Διεθνή

Νέο χτύπημα από Pomboy (Macro Mavens): Η φούσκα των πάντων έσκασε – Πτώση -30% στον S&P 500 το 2023, στις 2.800 μον.

Νέο χτύπημα από Pomboy (Macro Mavens): Η φούσκα των πάντων έσκασε – Πτώση -30% στον S&P 500 το 2023, στις 2.800 μον.
«Αρκούδα» η θρυλική επενδύτρια...
Σχετικά Άρθρα
«Τα χρηματιστήρια, διεθνώς, ήταν σε «φούσκα» και η διαδικασία του “ξεφουσκώματος” είναι εν εξελίξει…
Kαι οι μετοχές θα πιάσουν “πάτο”, καθώς η ταινία τρόμου, σκηνοθέτιδα της οποίας είναι η Federal Reserve, ακόμη… γυρίζεται».
Αυτό είναι εν ολίγοις το δράμα που βιώνει η αμερικανική αγορά λόγω της ολιγωρίας της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει εγκαίρως τις πληθωριστικές πιέσεις.
Με αυτή την άποψη συνηγορεί και η θρυλική, αν μη τι άλλο, επενδύτρια της Wall Street και ιδρύτρια της Macro Mavens, Stephanie Pomboy, η οποία με νέο χτύπημα, πάλι μέσω FoxNews, προειδοποιεί πως ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει έως -30% το 2023, ήτοι στις 2.800 μονάδες.
«Η φούσκα των πάντων έχει τώρα σκάσει και αυτό θα χτυπήσει τα πάντα, παντού ταυτόχρονα», είπε ξανά στο Fox Business την Τετάρτη.
«Πρέπει να αναμένουμε ακόμη πολλά άσχημα πράγματα».
Η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να βυθιστεί κατά 30% και η σοβούσα τραπεζική κρίση είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε εμπορικά ακίνητα, εταιρικές πιστώσεις, δημοτικά ομόλογα και άλλες αγορές, είπε ο Pomboy.
Πέρα από τα παραπάνω, η οικονομολόγος σημείωσε ότι τα επίπεδα του χρέους είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι πριν από το κραχ που ξεκίνησε από την αγορά κατοικίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε δραματικά τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και τις πιστωτικές τους κάρτες.
Πολλές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αισθάνονται επίσης πίεση, συμπλήρωσε.
«Νιώθω πραγματικά σαν να ζώ το 2007, το 2008, ξανά», είπε ο Pomboy.

Κατά Fed...

«Εκτός από το ότι πιστεύω ότι το ξέσπασμα αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο γρήγορο, ακόμα πιο βίαιο από ό,τι τότε, λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed".
Η Pomboy, η οποία εργάστηκε στην ISI για πάνω από μια δεκαετία προτού ξεκινήσει τη δική της εταιρεία επενδύσεων-ερευνών το 2002, επέκρινε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, την κατηγόρησε ότι διοχέτευε επανειλημμένα πάρα πολλά χρήματα στην οικονομία, ενίσχυσε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε μη βιώσιμα επίπεδα και στη συνέχεια ανέβασε τα επιτόκια προκαλώντας οδυνηρά κραχ.
«Η Fed, βασικά, μας αναγκάζει να παίζουμε πιννγκ πονγκ με τα αξιόχαρτα λόγω της φούσκας περιουσιακών στοιχείων που δημιούργησε μέχρι… την κατάρρευση», είπε.
«Αφρός, ξεπλένουμε, επαναλαμβάνουμε, αυτό ζούμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνεργάτες του αύξησαν τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη.
Από τον περασμένο Μάρτιο, τα έχουν αυξήσει από σχεδόν 0% σε 4,75% - το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Εάν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υποχωρήσουν και η οικονομία αποδυναμωθεί, η Fed μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της και να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Η Pomboy είναι μία από τους πολλούς ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές και την οικονομία.
Ο Jeremy Grantham, ιστορικός της αγοράς και βετεράνος επενδυτής, αναμένει ότι ο S&P 500 θα πέσει κατακόρυφα κατά 50% και θα επικρατήσει μια οδυνηρή ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης