Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιστολή για την κατάρρευση της Signature Bank που αγνόησαν οι αμερικανικές αρχές - Θα είχε αποτραπεί η τραπεζική κρίση

Η επιστολή για την κατάρρευση της Signature Bank που αγνόησαν οι αμερικανικές αρχές - Θα είχε αποτραπεί η τραπεζική κρίση
Το 2011, η Signature πρόσθεσε στο διοικητικό της συμβούλιο την 29χρονη τότε Ivanka Trump
Σχετικά Άρθρα
Μια παράξενη επιστολή έλαβαν οι υπάλληλοι της Federal Deposit Insurance Corporation στα μέσα Ιανουαρίου, την οποία όμως αγνόησαν, καθώς ανέφερε ότι η Signature Bank, ένας πιστωτικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη και καταθέσεις ύψους περίπου 90 δισ. δολαρίων, αντιμετώπιζε προβλήματα.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η επιστολή από έναν short seller, ο οποίος μάλιστα θα κέρδιζε χρήματα αν η τιμή της μετοχής της Signature έπεφτε, προειδοποιούσε ότι η τράπεζα δεν διέθετε πιστοποιήσεις σε βασικά στοιχεία της.
Ένα παράδειγμα: Η Signature τον Απρίλιο του 2020 χορήγησε δάνειο βοήθειας για την πανδημία ύψους 370.000 δολαρίων στην Alameda Research, τη θυγατρική του hedge fund του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, το οποίο πέρυσι κατέθεσε αίτηση για προστασία από πτώχευση και φέρεται να συμμετείχε σε απάτη.
"Η SBNY διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο ως διαμεσολαβητής, έστω και άθελά της, για αμέτρητες παράνομες συναλλαγές κρυπτογράφησης", έγραψε ο Marc Cohodes στην επιστολή, την οποία κατέχουν οι Financial Times.

Τα κέρδη του Cohodes

Ο Cohodes αποκόμισε κέρδος από τη θέση του, καθώς η τιμή της μετοχής της Signature έπεσε κατακόρυφα πριν οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης την κλείσουν αυτόν τον μήνα.
Η ξαφνική κατάρρευση της Signature ήταν ένα πρώιμο θύμα της αναταραχής που σαρώνει τώρα τον τραπεζικό τομέα.
Την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023, μια εβδομάδα μετά το κλείσιμό της, οι περισσότερες από τις εναπομείνασες καταθέσεις της τράπεζας και περίπου το ένα τρίτο των περιουσιακών της στοιχείων συμφωνήθηκε να εξαγοραστούν από μια μονάδα της New York Community Bancorp σε μια συμφωνία που οργανώθηκε από την FDIC.
Η κατάρρευση της τράπεζας έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια τράπεζα που είχε τη φήμη ότι προωθούσε επιχειρηματίες τραπεζίτες, ότι ήταν πρόθυμη να μπει σε νέες επιχειρήσεις και ότι δεν έβλεπε τους κινδύνους.
Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη ρυθμιστική εποπτεία.
Ο Cohodes, ένας βετεράνος των ανοικτών πωλήσεων που έθεσε επίσης από νωρίς ερωτήματα σχετικά με την FTX και την Silvergate, μια άλλη τράπεζα με επίκεντρο την κρυπτογράφηση που έκλεισε αυτόν τον μήνα, κάλεσε την FDIC να διερευνήσει τις ανησυχίες του.
Είπε ότι έλαβε μια επιβεβαίωση από τους υπαλλήλους της FDIC, αλλά καμία συνέχεια.

Οι ημέρες της Signature

Η Signature ιδρύθηκε το 2001 από τους Scott Shay και Joseph DePaolo, προστατευόμενους του θρυλικού τραπεζίτη και δισεκατομμυριούχου Edmond Safra.
Αποτελώντας ένα ίδρυμα για τη στενή κοινότητα ακινήτων της Νέας Υόρκης, ειδικεύτηκε στην εξυπηρέτηση κατασκευαστών πολυκατοικιών και μεγάλων ιδιοκτητών.
Τα δάνεια αυτά αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δανεισμού της, σε σύγκριση με λιγότερο από 5% για τράπεζες παρόμοιου μεγέθους.
Το 2011, η Signature πρόσθεσε στο διοικητικό της συμβούλιο την 29χρονη τότε Ivanka Trump, παρά το γεγονός ότι είχε σημαντικές επιχειρήσεις τόσο με τον πατέρα της, Donald Trump, όσο και με τον σύζυγό της, Jared Kushner.
Ο Shay δήλωσε αργότερα στους New York Times ότι αυτή ήταν μια κίνηση για την οποία "σχεδόν μετάνιωσε".
Όταν το 2017 η Letitia James, τότε συνήγορος του πολίτη της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις τράπεζες που είχαν δανείσει τους περισσότερους από τους χειρότερους ιδιοκτήτες της πόλης, η Signature βρισκόταν στην πρώτη θέση.
Το 2018, η Signature διέγραψε δάνεια ύψους 129 εκατ. δολαρίων που ήταν συνδεδεμένα με ταξί, χρόνια αφότου η Uber και άλλες υπηρεσίες μετακίνησης είχαν υποτιμήσει την αξία των αδειών ταξί της Νέας Υόρκης.
Στη συνέχεια ήρθαν τα κρυπτονομίσματα.
Το 2019 η Signature εγκαινίασε το Signet, ένα σύστημα επεξεργασίας πληρωμών προσαρμοσμένο στο αυξανόμενο απόθεμα πελατών κρυπτονομισμάτων της τράπεζας.
Το Signet συνέβαλε στο να τριπλασιαστούν σχεδόν οι καταθέσεις της τράπεζας σε ένα ανώτατο επίπεδο περίπου 110 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2022.
Τον Φεβρουάριο, η Signature χτυπήθηκε με μια ομαδική αγωγή που ισχυρίζεται ότι η τράπεζα "διευκόλυνε ουσιαστικά" την υποτιθέμενη απάτη της FTX.
Συγκεκριμένα, η αγωγή αναφέρει ότι η τράπεζα μετέφερε εν γνώσει της τις καταθέσεις πελατών της FTX που έγιναν μέσω της Signet σε λογαριασμούς που ελέγχονταν από την Alameda, τη θυγατρική της FTX, η οποία ήταν ένα hedge fund που έχανε χρήματα.
"Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος που η Signature απέτυχε", δήλωσε ο Cohodes, ο οποίος πιστεύει ότι η τράπεζα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση μιας σειράς εταιρειών κρυπτογράφησης που εμπλέκονταν σε απάτες.
"Οι νομικές ευθύνες εδώ είναι υπαρξιακές".

Τιμωρητικές οι αρχές;

Ο Barney Frank, ο πρώην βουλευτής που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Signature, δήλωσε στους FT ότι πιστεύει ότι η τράπεζα δεν χρειαζόταν να κλείσει και ότι τιμωρήθηκε για την παρέμβασή της στην κρυπτογράφηση.
Ωστόσο, η επιθεωρήτρια του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (DFS), Adrienne Harris, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν έκλεισε λόγω της έκθεσής της στις αγορές κρυπτογράφησης, αλλά επειδή οι καταθέτες έφυγαν.
Οι καταθέσεις της Signature είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 60%, ήτοι 50 δισ. δολάρια, από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η New York Community Bancorp.
Επιπλέον, δήλωσε η Harris, οι εξεταστές της DFS δεν ενέκριναν όσα τους έλεγε η τράπεζα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
"Η τράπεζα απέτυχε να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες", δήλωσε στους Financial Times.
Η υπηρεσία της Harris διόρισε την FDIC ως διαχειριστή της Signature.
Μια μονάδα της NYCB, γνωστή ως Flagstar Bank, συμφώνησε να αγοράσει "ουσιαστικά όλες" τις καταθέσεις της Signature και περίπου το ένα τρίτο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δανείων αξίας 13 δισ. δολαρίων, τα οποία το FDIC πούλησε με έκπτωση.
Τα 40 υποκαταστήματα της Signature θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν, μετονομαζόμενα σε υποκαταστήματα της Flagstar.
Η FDIC είχε επιδιώξει να πουλήσει την Signature σε ένα κομμάτι, αλλά δεν προέκυψε πλειοδότης για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της.
Τελικά, ο οργανισμός αποφάσισε ότι η μερική πώληση ήταν καλύτερη από τη μη πώληση.
Αυτό επέτρεψε στη διοίκηση της NYCB να διαλέξει αυτά που πίστευε ότι ήταν τα καλύτερα μέρη της Signature, καθώς και να φορτώσει στο FDIC τυχόν ζημίες.
Συνολικά, η FDIC εκτίμησε ότι η διαδικασία της χρεοκοπίας της Signature θα κοστίσει στο ασφαλιστικό της ταμείο 2,5 δισ. δολάρια.
Από την πώληση εξαιρέθηκε η επιχείρηση επεξεργασίας κρυπτοπληρωμών Signet, η οποία κάποτε είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης