Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από τις αυξήσεις Fed, BoE - O DAX στο -0,3%

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από τις αυξήσεις Fed, BoE - O DAX στο -0,3%
Νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,25%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την Bank of England.
Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, προβλέποντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση φέτος και λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος.
Η κεντρική τράπεζα περιόρισε επίσης τις προβλέψεις της για το ετήσιο ΑΕΠ, με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Στον αρνητικό τόνο συνέβαλαν και τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen,  καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις".
Οι εικασίες για μια τέτοια κίνηση είχαν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον τομέα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, ενώ τόνισε ότι αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,3% στις 15.169 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,9% στις 7.501 μονάδες.
Στις 7.104 μονάδες με πτώση 0,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,7% μεταβολές στις 26.350 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,5% στις 8.967 μονάδες.
Άνοδο έως 1% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,5% στις 2.381 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 40 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +2%.
Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,4% στα 76,37 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,5% στα 70,50 δολ. το βαρέλι.

Υποβάθμισε τις τράπεζες η Citigroup

Η Citigroup υποβάθμισε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης σε "neutral" από "overweight", προειδοποιώντας ότι η πιθανή συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προσθέτει στις ανησυχίες που απορρέουν από την αναταραχή στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.
"Τα θεμελιώδη μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα φαίνονται υγιή. Αλλά η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση των τραπεζών για ανάληψη κινδύνου και να μειώσει τη ροή πιστώσεων", αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, στο σημείωμα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει αργότερα και αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ειδικά αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα και πάλι πάνω από το 10% τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τετάρτης.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν επίσης στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, αναζητώντας τρόπους να ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ισχυρά κέρδη στην Ασία μετά τη Fed

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, ενώ το δολάριο διολίσθησε, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, αν και επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.
O Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,4%, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιοέκλεισε με μικρή πτώση 0,17% στις 27.419 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ  στο +1,9% στις 19.965 μονάδες και ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.286 μονάδες με άνοδο 0,64%.
Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά αναδιατύπωσε τις προοπτικές της σε πιο επιφυλακτική στάση ως αποτέλεσμα της τραπεζικής πίεσης.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1% και άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων στα 515,62.
Ο δείκτης βρισκόταν σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων δύο και πλέον μηνών.
Η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τη δήλωση πολιτικής της Fed και τα σχόλια από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Jerome Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης