Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρωσία - Συνελήφθη ανταποκριτής της Wall Street Journal

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρωσία - Συνελήφθη ανταποκριτής της Wall Street Journal
Ενεργούσε με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά υποστηρίζει η FSB
(upd3) Στη σύλληψη του δημοσιογράφου Evan Gershkovich, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησε η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλεια της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται η σύλληψη του έγινε στη ρωσική πόλη Yekaterinburg.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, Αμερικανού υπηκόου Gershkovich Evan, γεννημένου το 1991, καθώς κρίθηκε ύποπτος για κατασκοπεία για τα συμφέροντα της αμερικανικής κυβέρνησης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της FSB.

Ενεργούσε βάσει οδηγιών

«Έχει διαπιστωθεί ότι ο Evan Gershkovich, ενεργώντας με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά, συνέλεγε πληροφορίες που αποτελούσαν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Στην προσπάθεια του να λάβει μυστικές πληροφορίες, συνελήφθη στο Yekaterinburg» τονίζει η FSB.
Το Τμήμα Ερευνών της FSB κίνησε ποινική υπόθεση εναντίον πολίτη των ΗΠΑ βάσει του άρθρου 276 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά την κατηγορία της κατασκοπείας.

Έως και 20 χρόνια φυλάκιση

Η FSB δεν είπε πότε έγινε η σύλληψη του Αμερικάνου δημοσιογράφου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι σε βάρος του κατηγορίες, τότε ο Gershkovich μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 20 ετών.

Zakharova: Καμία σχέση με τη δημοσιογραφία οι δράσεις του Αμερικάνου Evan Gershkovich

Την θέση πως οι δράσεις του Evan Gershkovich, Αμερικάνου δημοσιογράφου και ανταποκριτή της εφημερίδας The Wall Street Journal στη Μόσχα, δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Σημειώνεται πως η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας συνέλαβε νωρίτερα σήμερα τον Gershkovich στην Yekaterinburg με την κατηγορία της κατασκοπείας.
«Αυτό που έκανε ο συνεργάτης της αμερικανικής έκδοσης της Wall Street Journal στην Yekaterinburg δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιογραφία.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιότητα του «ξένου ανταποκριτή», της δημοσιογραφικής βίζα και της διαπίστευσης χρησιμοποιούνται από ξένους στη χώρα μας για να συγκαλύψουν δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφία.
Δεν είναι ο πρώτος γνωστός Δυτικός που πιάνεται επ’ αυτοφόρω» υποστήριξε η Zakharova.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov τόνισε ότι ο Αμερικάνος δημοσιογράφος συνελήφθη επ'αυτοφόρω.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Wall Street Journal

Τις αιτιάσεις πάντως της Ρωσίας απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εφημερίδα, αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της FSB και ζητά την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου ρεπόρτερ, Evan Gershkovich, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη της στην οικογένεια του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης