Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Δύση στέλνει ελαττωματικά όπλα στην Ουκρανία, ο Zelensky ανησυχεί για την αντεπίθεση Απριλίου εάν αποτύχει… τελείωσε

H Δύση στέλνει ελαττωματικά όπλα στην Ουκρανία, ο Zelensky ανησυχεί για την αντεπίθεση Απριλίου εάν αποτύχει… τελείωσε
Το ρωσικό οπλικό σύστημα Lancet σημείωσε 174 επιτυχίες…
(upd 10) Ενώ όλοι, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ουκρανία και βεβαίως η Ρωσία προετοιμάζονται… για την αντεπίθεση του Ουκρανικού στρατού, τέλη Απριλίου ή αρχές Μαίου 2023 που θα είναι σε πολλά μέτωπα για να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος γνωρίζει ότι εάν αποτύχει… τελείωσε.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk υποστηρίζει ότι σε περίπτωση αντεπίθεσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα επιτεθούν σε διάφορες κατευθύνσεις, στο Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη και σίγουρα την Zaporizhia...
O Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος We Are Together with Russia, εξέφρασε τη γνώμη ότι η αναμενόμενη αντεπίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου στην περιοχή Zaporozhye θα πραγματοποιηθεί «όχι μόνο από ξηρά, αλλά και από το νερό».
Πιστεύει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο τμήμα της περιοχής που ελέγχεται από την Ουκρανία «επιβεβαιώνει έμμεσα» την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για μια επίθεση.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ενδέχεται να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τανκς Leopard 2 που έλαβε πρόσφατα σε μια πιθανή αντεπίθεση.
Η άφιξη του εξοπλισμού στην Ουκρανία πιθανότατα θέτει προϋποθέσεις για μια ουκρανική αντεπίθεση, αν και είναι πιθανή μια καθυστέρηση μεταξύ της άφιξης νέου εξοπλισμού και στην ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα για αντεπίθεση.

Και ενώ η αντεπίθεση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει μεταξύ άλλων και στο Bakhmut όπου ο Ουκρανικός στρατός έχει υποστεί πανωλεθρία, έχει χάσει πάνω από 11.000 στρατιώτες σε νεκρούς και τραυματίες.
Οι Wagner προελαύνουν, ωστόσο και ο μισθοφορικός στρατός έχει απώλειες αφού πάντα ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του αμυνόμενου.

Αντεπίθεση από Kherson;

Η Ουκρανία βρίσκεται σε προετοιμασίες για την εαρινή αντεπίθεση, που θα αρχίσει από την Kherson.
Στόχος της επίθεσης θα είναι η ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μελιτόπολη.
«Η Ουκρανία διεξάγει επί του παρόντος μεγάλης κλίμακας προετοιμασίες κοντά στην Kherson για να μπορέσει να επιχειρήσει την αντεπίθεση.
Καθαρίζει ναρκοπέδια για να μπορέσουν να προχωρήσουν ξαφνικά στην πρώτη γραμμή» σημείωσε ο αναλυτής Christian Wehrschütz σε άρθρο του για τη γερμανική έκδοση Heute.
Προς το παρόν, ο καιρός στην περιοχή των υποτιθέμενων επιθετικών επιχειρήσεων παραμένει δυσμενής, δήλωσε ο Wehrschütz.
Ο ουκρανικός στρατός είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει την νωρίτερα ανακοινωθείσα επίθεση, επειδή έχει λάβει όπλα από τη Δύση.
Επιπλέον, η περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη εξαρτάται από την επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρόκειται να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα στην επίθεση.
«Το ερώτημα είναι αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν.
Θα μάθουμε μόνο εάν οι Ρώσοι καταστρέψουν αυτά τα όπλα και το ανακοινώσουν», υπέθεσε ο Wehrschütz.
Η επίθεση πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν 18 άρματα μάχης Leopard 2A6, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder από τη Γερμανία.
Ωστόσο, εάν το Κίεβο αποτύχει να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επιθετική επιχείρηση, οι δυτικές χώρες μάλλον θα σταματήσει να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία απογοητευμένη από τα ελαττωματικά όπλα της Δύσης

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραλαβή ενός μη λειτουργικού συστήματος αεράμυνας από μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Ουκρανός ηγέτης αποκάλυψε ότι το σύστημα αεράμυνας δυσλειτουργούσε επανειλημμένα και «έπρεπε να αλλάζει ξανά και ξανά».
Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας που παρείχε το σύστημα.
Επιπλέον, ο Zelensky αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη μπορέσει να αναπτύξει τα αμερικανικά Patriots.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία θα λάβει σύντομα τα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Ο Zelensky ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 20 συστήματα Patriot για να αμυνθεί από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία.
Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, δεδομένου ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ «τόσο πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους» αλλά και υπερηχητικούς που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.

Φόβοι Ουγγαρίας για πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ μετά την ένταξη της Φινλανδίας

Τους φόβους που επικρατούν στην Ουγγαρία ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκφράζει η αντιπρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου, Dora Duro.
Σε δηλώσεις της στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, η Duro υποστηρίζει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την πιθανότητα κλιμάκωσης και τον κίνδυνο μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

Medvedev: Πυρηνικό προληπτικό πλήγμα στην Ουκρανία

Ένα πιθανό ρωσικό προληπτικό πυρηνικό χτύπημα θα μπορούσε να έρθει ως απάντηση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μεταφοράς πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Μια αναφορά που ζητούσε την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky την Πέμπτη (30/3/2023).
Σχολιάζοντας την αναφορά στον ιστότοπο του Zelensky, ο Medvedev έγραψε στο ιστολόγιό του ότι η απάντηση θα μπορούσε, κατά πάσα πιθανότητα, να λάβει τη μορφή ρωσικής αναφοράς υπέρ της άμεσης προληπτικής χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Συνελήφθη ο ανταποκριτής της WSJ, Evan Gershkovich για κατασκοπεία

Στη σύλληψη του δημοσιογράφου Evan Gershkovich, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με την κατηγορία της κατασκοπίας προχώρησε η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλεια της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται η σύλληψη του έγινε στη ρωσική πόλη Yekaterinburg.
Ο Gershkovich κατηγορείται ότι συνέλεγε πληροφορίες που αποτελούσαν κρατικό μυστικό, σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Κόλαση το Bakhmut για τους Ουκρανούς: 500 νεκροί την ημέρα

Ο Zelensky λέει ότι εάν πέσει το Bakhmut θα δεχθεί πιέσεις να συμβιβαστεί με τη Ρωσία
Σε απόλυτη κόλαση για τους Ουκρανούς έχουν εξελιχθεί οι μάχες για τον έλεγχο του Bakhmut καθώς εκτιμήσεις αναφέρουν πως καθημερινά σκοτώνονται τουλάχιστον 500 στρατιώτες.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, οι καθημερινές απώλειες των Ουκρανών στο Bakhmut είναι περίπου 500 άτομα» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό ραδιόφωνο Komsomolskaya Pravda ο Andrey Marochko, απόστρατος αντισυνταγματάρχης της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.
Όπως είπε ο Marochko, παρά τις τεράστιες απώλειες των Ουκρανών και την έλλειψη στρατιωτών, η αναπλήρωση των γραμμών των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζεται.
«Οι απώλειες που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός συνεχίζουν να αναπληρώνονται» υπογράμμισε ο Marochko.

Η αιματηρή μάχη για του Bakhmut

Η πόλη Bakhmut είναι ο τόπος μιας εκτεταμένης και παρατεταμένης μάχης μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων τους τελευταίους επτά μήνες.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τη στρατηγική αξία της υπεράσπισης της πόλης και τον υψηλό αριθμό απωλειών που υπέστη η Ουκρανία, ο Zelensky υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απώλεια στον πόλεμο θα παρείχε στη Ρωσία την ευκαιρία να κερδίσει την προπαγάνδα για να δείξει την ανωτερότητά της στη διεθνή κοινότητα.
Εν τω μεταξύ, στις 29 Μαρτίου, ο Yevgeny Prigozhin επικεφαλής του ιδιωτικού ρωσικού στρατού Wagner αναγνώρισε ότι η μισθοφορική του δύναμη είχε υποστεί σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών για την ανατολική πόλη Bakhmut.

Περί του 6.000 Wagner στο Bakhmut

Υπάρχουν περίπου 6.000 μισθοφόροι της ομάδας Wagner που πολεμούν στο Bakhmut, όπως τόνισε ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου στρατηγός Mark Milley.
«Διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή ειδικά στο Bakhmut.
Μάλλον πρόκειται για 6.000 πραγματικούς μισθοφόρους και ίσως άλλους 20 ή 30.000 νεοσύλλεκτους, πολλοί από τους οποίους είναι κατάδικοι, προέρχονται από τις φυλακές.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Bakhmut

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να εισβάλλουν στο Bakhmut και οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν «μερική επιτυχία».
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέσα και γύρω από το Bakhmut.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 28 και 29 Μαρτίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο νότιο και νοτιοδυτικό Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Khromove (2 χλμ δυτικά του Bakhmut) και προχώρησαν στα βόρεια τμήματα του Bakhmut.
Οι Wagner προχώρησαν περαιτέρω στο νότιο τμήμα του Bakhmut, επίσης εντείνουν τις επιθέσεις τους εντός του ίδιου του Bakhmut επειδή οι συμβατικές ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις ρωσικές θέσεις βόρεια και νότια της πόλης για να αμυνθούν από πιθανές ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK MoD) ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Bakhmut με μειωμένο ρυθμό σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι Wagner προχώρησαν κοντά στο Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut) στις 29 Μαρτίου και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από τον αυτοκινητόδρομο T0504.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις εντός 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στην Orikhovo-Vasylivka και την Bohdanivka και εντός 16 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske, το Predtechyne και το Ozarianivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχημένες επιθέσεις στο Bakhmut.
Το ISW εκτίμησε ότι οι δυνάμεις του Ομίλου Wagner πιθανότατα κατέλαβαν το βιομηχανικό συγκρότημα AZOM στο βόρειο Bakhmut και σημείωσαν πρόσθετα κέρδη στην πόλη

Προέλαση προς Maryinka ή Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς την κατεύθυνση Marinka ή Maryinka, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
«Yπάρχει μια απολύτως σαφής προέλαση των μονάδων μας, όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, αλλά, ωστόσο, αυτή είναι κίνηση προς τα εμπρός, με στόχο την απελευθέρωση της Maryinka».
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς τις προσπάθειες του εχθρού να αντεπιτεθεί στην κατεύθυνση Ugledar.
«Η κατεύθυνση του Krasnolymansk είναι πιο δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά βλέπουμε μια κάποια βελτίωση στις θέσεις εκεί».

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 29 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Krokhmalne (20 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), Novoselivske (14 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), Stelmakhivka (12 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna), Verkhnokamianske (18 χλμ νότια της Kreminna), Vymika (27 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και Berestove (30 χλμ νότια της Kreminna).
Στοιχεία του ρωσικού 6ου Συνδυασμένου Στρατού Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) χτυπά ουκρανικές θέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty δήλωσε στις 28 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «κλασικές τακτικές στρατού» με σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων στην κατεύθυνση Kupyansk-Lyman
Η 3η Ταξιαρχία Φρουρών Spetsnaz λειτουργεί κοντά στον ποταμό Siverskyi νότια της Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις κύριες προσπάθειές τους σε επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Lyman.
Οι ρωσικές δυνάμεις πίεσαν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στο Torske (14 χλμ δυτικά της Kreminna) και επιτέθηκαν ανεπιτυχώς σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Terny, το Nevske 17 έως 21 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna.

Οι ρώσοι προελαύνουν στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka στο Donetsk.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προχώρησαν βόρεια του Vodyane (8 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και στο Vesele (7 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη στο Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Nevelske (15 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Η 5η Ταξιαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk του 1ου Σώματος Στρατού επιχειρεί κοντά στη Marinka (27 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka).

Οι επαφές ρώσων και ιρανών αξιωματούχων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abdollahian συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Lavrov στη Μόσχα στις 29 Μαρτίου για να επανεξετάσουν τις στρατηγικές και μακροπρόθεσμες συμφωνίες συνεργασίας που πιθανότατα θα εντείνουν τις διμερείς σχέσεις ασφαλείας Ρωσίας και Ιράν.
Ο Abdollahian δήλωσε ότι Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας
Ο Abdollahian και ο Lavrov πιθανότατα συζήτησαν τις συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες για την προμήθεια ιρανικών οπλικών συστημάτων για χρήση στην Ουκρανία και μια οριστική συμφωνία για τη Ρωσία να παρέχει στο Ιράν επιθετικά αεροσκάφη Su-35.
Το Iranian Pouya Air Transport επανέλαβε τις τακτικές πτήσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας στις 13 Μαρτίου, πιθανόν να υποστηρίξει τις μεταφορές όπλων.
Ιρανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να παραδώσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131 στο προσωπικό του Ομίλου Wagner και ότι το προσωπικό της Wagner έχει αρχίσει να εκπαιδεύεται για να χειρίζεται τα drones.

Το ρωσικό οπλικό σύστημα Lancet σημείωσε 174 επιτυχίες…

Τα ρωσικά drones Lancet καταστρέφουν περισσότερα αεροσκάφη και άρματα μάχης των Ουκρανικών δυνάμεων.
Μεταξύ 24 και 29 Μαρτίου, ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές μοιράστηκαν πολλά βίντεο που τεκμηριώνουν πρόσφατες επιδρομές με πυρομαχικά Lancet κατά των δυνάμεων της Ουκρανίας στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τα Lancet κατέστρεψαν δύο αμερικανικής κατασκευής M777 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 mm, ένα σοβιετικής κατασκευής 2S3 Akatsiya αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 152 mm, δύο αμερικανικής κατασκευής αυτοπροωθούμενα M109 155 mm και αυτό που φαίνεται να είναι δύο σοβιετικής κατασκευής T- 64 κύρια άρματα μάχης.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet αναπτύχθηκαν από τον όμιλο ZALA Aero, θυγατρική του ρωσικού αμυντικού ομίλου Kalashnikov Concern.
Η εταιρεία παράγει δύο εκδόσεις του loitering πυρομαχικών, το Izdeliye-52 με αντοχή 40 λεπτών και κεφαλή τριών κιλών και το μεγαλύτερο Izdeliye-51 που έχει αντοχή μία ώρα και είναι οπλισμένο με κεφαλή βάρους πέντε κιλών.
Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 175 χτυπήματα Lancet κατά των δυνάμεων της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Πρόσφατα, ο ρωσικός στρατός ενίσχυσε τη χρήση των περιπλανώμενων πυρομαχικών.
Τουλάχιστον 37 χτυπήματα έχουν καταγραφεί μόνο τον Μάρτιο 2023.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να σταματήσουν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet με πυρά αεράμυνας, ηλεκτρονικό πόλεμο ή αντίμετρα ήταν ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς.

Ρώσοι κατάσκοποι προειδοποίησαν τον Putin να αναβάλει την εισβολή

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας προειδοποίησαν τον Πρόεδρο Putin ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν, ζητώντας να καθυστερήσουν την εισβολή, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Αυτό υποστηρίζει μια έκθεση 39 σελίδων του Royal United Services Institute (RUSI), η οποία στοχεύει να προειδοποιήσει τις δυτικές κυβερνήσεις για το εύρος των ρωσικών μυστικών επιχειρήσεων για την ανατροπή μιας χώρας που βρίσκεται στο στόχαστρό της.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν να προετοιμάζονται για την εισβολή στην Ουκρανία ήδη από τον Ιούνιο του 2021 και ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έλεγξε γρήγορα τους πληθυσμούς στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
«Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατάφεραν να στρατολογήσουν ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ουκρανία πριν από την εισβολή και ένα μεγάλο μέρος του μηχανισμού υποστήριξης παρέμεινε ενεργό μετά την εισβολή».
Τουλάχιστον 800 Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επιλεγεί να εργαστούν για την FSB, άλλοι εθελοντικά, άλλοι εξαναγκάστηκαν. Ωστόσο, οι κατάσκοποι είχαν επίσης και τις αποτυχίες τους, η αρχική τους εκτίμηση πριν από την εισβολή, ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα γίνονταν δεκτές με ανοιχτές αγκάλες και ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κατέρρεε γρήγορα.
Αυτά ωστόσο δεν συνέβησαν.
29march2023_Ukraine_Odessa_KryvyiRih_Zaporozhia_Map-768x362.jpg

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_292023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_292023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης