Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία, το ΝΑΤΟ και η διπλωματία της... σάουνας για να επιτευχθεί ο στόχος!

Η Φινλανδία, το ΝΑΤΟ και η διπλωματία της... σάουνας για να επιτευχθεί ο στόχος!
Το ΝΑΤΟ εγκατέστησε μία σάουνα στο αρχηγείο του προς τιμήν της Φινλανδίας

Κάποτε υπήρχε ένα αστείο που έλεγε ότι η Φινλανδία βρισκόταν «μια σάουνα μακριά» από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, χρειάστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να πείσει την κυβέρνηση της Φινλανδίας να αλλάξει αντίληψη και να ζητήσει ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, κάτι που η πρωθυπουργός Sanna Marin είπε ότι ήταν «πολύ απίθανο» πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, σημειώνει το Politico.
Η Φινλανδία, η οποία πηγαίνει στις κάλπες την Κυριακή για γενικές εκλογές, έχει τώρα την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Το υπουργικό συμβούλιο της Marin αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ελήφθη στη σάουνα.
Όμως, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μόλις εγκατέστησαν… μια σάουνα!
Σύμπτωση?
Μπορεί.
Για καλωσόρισμα της Φινλανδίας, σίγουρα.

Στη Φινλανδία, η σάουνα είναι θεσμός.

Βρίσκεται στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έχει διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική της, αποδεικνύοντας πως επικρατεί μια συνεργατική ατμόσφαιρα για τους αξιωματούχους που γεφυρώνουν τις διαφορές τους καθώς διαπραγματεύονται με τους λάτρεις, γύρω από ένα σωρό καυτές πέτρες.
«Η σάουνα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένας ιερός τόπος», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος της Φινλανδίας Jutta Urpilainen.
Δεν ήταν παρούσα κατά την επίσκεψή μου στη σάουνα της μόνιμης αντιπροσωπείας, αλλά μίλησε πολύ γι' αυτό σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη.
Η σάουνα είναι «ένα μέρος που φέρνει τους ανθρώπους κοντά — για να χαλαρώσουν, να συζητήσουν», είπε ο Urpilainen.
«Είναι επίσης το μέρος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τις βαθύτερες σκέψεις τους».
Για τους μη μυημένους, ένα σεντόνι κολλημένο στον τοίχο κοντά στην είσοδο της σάουνας στο γραφείο μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες προσφέρει κάποιο πλαίσιο.

«Υπάρχουν περισσότερες σάουνες παρά αυτοκίνητα στη Φινλανδία», λέει.

Όλα τα κυβερνητικά κτίρια στη Φινλανδία, καθώς και όλες οι πρεσβείες, τα προξενεία και το γραφείο της μόνιμης αντιπροσωπείας της στην ΕΕ, πρέπει να διαθέτουν σάουνα στις εγκαταστάσεις τους.
Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις κατασκευάζουν ακόμη και αναδυόμενες «σάουνες πεδίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι η ατμόσφαιρα», είπε ο Jyrki Katainen, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και κάποτε Ευρωπαίος Επίτροπος της χώρας.
«Όταν οι άνθρωποι είναι εκεί μέσα, είναι ίσοι.
Ποτέ δεν μαλώνουν στη σάουνα, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή.
Ποτέ δεν υψώνουν την φωνή τους, ποτέ δεν προσβάλλουν, ποτέ δεν μαλώνουν.
Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θα έβρισκαν έναν κοινό τόνο σε αυτό το είδος περιβάλλοντος».

Η σάουνα και ο... σεξισμός

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός από το 2011 έως το 2014, ο Katainen βρισκόταν «πολύ συχνά στη σάουνα», μερικές φορές συνοδευόμενος από καλεσμένους στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού δίπλα στη λίμνη στο Ελσίνκι. «Το μόνο πράγμα για το οποίο μετάνιωσα όσο ήμουν στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν είχαμε τη δική μας σάουνα στο σπίτι μας», είπε.
Ο Katainen σύχναζε στη σάουνα στο γραφείο του μονίμου αντιπροσώπου, το οποίο θεωρεί «πολύ ωραίο».
Ο Katainen είχε επίσης πρόσβαση σε μια άλλη, πιο αποκλειστική τοποθεσία: τη σάουνα στο υπόγειο του Berlaymont, την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ντρέπομαι να πω ότι δεν το δοκίμασα ποτέ», είπε.
«Οι άνθρωποι λένε ότι είναι πολύ μικρό».
Η Urpilainen επίσης δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη σάουνα Berlaymont, τουλάχιστον εν μέρει επειδή ήταν κλειστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Ο Olli Rehn, ο προκάτοχος του Katainen ως επίτροπος της Φινλανδίας, έκανε χρήση της σάουνας και το 2012 κατηγορήθηκε για σεξισμό, αφού προέκυψε ότι ενημέρωσε επιλεγμένους —άντρες— δημοσιογράφους στη σάουνα.
Η σάουνα Berlaymont μπορεί να μην έχει αποδειχτεί πολύ δημοφιλής από τότε που ο Rehn αποχώρησε από την Επιτροπή, αλλά, σύμφωνα με μια αντιεπιστημονική μελέτη Φινλανδών στη φούσκα των Βρυξελλών, η σάουνα της μόνιμης αντιπροσωπείας είναι το πιο καυτό εισιτήριο στην πόλη (λογοπαίγνιο προορίζεται πολύ).
Άλλες υποψηφιότητες περιελάμβαναν τη σάουνα στην εκκλησία Seamen's (ναι, σάουνα ενσωματωμένη σε εκκλησία) και μια στο εστιατόριο Atrio, το οποίο σερβίρει έναν συνδυασμό φινλανδικής και ιταλικής κουζίνας.

Μέρες δόξας

Ίσως ο μεγαλύτερος θαυμαστής της διπλωματίας της σάουνας στην πρόσφατη ιστορία ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της Φινλανδίας, Urho Kekkonen.
«Ήταν μέρος της [πολιτικής] στρατηγικής του», δήλωσε η Minna Ålander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
«Ένας τρόπος για να χειριστεί την πολύ λεπτή σχέση με τη Σοβιετική Ένωση».
Το 1957, ο Nikolai Bulganin, πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ, και ο Nikita Chrouschov, πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματός της, επισκέφτηκαν το Kekkonen στο Ελσίνκι και προσκλήθηκαν να επισκεφθούν τη σάουνα στην προεδρική κατοικία.
Ο Bulganin αρνήθηκε, αλλά ο Chrouschov και ο Kekkonen  κατέληξαν να ιδρώνουν τη νύχτα — προς μεγάλη απογοήτευση του Πολιτικού Γραφείου.
Δεν ήταν μόνο πολιτικοί που προσχώρησαν στον Kekkonen για να... ιδρώσουν.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας ήταν τακτικός επισκέπτης και το 1969, ζητήθηκε από μια φινλανδική εταιρεία να κατασκευάσει μια σάουνα με ξύλα στους χώρους του Κάστρου Balmoral, της κατοικίας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο, η σάουνα έχει φαινομενικά ξεθωριάσει στο πολιτικό παρασκήνιο.
Ο Mikko Saikku, καθηγητής στο τμήμα πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, λέει ότι πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη διπλωματία της σάουνας με «την ανδροκρατούμενη πολιτική των δεκαετιών του '60, του '70 και του '80».
«Μια άλλη διάσταση είναι το γυμνό», είπε ο Saikku.
«Για τους Φινλανδούς, δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλληλεπιδρούμε γυμνοί και δεν νιώθουμε άβολα γι' αυτό.
Αλλά είναι κάτι που είναι συχνά, ξέρετε, πολύ περίεργο για κάποιον Βρετανό ή για τους Αμερικανούς.
Είναι πολύ διαφορετικό στην αγγλοσαξονική κουλτούρα».

Η αλλαγή

Ο Kekkonen, ο πρώην πρόεδρος, θα δημοσίευε επίσημες φωτογραφίες στις οποίες φορούσε απλώς μια πετσέτα τυλιγμένη στη μέση του.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πια.
Ενώ οι μέρες δόξας της πολιτικής για τη σάουνα μπορεί να είναι στο παρελθόν, έχουν ακόμα ένα ρόλο να παίξουν.
Η Aura Salla, επικεφαλής των υποθέσεων ΕΕ του Meta, ζει στις Βρυξέλλες εδώ και οκτώ χρόνια, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στην Επιτροπή.
Είπε ότι το φύλο έπαιξε ρόλο στην εξασθένιση της δημοτικότητας των πολιτικών στη... σάουνα, καθώς ο αριθμός των γυναικών σε ανώτερους ρόλους έχει αυξηθεί και πλέον «οι συμφωνίες κλείνοντια γύρω από ένα τραπέζι», είπε, «και μετά όλοι πηγαίνουν στη σάουνα για να χαλαρώσουν».
Όσον αφορά στην Τουρκία, το πόσο έπαιξε ρόλο η διπλωματία της σάουνας να «λυγίσει» ο Erdogan και να πει το «ναι» στην είσοδο της Φινλανδίας στη Συμμαχία, είναι ένα γεγονός που μάλλον δεν θα μαθευτεί ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης