Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εισήλθε σε bull market o Nasdaq, μετά από 3 χρόνια

Εισήλθε σε bull market o Nasdaq, μετά από 3 χρόνια
Ο δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό κλείσιμο της 28ης Δεκεμβρίου 2022
Ο δείκτης Nasdaq 100 εισήλθε σε νέα bull market την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές τεχνολογίας και η αγωνία γύρω από τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις υποχωρεί.
Ο δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό κλείσιμο της 28ης Δεκεμβρίου, χάρη στα μεγάλα ράλι των Apple, Microsoft και Amazon.com.
Τελικά ξεπέρασε το βασικό όριο μετά από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες να το κάνει την περασμένη εβδομάδα και στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο Nasdaq 100 εισήλθε για τελευταία φορά σε bull market τον Απρίλιο του 2020 μετά από μια απότομη ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2020 Covid.

Βλέπουν μείωση των επιτοκίων

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει φέτος, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η αποδυνάμωση των οικονομικών στοιχείων και ο κίνδυνος ύφεσης, που ενισχύεται από τις πρόσφατες πιέσεις των τραπεζών, μπορεί να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Οι επενδυτές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τον τομέα ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της απότομης πτώσης των χρηματοπιστωτικών κλάδων.
"Ακριβώς όπως οι μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας υπέφεραν περισσότερο πέρυσι, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα ανακάμψουν περισσότερο από την ευρύτερη αγορά, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν το τέλος του τούνελ της αύξησης των επιτοκίων", δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων στην E*Trade Financial Corp.
Η άνοδος της Τετάρτης έρχεται μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών για τον Nasdaq 100, με τον δείκτη να έχει αυξηθεί περισσότερο από 17% από την αρχή του έτους, αφού είχε διαγράψει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του το 2022.

Μένει πίσω η Wall Street

Οι ευρύτεροι χρηματιστηριακοί ανταγωνιστές του δείκτη έχουν μείνει συγκριτικά.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο μόλις 4,9% φέτος και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχει υποχωρήσει κατά 1,3%.
Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη Τετάρτη, ενώ προσάρμοσε τη δήλωση πολιτικής της σε μια πιο ήπια διαμόρφωση, λέγοντας ότι χρειάζονται "κάποιες" - όχι "συνεχείς" - αυξήσεις για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό.
"Ενώ η Fed ήταν πιο ήπια απ' ό,τι περίμεναν πολλοί παρατηρητές της αγοράς, ο πρόεδρος Powell τόνισε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων φέτος", δήλωσε ο Larkin.
"Η bear market μπορεί να είναι πιο κοντά στο τέλος της παρά στην αρχή της, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ρεαλιστές όσον αφορά την πιθανότητα μεγαλύτερης μεταβλητότητας στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οπότε οι μετοχές τεχνολογίας μπορεί να είναι επιρρεπείς σε υποαποδόσεις της αγοράς, όπως συχνά κάνουν όταν το κλίμα γίνεται αρνητικό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης