Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η προειδοποίηση Lagarde - Nagel για πληθωρισμό και επιτόκια έστειλε το ευρώ σε υψηλό μήνα

Η προειδοποίηση Lagarde - Nagel για πληθωρισμό και επιτόκια έστειλε το ευρώ σε υψηλό μήνα
Η Lagarde επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη πως οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μόλις αρχίζουν να επιδρούν στην οικονομία, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει ισχυρότερη ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής.
Την ίδια ώρα, η προειδοποίηση Lagarde - Nagel (Bundesbank) για τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό και πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων έστειλε το ευρώ σε υψηλό μήνα.
«Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν μια μεγαλύτερη "ειδική διαδικασία διαμεσολάβησης" -που σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο του βασικού επιτοκίου απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για τον αντιληπτό κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν δανείζουν- τότε η μετακύλιση στην οικονομία θα γίνει χειρότερη», ανέφερε η Lagarde.
Παράλληλα, η Lagarde δήλωσε πως η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει ισχυρή και συμπλήρωσε πως «πρέπει και θα μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας».

“Για να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική μας πολιτική να λειτουργεί ισχυρά προς την περιοριστική κατεύθυνση”, είπε. “Και αυτή η διαδικασία αρχίζει μόλις τώρα να επιδρά”.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις κατά 350 μονάδες βάσης που αποτελεί ρεκόρ, στο 3% από τον Ιούλιο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στο 3,5% αργότερα φέτος.
Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφαίρεσε από το μήνυμα το forward guidance για τις μελλοντικές αυξήσεις, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στις τράπεζες της ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως «είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Σχετικά με τα επιτόκια, η Lagarde τόνισε πως «δεν έχουμε δεσμευτεί ούτε για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια αλλά ούτε και για τερματισμό των αυξήσεων».

Σε υψηλό μήνα το ευρώ μετά την προειδοποίηση Lagarde - Nagel για τον πληθωρισμό

Το ευρώ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα την Τετάρτη, αφού οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη πολύ ισχυρές για να επιτρέψουν οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της πολιτικής στο εγγύς μέλλον.
Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,0790 δολάρια, λίγο μακριά από το ενδοσυνεδριακό μέγιστο των 1,08 δολαρίων.
"Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει πιθανότατα ξεπεράσει την κορύφωσή του, κατεβαίνει από πολύ υψηλά επίπεδα και προβλέπεται να είναι πολύ πάνω από τον στόχο μας για πολύ καιρό", δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ
"Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παραμείνει έτσι".
Τα σχόλιά της επαναλήφθηκαν σε συνέντευξη του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Joachim Nagel που δημοσιεύθηκε από τους Financial Times την Τετάρτη.
"Δεν αντιμετωπίζουμε επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης που είδαμε το 2008", δήλωσε ο Nagel.
"Μπορούμε να το διαχειριστούμε".
Ο Nagel δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς ότι η κατάρρευση της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει σε πιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη, αν και αναγνώρισε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να αυστηροποιήσουν τους όρους δανεισμού τους, κάνοντας ουσιαστικά τη δουλειά της ΕΚΤ για λογαριασμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης