Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Kαταδίκη και πλήρη λογοδοσία Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο και ο Putin

Σύνοδος Κορυφής: Kαταδίκη και πλήρη λογοδοσία Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο και ο Putin
Πλήρη λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου από Ρωσία στην Ουκρανία ζητά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Aποστέλλονται 1 εκατ. φυσίγγια...
Την προσήλωση «στη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου και τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας κατάλληλου μηχανισμού για τη δίωξη του εγκλήματος επίθεσης» εξέφρασε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν στην κάλυψη των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας» (θα δοθούν 1 εκατομμύριο φυσίγγια), αλλά και καταδίκη της υποστήριξης της Μόσχας από το Ιράν και την Λευκορωσία.
Στο στόχαστρο της συνόδου μπήκε και ο Ρώσος πρόεδρος Putin, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν υπόψη το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου...
Κατά τ' άλλα, η ΕΕ δεσμεύεται να διατηρήσει και να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καταδικάζει τη στήριξη που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία προς τη Μόσχα, ενώ επαναβεβαιώνει την πρόθεση στήριξης της κυβέρνησης της Μολδαβίας. 
Ανταγωνιστικότητα

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.
Θα εξεταστούν τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της ΕΕ και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική πολιτική της ΕΕ, υπό το φως του σημερινού γεωπολιτικού πλαισίου.
Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Σουηδική Προεδρία θα ενημερώσουν σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν ότι η μετανάστευση είναι μια «ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε αυτό το θέμα τον Ιούνιο.

Γαλλογερμανική κόντρα για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Θα ακολουθήσει το θέμα της ενέργειας, με φόντο την κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας κυρίως όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και τις εκπομπές αερίων.
Το Βερολίνο ενόχλησε ορισμένους εταίρους του, ιδίως τη Γαλλία, εμποδίζοντας -την τελευταία στιγμή- μια συμφωνία-ορόσημο για την απαγόρευση νέων πωλήσεων αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα από το 2035.
Η απαγόρευση αποτελεί κλειδί για το φιλόδοξο σχέδιο των Βρυξελλών να γίνουν μια "κλιματικά ουδέτερη" οικονομία έως το 2050, με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σε μια πρωτοφανή ενέργεια αυτόν τον μήνα, η Γερμανία παρενέβη αφού η απαγόρευση των αυτοκινήτων είχε ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ.
Απαίτησε από τις Βρυξέλλες να παράσχουν διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος θα επιτρέψει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα.
Ενώ το μπλοκάρισμα της τελευταίας στιγμής απογοήτευσε τη Γαλλία, το Παρίσι με τη σειρά του επιμένει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πυρηνική ενέργεια στις προτάσεις της ΕΕ για την παραγωγή περισσότερης πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Το Παρίσι και το Βερολίνο συνεργάζονται παραδοσιακά για να προωθήσουν την ατζέντα της ΕΕ.
Όμως, η κόντρα απειλεί τη σύνοδο κορυφής, καθώς οι ηγέτες συναντώνται για να συζητήσουν τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας απέναντι στις απειλές από τις αμερικανικές και κινεζικές επιδοτήσεις που είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, διεξάγει συνομιλίες με το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα αυτοκίνητα.
Αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Euractiv.

Στο επίκεντρο η τραπεζική κρίση

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 24 Μαρτίου, θα γίνει η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ», σε περιεκτική μορφή, όπου οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Christine Lagarde και του Eurogroup Pascal Donahoe, θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Αναμένεται να συζητηθεί και η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω της χρεοκοπίας αμερικανικών τραπεζών και της αναταραχής της ελβετικής τράπεζας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική διακυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου.
«Κάποιοι ηγέτες ζητούν να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, επειδή πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατάλληλο πολιτικό επίπεδο γι' αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως σημείωσε, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα, τα οποία χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», και η επένδυση σε αυτά.
Η ενέργεια, που κυριάρχησε στις συζητήσεις κυβερνήσεων και πολιτών όλο τον χειμώνα στην Ευρώπη, είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης