Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Το ΝΑΤΟ να απομονώσει Τουρκία και Ουγγαρία - Είναι εκβιαστικές, αυταρχικές και αναξιόπιστες

Die Welt: Το ΝΑΤΟ να απομονώσει Τουρκία και Ουγγαρία - Είναι εκβιαστικές, αυταρχικές και αναξιόπιστες
Ο υπογράφων του άρθρου, Clemens Wergin, ισχυρίζεται ότι και τα δύο έθνη έχουν αναπτύξει "απρεπείς" δεσμούς με τη Ρωσία και διερωτάται αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μοιράζεται ακόμη και ευαίσθητα δεδομένα με τις δύο χώρες
Η Ουγγαρία είναι "αυταρχική" και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκρύψει ευαίσθητες πληροφορίες από την Τουρκία και την Ουγγαρία, γράφει ο σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής της Die Welt, Clemens Wergin.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να είναι αξιόπιστες στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία θέλει χρήματα της ΕΕ με αντάλλαγμα την έγκριση της ένταξης και των δύο χωρών.
Ο υπογράφων του άρθρου, Clemens Wergin, ισχυρίζεται επίσης ότι και τα δύο έθνη έχουν αναπτύξει "απρεπείς" δεσμούς με τη Ρωσία και στη συνέχεια διερωτάται αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μοιράζεται ακόμη και ευαίσθητα δεδομένα με τις δύο χώρες.

Στροφή στον αυταρχισμό

"Και με τη στροφή τους προς τον αυταρχισμό, η Άγκυρα και η Βουδαπέστη έχουν επίσης απομακρυνθεί σημαντικά από την κοινότητα των αξιών που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.
Επομένως, η συμμαχία καλά θα κάνει να αντιμετωπίσει και τις δύο ως εταίρους με επιφύλαξη.
Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, να μην μοιράζεται πλέον απαραίτητα ορισμένα ευαίσθητα δεδομένα με την Τουρκία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", γράφει ο Wergin.
Ο Wergin υποστηρίζει ότι η Φινλανδία είναι πιθανό να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Erdogan δεν διατυπώνει πια επιφυλάξεις στην ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ.
Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία είναι πιθανό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.
Υποθέτει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική απόφαση ασκεί σημαντική πίεση στην ουγγρική κυβέρνηση, η οποία επίσης εμποδίζει την ένταξη, να συμφωνήσει τουλάχιστον στην ένταξη και της Φινλανδίας.
"Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει πλέον πιο πιθανό ότι τουλάχιστον η Φινλανδία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των μακρών χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία, θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.
Η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία.
Η βορειοανατολική Ευρώπη θα γίνει έτσι προς το παρόν μια περιοχή διαιρεμένης ασφάλειας, με τους Φινλανδούς εντός της ομπρέλας του ΝΑΤΟ και τους Σουηδούς εκτός", υποστηρίζει.

Τα μετατρέπουν όλα σε "φάρσα"

Σύμφωνα με τον Wergin και τα δύο κράτη μετέτρεψαν την επείγουσα αίτηση των σκανδιναβικών χωρών για ένταξη, που προκλήθηκε από τον ρωσικό πόλεμο, σε "φάρσα" και απέτρεψαν την είσοδο για εξωγενείς λόγους.
Ο Erdogan ήθελε η Σουηδία να επιβάλει αυστηρότερη πολιτική στις ομάδες της τουρκικής αντιπολίτευσης και είχε επίσης εξοργιστεί από μια αντι-ισλαμική ενέργεια του δεξιού προβοκάτορα Rasmus Paulson, ο οποίος είχε κάψει το Κοράνι στη Στοκχόλμη.
Ισχυρίζεται ότι ο Paulson χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, αλλά δεν προσφέρει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban επανέλαβε τη θέση της χώρας του για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρώπη πάσχει από "πολεμική ψύχωση", με την ήπειρο να διολισθαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης