Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών ετοιμάζει η Γερμανία - Στα άκρα οι σχέσεις Βερολίνου - Μόσχας

Κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών ετοιμάζει η Γερμανία - Στα άκρα οι σχέσεις Βερολίνου - Μόσχας
Οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία έχουν οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας απελάσεις τα τελευταία δύο χρόνια
Οι διπλωματικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Ευρώπη συνεχίζουν να καταρρέουν τη στιγμή που η πυρηνική ρητορική αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Η απλή επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων συνεχίζει επίσης να χειροτερεύει, καθιστώντας την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ακόμη πιο δύσκολη.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απελάσει περισσότερους από 30 Ρώσους διπλωμάτες από το Βερολίνο.
Η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τα σχέδια για το νέο κύμα απελάσεων.
Πηγή γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικαλέστηκε αξιωματούχους λέγοντας ότι "πρέπει να ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά των κατασκόπων της Μόσχας".
Οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία έχουν οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας απελάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, που έχουν επιταχυνθεί σε συχνότητα και κλίμακα ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Γερμανία έχει υποστηρίξει ότι η παρουσία Ρώσων πρακτόρων και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών στο Βερολίνο έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, με Γερμανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η πρεσβεία είναι πλέον στελεχωμένη ακόμη καλύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία συνέχισαν επίσης να λαμβάνουν τιμωρητικά μέτρα κατά των Ρώσων διπλωματών.

Συνεχίζονται οι απελάσεις

Αριθμός των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν παγκοσμίως από το 2000 έως το 2022, ανά χώρα":


"Τον περασμένο μήνα, η Εσθονία απέλασε 21 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, λέγοντας ότι θα φιλοξενήσει μόνο οκτώ διπλωματικούς υπαλλήλους στο έδαφός της - που αντιστοιχούν στο μέγεθος της ομάδας του Ταλίν στη Μόσχα", αναφέρει το Politico το Σαββατοκύριακο.
"Το Κρεμλίνο απάντησε διώχνοντας τον Εσθονό πρέσβη Margus Laidre από τη Ρωσία - η πρώτη πρεσβευτική απέλαση από τη χώρα μέσα σε ένα χρόνο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία", προσθέτει το δημοσίευμα.
"Στη συνέχεια, το Ταλίν τερμάτισε τη θητεία του Ρώσου πρέσβη Vladimir Lipayev στην οδό Πικκ".
Αυτή και άλλες ρωσικές πρεσβείες και προξενεία στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι λειτουργούν ως "κατασκοπευτικοί κόμβοι" - πολύ πέρα από αυτό που θεωρείται "κανονική" παρουσία πρακτόρων και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης