Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση: Τα 8 μεγάλα βήματα μετά από τις συμφωνίες Putin - Jinping - Ο νέος κόσμος, οι ιδιαιτερότητες και το... μισογεμάτο ποτήρι

Ανάλυση: Τα 8 μεγάλα βήματα μετά από τις συμφωνίες Putin - Jinping - Ο νέος κόσμος, οι ιδιαιτερότητες και το... μισογεμάτο ποτήρι
Η Μόσχα και το Πεκίνο περιέγραψαν οκτώ κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων
Σχετικά Άρθρα
Η κοινή δήλωση Putin - Jinping καθόρισε οκτώ βασικά σημεία της ρωσο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας. Το έγγραφο είναι πρωτοποριακής φύσης, αλλά θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να επιτχύχει, σημείωσε ο Sergey Lukonin , επικεφαλής του τομέα της οικονομίας και της πολιτικής της Κίνας στο Κέντρο Σπουδών Ασίας-Ειρηνικού, IMEMO RAS, μιλώντας "Economics Today» .
«Όταν εξετάζουμε την κοινή δήλωση των 2 προέδρων, όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπεις το ποτήρι. Είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Για μένα το ποτήρι είναι μισογεμάτο και αξιολογώ θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στη Μόσχα.
Ωστόσο, ως ειδικός στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, θα ήθελα περισσότερα, αρκεί να υπάρχει μικρή ιδιαιτερότητα σε αυτό το έγγραφο», καταλήγει ο Lukonin.
Τα μέρη έχουν κάνει κοινή δήλωση, αλλά πρόκειται για μνημόνιο και όχι για δεσμευτική συμφωνία.
«Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ θα πάνε σε χαμηλότερο επίπεδο, όπου θα αρχίσουν να συζητούνται. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα σήμερα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα και οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας», συνοψίζει ο Lukonin.

Οκτώ μεγάλα βήματα

Η Μόσχα και το Πεκίνο περιέγραψαν οκτώ κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.
Πρώτον, είναι η κλιμάκωση και η βελτιστοποίηση της δομής του εμπορίου μέσω ηλεκτρονικών και καινοτόμων εργαλείων, καθώς και η αύξηση του επιπέδου ευνοϊκότητας αυτών των διαδικασιών τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.
Το δεύτερο είναι η βελτίωση των logistics για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, το τρίτο είναι η χρηματοπιστωτική συνεργασία, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τους δανεισμούς και άλλους τομείς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας.
Το τέταρτο σημείο ήταν η ενέργεια και η διασφάλιση της αμοιβαίας και παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων τεχνολογιών. Πέμπτον - η προμήθεια λιπασμάτων και προϊόντων της χημικής βιομηχανίας.
Το έκτο είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη τεχνολογιών και καινοτομιών, το έβδομο είναι η αύξηση του επιπέδου της βιομηχανικής συνεργασίας και το όγδοο είναι κοινά έργα στη γεωργία και το αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα.

1170180_full.webp

Η Ρωσία και η Κίνα θα ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία

Το γενικό νόημα του εγγράφου είναι σαφές: η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άλλων πρώτων υλών και λιπασμάτων στην Κίνα και το Πεκίνο θα ανταποκριθεί με τεχνολογίες, επενδύσεις και θα βοηθήσει τη Μόσχα να δημιουργήσει νέους κλάδους σύγχρονης βιομηχανίας.
Αν στα μηδενικά χρόνια το Κρεμλίνο προωθούσε τη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με το σχέδιο «οι ενεργειακοί μας πόροι σε αντάλλαγμα για τις τεχνολογίες σας», τώρα η Μόσχα χτίζει μια παρόμοια εμπορική ανταλλαγή με την Κίνα. Υπήρξε μια στροφή 180 μοιρών στη ρωσική στρατηγική, αλλά καθένα από τα αναφερόμενα σημεία απαιτεί δεσμευτικές συμφωνίες.

Χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο στην κοινή συμφωνία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναπτύξει σχέσεις σε αυτά τα σημεία στο παρελθόν. Δεν ειπώθηκε τίποτα για την αλληλεπίδραση των δύο χρηματοπιστωτικών συστημάτων και δεν αναφέρθηκε κανένας μηχανισμός για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πλατφόρμας για την παράκαμψη των δυτικών περιορισμών», δηλώνει ο Lukonin.
Η λογική της συνεργασίας στο πλαίσιο του συστήματος των ρωσικών πόρων σε αντάλλαγμα για την κινεζική τεχνολογία και εξοπλισμό είναι κατανοητή, αλλά θα οδηγήσει αυτό σε κοινή παραγωγή και αλυσίδες χρηματοοικονομικής αξίας;
«Όταν ο διμερής κύκλος εργασιών φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα θα έρθουν τέτοιες αποφάσεις, αλλά σήμερα έχουμε αυτό που έχουμε. Γενικά, όλα είναι καλά, αλλά θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες », καταλήγει ο Lukonin.

Το «Power of Siberia - 2» στην ημερήσια διάταξη

Ένα άλλο περίπλοκο σχέδιο είναι το Power of Siberia 2: ΟPutin σημείωσε ότι όλα τα ζητήματα με τη Μογγολία έχουν διευθετηθεί, αλλά η κύρια προϋπόθεση για την κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου με όγκο 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μπλε καυσίμου ετησίως είναι η συγκατάθεση των Κινέζων .
«Το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτό το θέμα και να υπολογίζει το οικονομικό του στοιχείο, καθώς και πώς θα αποδώσει. Ένα σημαντικό σημείο είναι το θέμα της παροχής κινεζικού δανείου για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Και τώρα, αφού υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία, τα μέρη θα υπογράψουν μια δεσμευτική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου», συνοψίζει ο Lukonin.
Η επίσκεψη του Xi Jinping έχει μεγάλη σημασία από πολιτική άποψη - η Κίνα υποστήριξε τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ουκρανική κρίση, αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για την οικονομία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο θα ξεκινήσουν διάλογο για κάθε σημείο προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, αλλά η υποστήριξη του Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

1170181_full.webp


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης