Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι λαοί της Ευρώπης εξεγείρονται: Οι πολιτικοί αντιμέτωποι με την κοινωνική οργή - Κάηκαν Γαλλία, Γερμανία - Απεργίες παντού

Οι λαοί της Ευρώπης εξεγείρονται: Οι πολιτικοί αντιμέτωποι με την κοινωνική οργή - Κάηκαν Γαλλία, Γερμανία - Απεργίες παντού
Απεργίες σε Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία
Σχετικά Άρθρα
Η ώρα της κρίσης φαίνεται πως έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη με τον κόσμο να «κατεβαίνει» κατά εκατομμύρια πλέον σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, το εκπαιδευτικό, καθώς και για τις κακές υπηρεσίες των δημοσίων εταιρειών, όπως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με την τραγωδία των Τεμπών, προχωράνε μαζικώς σε απεργίες «παραλύοντας» κορυφαίες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Διαδηλώσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και αρκετούς μήνες, αρχίζουν να σχηματίζουν έναν συντονισμένο αγώνα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική κρίση και γενικευμένη πολιτική κρίση σε όλη την ήπειρο.

Φλέγεται η Γαλλία 

Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια συγκλονίζουν τη χώρα μετά την υιοθέτηση στις 16 Μαρτίου, χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν αργότερα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το νερό στη δυτική Γαλλία και συγκεκριμένα στο Sainte-Soline, με το εργοτάξιο της περιοχής να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 3.200 αστυνομικοί και 1.500 «βίαιοι» διαδηλωτές. Σύμφωνα με τη νομαρχία της περιοχές, στη διαμαρτυρία συνολικά συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές, με τους διαδηλωτές ωστόσο να μιλούν για 25.000.


FsEvwJAXwAcpwWx.jpg

FsEvyFkWwAQr9sz.jpgFsEvvF3X0AADfTF.jpg

a0267865-ae48-4414-9d6d-9a3881833f74.webp

a8d733f5af3e4d1e822bf56030873c94.jpg

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν αργότερα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το νερό στη δυτική Γαλλία και συγκεκριμένα στο Sainte-Soline, με το εργοτάξιο της περιοχής να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 3.200 αστυνομικοί και 1.500 «βίαιοι» διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τη νομαρχία της περιοχές, στη διαμαρτυρία συνολικά συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές, με τους διαδηλωτές ωστόσο να μιλούν για 25.000.

Όπως μεταδίδει η Le Parisien, για περίπου μία ώρα η περιοχή έγινε πεδίο μάχης με πολυάριθμες εκρήξεις, που παρατηρήθηκαν από μακριά από τους περισσότερους διαδηλωτές που παρέμειναν ειρηνικοί.


Στα χνάρια της Γαλλίας η Γερμανία 

Οι υπεραστικές συγκοινωνίες και μεταφορές σε μεγάλο τμήμα της Γερμανίας βρίσκονται σε χαώδη κατάσταση ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ η 24ωρη προειδοποιητική απεργία περισσότερων από 350.000 εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λεωφορεία, λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους.
Ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες στο τέλος Απριλίου, το συνδικάτο Ver.di και η Ένωση Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους EVG διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού.
Αεροδρόμια, σταθμοί λεωφορείων και τρένων σε όλη τη Γερμανία δεν είχαν καμιά κίνηση όλη μέρα, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατομμύρια κατοίκους.
Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήττεται από τον πληθωρισμό.
Το συνδικάτο Verdi και το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG είχαν κυρήξει άλλη μια 24ωρη απεργία, μετά από μήνες αντιδράσεων καθώς οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο.
Οι τερματικοί σταθμοί εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων δύο από τα μεγαλύτερα της Γερμανίας στο Μόναχο και τη Φρανκφούρτη, όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν, ενώ οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες ακυρώθηκαν από τη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn.
Οι απεργοί εργαζόμενοι που φορούσαν κίτρινα ή κόκκινα σακάκια υψηλής ορατότητας έκαναν διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας σειρήνες και σφυρίχτρες, κρατώντας πανό και κυματίζοντας σημαίες.
Η Ένωση αεροδρομίων ADV υπολόγισε ότι 380.000 επιβάτες αεροπορικών μεταφορών δεν κατάφεραν να κάνουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους.
Μόνο στη Φρανκφούρτη, σχεδόν 1.200 πτήσεις για 160.000 επιβάτες ακυρώθηκαν και οι εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες κοιμήθηκαν σε παγκάκια. Στην Κολωνία, η έλλειψη αστικών τρένων οδήγησε τον κόσμο στη χρήση ταξί.
Οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 9,3% τον Φεβρουάριο.
Το συνδικάτο Verdi διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των αεροδρομίων, ενώ η EVG διαπραγματεύεται για περίπου 230.000 υπαλλήλους στη Deutsche Bahn και στις εταιρείες λεωφορείων.

germani-600x338.jpg

_129160828_germanystrike.jpg

Postal-strike.jpg

Κινητοποιήσεις στην Αγγλία

Ταυτόχρονα, στο Ηνωμένο Βασίλειο , το Royal College of Nursing (RNC), το οποίο εκπροσωπεί σχεδόν μισό εκατομμύριο νοσηλευτές, πρόκειται να ανακοινώσει ανά πάσα στιγμή την πρώτη εθνική απεργία στην 106χρονη ιστορία του.
Άλλοι εργαζόμενοι που συνδέονται με τον τομέα της δημόσιας υγείας (όπως το προσωπικό ασθενοφόρων ή οι αχθοφόροι του νοσοκομείου, ακόμη και το προσωπικό καθαριότητας) συμμετείχαν επίσης σε μια διαβούλευση με το RNC που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή.
Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για απεργία των παραϊατρικών, αλλά η ανακοίνωση δεν κατευνάζει τους φόβους για τις επιπτώσεις της απεργίας σε έναν τομέα που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από το χάος που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Βέλγιο 

Η απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών σε ένα σενάριο εθνικών απεργιών που τροφοδοτούνται από τον υψηλό πληθωρισμό στο Βέλγιο  την Τετάρτη, έχει κινητοποιήσει τα συνδικάτα στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Απεργίες, διαμαρτυρίες, παράλυση των μεταφορών, εργαζόμενοι στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιούν για προβλέψιμο ξέσπασμα κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω της οικονομικής κρίσης που προκύπτει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει μια εκθετική αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μια περίοδο που πλησιάζει ο βόρειος χειμώνας και επίσης ζει με επίμονο πληθωρισμό 10%, σε ένα εκρηκτικό σενάριο που προκαλεί ανυπομονησία και ανησυχία στον πληθυσμό.
Έτσι, τα συνδικαλιστικά κεντρικά που συγκαλούν αυτά τα μέτρα ισχύος συμπίπτουν επιβεβαιώνοντας ότι οι μισθοί επί του παρόντος δεν επιτρέπουν την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Την Τετάρτη, τα βελγικά συνδικάτα κάλεσαν σε εθνική απεργία για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών, με αναστολή της κυκλοφορίας των τρένων και κλειστά σούπερ μάρκετ.
Στο κεντρικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Βρυξέλλες-Ζαβεντέμ, το 60% των προγραμματισμένων πτήσεων έχουν ακυρωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού στις επιχειρησιακές πλατφόρμες.
Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο Charleroi (ο κύριος κόμβος της εταιρείας Ryanair στην ευρωπαϊκή ήπειρο) παρέμεινε κλειστό, με όλες τις απογειώσεις του να ακυρώνονται.
Την εθνική απεργία προκήρυξε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, η Γενική Ομοσπονδία Εργασίας του Βελγίου (FGTB, σοσιαλιστική), με την υποστήριξη της Συνομοσπονδίας Χριστιανικών Συνδικάτων (CSC).

Απεργία και στην Ιταλία

Την ίδια χρονική περίοδο με την Βρετανία, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε απεργία σε βενζινάδικα και εταιρείες διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού σε υγρά καύσιμα, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά μέτρων της κυβέρνησης να αναγράφονται και οι μέσες τιμές για αμόλυβδη και ντίζελ, εκτός από τις τρέχουσες τιμές πώλησης καυσίμων.
Στόχος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με την προσπάθεια αυτή είναι να κάνει πιο εμφανείς για τους καταναλωτές αυξήσεις τιμών από τα βενζινάδικα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει και εκεί. Τα εργατικά συνδικάτα επικρίνουν την κυβερνητική αυτή εντολή, καθώς οι σταθμοί ανεφοδιασμού που δεν συμμορφώνονται υπόκεινται σε πρόστιμα.

Ακολουθεί η Ισπανία

Στην Ισπανία , η Πλατφόρμα για την Άμυνα των Μεταφορών, μια ομάδα ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων, ζήτησε τη διακοπή των δραστηριοτήτων για την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτός ο κλάδος είχε πραγματοποιήσει μια σκληρή 20ήμερη απεργία τον περασμένο Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης