Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο της ΕΕ και το ρωσικό LNG - Η πρόταση της Κομισιόν στα κράτη μέλη - Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας (28/3)

Στο στόχαστρο της ΕΕ και το ρωσικό LNG - Η πρόταση της Κομισιόν στα κράτη μέλη - Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας (28/3)
Aν και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγών έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, οι αποστολές φορτίων LNG έχουν αυξηθεί
Σχετικά Άρθρα
Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνει και το ρωσικό LNG με ένα τρόπο μάλιστα που δεν απαιτεί την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων. Κι αυτό διότι, η ΕΕ αναμένεται να δώσει στα 27 κράτη-μέλη της εργαλεία για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή (28/3/2023) συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας του μπλοκ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που αποκαλύπτει το Bloomberg, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν την προκράτηση από Ρώσους εξαγωγείς χωρών αποθήκευσης εντός ΕΕ για αποστολές φορτίων LNG. Μολονότι η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη κι έτσι να προχωρήσει σε διαβούλευση, τόσο με άλλες χώρες-μέλη όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενεργοποιήσει τον σχετικό μηχανισμό, το εργαλείο θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω μείωση στη ροή ρωσικών ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία προς την ΕΕ.

Αυξημένες οι αποστολές LNG

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγών έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, οι αποστολές φορτίων LNG έχουν αυξηθεί.
Η αρμόδια για την Ενέργεια επίτροπος της ΕΕ, Kadri Simson, είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο ότι οι αποστολές ρωσικού LNG προς την ΕΕ πρέπει να σταματήσουν, καλώντας τις εταιρείες να μην ανανεώσουν σχετικά μακροχρόνια συμβόλαια όταν αυτά λήξουν. Η Ισπανία, εκ των βασικών αγοραστών ρωσικού LNG για το 2023, ζήτησε από τις εταιρείες της να μην προχωρήσουν σε νέες αγορές από τη Ρωσία.

H διαδικασία

Μετά το πράσινο φως από τους υπουργούς Ενέργειας, θα χρειαστεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει προτείνει τις δικές του λύσεις για νέα μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ένωση. Της νέας πρωτοβουλίας για περιορισμό των ευρωρωσικών ενεργειακών σχέσεων ηγούνται οι Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης