότι «δεν θα συμβεί τίποτα» ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν προσπαθεί «με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσει τις ενέργειες» του Ρώσου ηγέτη σε σχέση με την Ουκρανία.
Ο Bolton υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει νομικούς λόγους για την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου, αλλά χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την ιδέα να διεξαχθεί ερήμην δίκη εναντίον του στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα βοηθήσει μόνο στην ενίσχυση της εξουσίας του Putin στη Ρωσία.
«Τελικά, η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδοθεί από τη νέα ρωσική κυβέρνηση», είπε.
Ο Bolton τόνισε επίσης ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 10/3, υποδηλώνει τη διαμόρφωση ενός «σινο-ρωσικού άξονα» στον οποίο το Πεκίνο παίζει τον κύριο ρόλο.
«Ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να προσπαθήσει να παρουσιάσει το «ειρηνευτικό του σχέδιο» [για την Ουκρανία], αλλά εγγυώμαι ότι θα είναι ένα σχέδιο που θα είναι επωφελές για τη Ρωσία από την αρχή μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν με την πρώτη ματιά φαίνεται δίκαιο και ισορροπημένο», δήλωσε ο πρώην αξιωματικός.
Στις 17 Μαρτίου, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την κατηγορία της «παράνομης απέλασης» παιδιών από την Ουκρανία.
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Με τη σειρά της, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,  Zakharova μιλώντας για τις πληροφορίες που έλαβε από τη Χάγη, είπε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν καμία σημασία για τη Ρωσία και ότι πιθανά εντάλματα σύλληψης είναι νομικά άκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης