Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζητά τον επόμενο αδύναμο κρίκο η Wall Street - Ρωγμές στην Charles Schwab, θέμα χρόνου η κατάρρευση

Αναζητά τον επόμενο αδύναμο κρίκο η Wall Street - Ρωγμές στην Charles Schwab, θέμα χρόνου η κατάρρευση
Τα υψηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν τους πελάτες να μεταφέρουν τα μετρητά τους από ορισμένους λογαριασμούς που στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Schwab και ενισχύουν το τελικό της αποτέλεσμα
Εκ πρώτης όψεως, το γεγονός ότι η Charles Schwab "ταρακουνήθηκε" από τη χειρότερη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ από το 2008 προβλημάτισε τη Wall Street.
Η εταιρεία, που μετρά μισό αιώνα παρουσίας στον κλάδο των χρηματιστών, δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένη στην κρυπτογράφηση, όπως η Silvergate Capital και η Signature Bank, ούτε στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά κεφάλαια, που έριξαν τη Silicon Valley Bank.
Λιγότεροι από το 20% των καταθετών της Schwab υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης της FDIC των 250.000 δολαρίων, σε σύγκριση με περίπου 90% στην SVB.
Και με 34 εκατομμύρια λογαριασμούς, μια φάλαγγα χρηματοοικονομικών συμβούλων και περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού σε όλες τις δραστηριότητές της, ξεπερνά τα περιφερειακά ιδρύματα.
Ωστόσο, τα ερωτήματα γύρω από τη Schwab δεν θα εξαφανιστούν.

Τι συμβαίνει με την Charles Schwab;

Αντιθέτως, καθώς η κρίση παρατείνεται, οι επενδυτές αρχίζουν να αποκαλύπτουν κινδύνους που κρύβονταν σε κοινή θέα.
Οι μη πραγματοποιημένες ζημίες στον ισολογισμό της εταιρείας με έδρα το Westlake του Τέξας, που είναι φορτωμένη με ομόλογα μακράς διάρκειας, διογκώθηκαν σε περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν τους πελάτες να μεταφέρουν τα μετρητά τους από ορισμένους λογαριασμούς που στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Schwab και ενισχύουν το τελικό της αποτέλεσμα.
Είναι άλλη μια ένδειξη ότι η ταχεία σύσφιξη της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έπιασε τον χρηματοπιστωτικό κόσμο στα πράσα μετά από δεκαετίες μειωμένων επιτοκίων.
Οι μετοχές της Schwab έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους από τις 8 Μαρτίου, με ορισμένους αναλυτές της Wall Street να αναμένουν ότι τα κέρδη θα υποφέρουν.
"Εκ των υστέρων, αναμφισβήτητα θα μπορούσαν να έχουν κάνει πιο συνετές επενδυτικές επιλογές", δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar, Michael Wong.

Διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση

Ο διευθύνων σύμβουλος Walt Bettinger και ο ιδρυτής και συνονόματος της χρηματιστηριακής εταιρείας, ο δισεκατομμυριούχος Charles Schwab, δήλωσαν ότι η εταιρεία είναι υγιής και προετοιμασμένη να αντέξει την ευρύτερη αναταραχή.
Η επιχείρηση είναι "παρεξηγημένη" και είναι "παραπλανητικό" να εστιάζουμε στις λογιστικές απώλειες, τις οποίες η εταιρεία μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να υποστεί, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα σε δήλωσή τους.
"Θα υπήρχε ένα επαρκές ποσό ρευστότητας ακριβώς εκεί για να καλύψει εάν το 100% των καταθέσεων της τράπεζάς μας έφευγε", δήλωσε ο Bettinger στη Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να δανειστεί από την Federal Home Loan Bank και να εκδώσει πιστοποιητικά καταθέσεων για να αντιμετωπίσει τυχόν έλλειμμα χρηματοδότησης.
Μέσω εκπροσώπου του, ο Bettinger αρνήθηκε να σχολιάσει για την παρούσα ιστορία.
Η ευρύτερη κρίση έδειξε σημάδια χαλάρωσης, αφού η First Citizens BancShares συμφώνησε να αγοράσει την SVB, ενισχύοντας τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Schwab.
Η μετοχή όμως εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει κατά 42% από το ανώτατο επίπεδό της τον Φεβρουάριο του 2022, έναν μήνα πριν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ασυνήθιστη λειτουργία

Η Schwab είναι ασυνήθιστη μεταξύ των ομοειδών της.
Λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ενισχυμένη με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Και τα δύο τμήματα είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των επιτοκίων.
Όπως και η SVB, η Schwab απέκτησε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με χαμηλές αποδόσεις το 2020 και το 2021.
Αυτό σήμαινε ότι οι λογιστικές απώλειες αυξήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να πατάξει τον πληθωρισμό.
Πριν από τρία χρόνια, η κύρια τράπεζα της Schwab δεν είχε μη πραγματοποιημένες ζημίες από μακροπρόθεσμο χρέος που σχεδίαζε να κρατήσει μέχρι τη λήξη του.
Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία είχε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια τέτοιες λογιστικές απώλειες - ένα ποσό που σκαρφάλωσε σε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους.
Μετατόπισε πέρυσι στον ισολογισμό της 189 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους που είναι εξασφαλισμένοι με ενυπόθηκα δάνεια οργανισμών από τα "διαθέσιμα προς πώληση" στα "διακρατούμενα μέχρι τη λήξη", μια κίνηση που ουσιαστικά προστατεύει αυτές τις μη πραγματοποιημένες ζημίες από τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια των μετόχων.
"Ουσιαστικά έβλεπαν τα υψηλότερα επιτόκια να έρχονται", δήλωσε ο Stephen Ryan, καθηγητής λογιστικής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
"Δεν ήξεραν πόσο θα διαρκούσαν ή πόσο μεγάλες θα ήταν, αλλά προστάτευσαν τα ίδια κεφάλαια κάνοντας τη μεταφορά".
Οι κανόνες που διέπουν τέτοιες κινήσεις ισολογισμού είναι αυστηροί.
Αυτό σημαίνει ότι η Schwab σχεδιάζει να κρατήσει χρέος αξίας άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τη λήξη του με σταθμισμένη μέση απόδοση 1,74%.
Η μερίδα του λέοντος των τίτλων - 114 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022 - δεν θα λήξει για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς τώρα: 3.5%.

Cash Business

Ο άλλος πονοκέφαλος της Schwab από τα υψηλότερα επιτόκια προέρχεται από τα μετρητά.
Στη ρίζα των εσόδων της Schwab βρίσκονται τα αδρανή χρήματα των πελατών.
Η εταιρεία "σαρώνει" τις καταθέσεις μετρητών από τους λογαριασμούς χρηματιστηριακών συναλλαγών στην τράπεζά της, όπου μπορεί να επανεπενδύσει σε προϊόντα με υψηλότερη απόδοση.
Η διαφορά μεταξύ αυτών που κερδίζει η Schwab και αυτών που πληρώνει σε τόκους στους πελάτες της είναι το καθαρό εισόδημα από τόκους, ένα από τα πιο σημαντικά μεγέθη για μια τράπεζα.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αντιπροσώπευαν το 51% των συνολικών καθαρών εσόδων της Schwab πέρυσι.
"Η Schwab βασίζεται στην αδράνεια", δήλωσε ο Allan Roth, ιδρυτής της Wealth Logic, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικού σχεδιασμού.
Μετά από ένα έτος ταχείας αύξησης των επιτοκίων, υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για να αποφευχθεί η στασιμότητα των μετρητών.
Ενώ πολλά αμοιβαία κεφάλαια πληρώνουν επιτόκιο άνω του 4%, οι λογαριασμοί sweep της Schwab προσφέρουν μόλις 0,45%.
Αν και είναι ένα ανοιχτό ερώτημα πόσα χρήματα θα μπορούσαν οι πελάτες να απομακρύνουν από τα οχήματα sweep της, η διοίκηση της Schwab αναγνώρισε ότι αυτή η συμπεριφορά ενισχύθηκε πέρυσι.
"Ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων το 2022, η εταιρεία είδε αύξηση του ρυθμού με τον οποίο οι πελάτες μετακίνησαν ορισμένα υπόλοιπα μετρητών" σε εναλλακτικές λύσεις με υψηλότερη απόδοση, ανέφερε η Schwab στην ετήσια έκθεσή της.
"Καθώς αυτές οι εκροές συνεχίστηκαν, ξεπέρασαν τα πλεονάζοντα μετρητά στο ταμείο και τα μετρητά που προέκυψαν από τις λήξεις και τις αποπληρωμές των επενδυτικών μας χαρτοφυλακίων".
Στην ανακοίνωσή τους, οι Bettinger και Schwab έγραψαν ότι "οι καταθέσεις των πελατών μπορεί να μετακινηθούν, αλλά δεν εγκαταλείπουν την εταιρεία".

Δανεισμός από την FHLB

Για να καλύψουν το κενό, οι τραπεζικές μονάδες της χρηματιστηριακής εταιρείας δανείστηκαν 12,4 δισ. δολάρια από το σύστημα FHLB μέχρι το τέλος του 2022 και είχαν τη δυνατότητα να δανειστούν 68,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που κατατέθηκε στις ρυθμιστικές αρχές.
Η Schwab δανείστηκε επιπλέον 13 δισ. δολάρια από την FHLB μέχρι στιγμής φέτος, όπως προκύπτει από την κατάθεση.
Οι αναλυτές σταθμίζουν αυτούς τους παράγοντες, με την Barclays και τη Morningstar να μειώνουν τους στόχους τιμών για τις μετοχές της Schwab τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Bettinger και ο Schwab δήλωσαν ότι η μακρά ιστορία και ο συντηρητισμός της εταιρείας θα βοηθήσουν τους πελάτες να περιηγηθούν στον τρέχοντα κύκλο, όπως κάνουν για περισσότερα από 50 χρόνια.
"Παραμένουμε σίγουροι για την πελατοκεντρική μας προσέγγιση, τις επιδόσεις της επιχείρησής μας και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της εταιρείας μας", έγραψαν στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας.
"Είμαστε διαφορετικοί από τις άλλες τράπεζες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης