Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Δύση για φαρισαϊσμό - Κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία αλλά όχι στη Σαουδική Αραβία

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Δύση για φαρισαϊσμό - Κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία αλλά όχι στη Σαουδική Αραβία
Η φετινή ετήσια καταγράφει της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει τις ισχυρές ανησυχίες της οργάνωσης για την συνεχιζόμενη υποχώρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αύξηση των προσφυγικών κυμάτων και τη συχνή καταστολή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας
Σχετικά Άρθρα
Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της που έγινε στο Βερολίνο, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ενώ η Δύση αντιδρά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν κάνει το ίδιο για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, αναφέρει η Deutsche Welle.
Σχολιάζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022 η Ζανίν Ούλμανζικ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, αναφέρει: «Η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο, ο οποίος συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Στη συνέχεια, η έκθεση καταγράφει τις ισχυρές ανησυχίες της οργάνωσης για την συνεχιζόμενη υποχώρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αύξηση των προσφυγικών κυμάτων διεθνώς, αλλά και την όλο και συχνότερη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Σε 85 χώρες, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν το 2022, παρανόμως, βία κατά διαδηλωτών, ενώ στις μισές χώρες, οι οποίες αξιολογούνται στην έκθεση, συνελήφθησαν αυθαίρετα ακτιβιστές και ακτιβίστριες.
Σε 25 χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν μάλιστα χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών.
Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστία στο Ιράν. Η Κάτγια Μίλερ-Φάλμπους, ειδική σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής εξηγεί: «Το 2022 διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση στο Ιράν όσον αφορά τον αριθμό των εκτελέσεων, βασανιστηρίων και αυθαίρετων συλλήψεων. Την ίδια στιγμή όμως είδαμε τις Ιρανές και τους Ιρανούς να αντιστέκονται και να αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τις αντιστάσεις του καθεστώτος, παρά την κρατική βία και παρά το γεγονός ότι πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας».
Ας σημειωθεί τέλος ότι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επικρίνει τον αυξανόμενο αριθμό αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά κίνητρα που διαπράττονται στη Γερμανία. Επικρίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι θεσμοί εξέτασης σε ομοσπονδιακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίοι να διερευνούν καταγγελίες για διακρίσεις από την αστυνομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης