Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικά, ο Buffett κερδίζει από τις κρίσεις - Ποιες τράπεζες θα μπορούσε να αγοράσει μετά το πρόσφατο sell off

Ιστορικά, ο Buffett κερδίζει από τις κρίσεις - Ποιες τράπεζες θα μπορούσε να αγοράσει μετά το πρόσφατο sell off
Ο Buffett και η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Berkshire Hathaway είναι μακροχρόνιοι επενδυτές τραπεζών και γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τον τραπεζικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett συζητούσε με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden για να παράσχει συμβουλές και ενδεχομένως να συζητήσει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές.
Ο Buffett και η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Berkshire Hathaway είναι μακροχρόνιοι επενδυτές τραπεζών και γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τον τραπεζικό τομέα.
Στην πραγματικότητα, η Berkshire κατείχε και λειτουργούσε μια τράπεζα για αρκετά χρόνια στη δεκαετία του 1970 πριν την πουλήσει λόγω αλλαγών στους τραπεζικούς κανονισμούς.
Έκτοτε κατέχει μετοχές σε διάφορες τράπεζες, κυρίως στην Bank of America.
Μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών μέσα σε λίγες ημέρες, η οποία προκάλεσε ένα ευρύ ξεπούλημα στον κλάδο, θα αγοράσει το θαύμα της Ομάχα τη βουτιά στις τραπεζικές μετοχές;

Τι έχει κάνει ο Buffett στο παρελθόν

Υπάρχει ευρύ ιστορικό που υποδηλώνει ότι ο Buffett και η Berkshire θα επωφεληθούν από το πρόσφατο ξεπούλημα των τραπεζών.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Buffett εισέφερε κεφάλαια στην Goldman Sachs το 2008 και στη συνέχεια στην Bank of America το 2011, λαμβάνοντας και τις δύο φορές αέναες προνομιούχες μετοχές με απόδοση 10% για την Goldman Sachs και 6% για την Bank of America.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Buffett και η Berkshire έκαναν επίσης κάποιες κινήσεις.
Ενώ η Berkshire πούλησε πολλές από τις τραπεζικές της συμμετοχές κατά την έναρξη της πανδημίας, η εταιρεία συνέχισε να επενδύει στην Bank of America.
Το 2022, η Berkshire πραγματοποίησε επίσης αρκετές σημαντικές αγορές τραπεζών που διαπραγματεύονταν κάτω από την ενσώματη λογιστική αξία (TBV) ή την καθαρή τους αξία, όπως η Citigroup και η Ally Financial.
Δεν είναι βέβαιο ότι η Berkshire θα προβεί σε κεφαλαιακές ενισχύσεις, καθώς αυτή η πρόσφατη κρίση είχε περισσότερο να κάνει με τη ρευστότητα, ενώ ο τραπεζικός τομέας συνολικά είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένος και έχει ακόμη και καλύτερη ρευστότητα από ό,τι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Berkshire να κάνει απλούστερες κινήσεις και να αγοράσει κοινές μετοχές υπερπουλημένων τραπεζών κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell off ή ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς τις επόμενες εβδομάδες.

Για ποιες τράπεζες θα ενδιαφερόταν η Berkshire;

Υπάρχουν πολλές τράπεζες για τις οποίες θα μπορούσε να ενδιαφερθεί η Berkshire, δεδομένης της κατάστασης.
Ένας τομέας είναι μεταξύ των υπερπεριφερειακών τραπεζών.
Η Berkshire ξεφορτώθηκε τις περισσότερες από τις συμμετοχές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρόσφατα πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής της στην U.S. Bancorp.
Ορισμένες υπερ-περιφερειακές τράπεζες έχουν ένα καλό ποσό μη πραγματοποιημένων ζημιών από ομόλογα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την Berkshire σε μια παύση, αλλά αυτές οι υπερ-περιφερειακές τράπεζες ως πολύ ασφαλείς, δεδομένης της μεγάλης και πολύ πιο διαφοροποιημένης καταθετικής τους βάσης.
Πριν από την πανδημία, η Berkshire κατείχε επίσης την PNC Financial Services Group και την M&T Bank.
Αυτές οι τράπεζες έχουν πολύ πιο ελάχιστες μη πραγματοποιημένες απώλειες ομολόγων και τώρα έχουν ετήσιες μερισματικές αποδόσεις κοντά στο 4% ή και υψηλότερες.
Η μετοχή της PNC έχει υποχωρήσει περισσότερο από 17% φέτος και η M&T έχει υποχωρήσει περίπου 12%.
Παρόλα αυτά, ο Buffett έχει πουλήσει τις περισσότερες από τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών του με την πάροδο των ετών.
Επιπλέον, ο Buffett είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής και οι περιφερειακές τράπεζες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αντίθετους ανέμους μετά από αυτή την πρόσφατη πανωλεθρία, οπότε υπάρχουν πραγματικά μοιρασμένες πιθανότητες για το αν η Berkshire θα αγοράσει ή όχι κάποια από αυτές τις τράπεζες.

Οι σταθερές προτιμήσεις του Buffett

Θα μπορούσαμε να δούμε τον Buffett και την Berkshire να επιμένουν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις οποίες η Berkshire έχει ήδη επενδύσει.
Μία από τις ξεκάθαρα αγαπημένες του Buffett, η Bank of America, έχει υποχωρήσει κατά 14% φέτος.
Η τράπεζα έχει όντως σημαντικές μη πραγματοποιημένες απώλειες από ομόλογα, αλλά έχει τόσο ποικίλη καταθετική βάση με περίπου 1 τρισ. δολάρια σε καταθέσεις καταναλωτών.
Η Bank of America θα θεωρηθεί επίσης πιθανότατα ως ασφαλές καταφύγιο και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κάτω από τα 30 δολάρια ανά μετοχή, ένα επίπεδο που έχει να αγγίξει από τα τέλη του 2020.
Η Citigroup είναι μια άλλη τράπεζα που θα μπορούσε ο Buffett να αγοράζει περισσότερες μετοχές, επειδή η θέση της δεν έχει αλλάξει, ενώ μπορεί να είναι από αυτές που μπορεί να επωφεληθούν κάπως από την αναταραχή.
Περισσότεροι καταθέτες είναι πιθανό να συρρεύσουν στις μεγάλες τράπεζες ως ασφαλές καταφύγιο και περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα Treasury της Citigroup, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα στην κατηγορία τους.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 13% από τις αρχές του μήνα και διαπραγματεύεται μόλις στο 56% της ενσώματης λογιστικής αξίας ή της καθαρής αξίας της.
Τέλος, υπήρξαν κάποιες φήμες ότι η Berkshire ετοιμάζεται να κάνει κάποια κίνηση στην Ally Financial, αφού αγόρασε τη μετοχή σε δύο διαφορετικά τρίμηνα πέρυσι.
Η μετοχή της Ally έχει υποχωρήσει περισσότερο από 28% από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η Berkshire κατέχει ήδη το 9,9% των μετοχών της Ally που βρίσκονται σε κυκλοφορία, οπότε η κίνηση πάνω από το 10% θα οδηγήσει σε πρόσθετες ρυθμιστικές απαιτήσεις, όχι ότι η Berkshire δεν το έχει κάνει στο παρελθόν.

Ο Buffett είναι αποδεδειγμένα νικητής στις κρίσεις

Δεδομένης της επιτυχίας που είχε η Berkshire κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, είναι πολύ πιθανό ο Buffett να αξιοποιεί κεφάλαια με κάποια ιδιότητα.
Εξάλλου, αυτό το γεγονός είναι το ίδιο με τη Μεγάλη Ύφεση και πολλές τράπεζες θα επιβιώσουν και θα ανακάμψουν.
Είναι πραγματικά δύσκολο να υποθέσει κανείς αν οι συναντήσεις του Buffett με την κυβέρνηση Biden υποδηλώνουν κάποια πιο έκτακτη κίνηση, όπως μια εισφορά κεφαλαίου, αλλά θα μπορούσα να δει κανείς την Berkshire να αγοράζει μετοχές σε μεγάλες τράπεζες που ήδη κατέχει ή να ξαναμπαίνει στις υπερπεριφερειακές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης