Τελευταία Νέα
Διεθνή

Giorgetti (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό

Giorgetti  (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό
«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή και η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Giancarlo Giorgetti
Στο πλαίσιο της αποδοχής της αποτυχίας των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών και της προοπτικής να οδηγήσουν μέσω της σύσφιξης της νομισαματικής πολιτικής σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti επισήμανε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από μόνα τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 1 Απριλίου 2023.
«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή και η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Giorgetti στην ημερίδα Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.
Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εισήγαγαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η Ιταλία έχει δαπανήσει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο -αντιμετωπίζοντας τις τακτικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η βοήθεια πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και έγκαιρη- έχει πλέον αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ βρίσκεται εν μέσω του ταχύτερου κύκλου σύσφιξης που έχει κάνει ποτέ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές. Αυτή η επιθετική δράση ώθησε ορισμένους στην Ιταλία να επικρίνουν την κεντρική τράπεζα.
Ο Giorgetti σήμερα υιοθέτησε μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που συνδέεται με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse Group από την UBS στην Ελβετία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.
«Η αυτονομία των κεντρικών τραπεζών πρέπει να γίνεται σεβαστή, αλλά πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να στοχεύει τόσο στη συγκράτηση του πληθωρισμού όσο και στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης