Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Ursula Von der Leyen δεν θα είναι υποψήφια για νέα γενική γραμματέας του NATO

Κομισιόν: Η Ursula Von der Leyen δεν θα είναι υποψήφια για νέα γενική γραμματέας του NATO
Βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως η κυρία Von der Leyen έχει προταθεί από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαδοχή του Jens Stoltenberg, επικαλούμενη διπλωματική πηγή που δεν κατονόμασε.
Ως "αβάσιμη σεναριολογία" χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun, που ανέφερε πως η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός Άμυνας Ursula Von der Leyen, θα είναι υποψήφια για να αναλάβει νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, (ΝΑΤΟ) στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Σάββατο 1/4, τονίζοντας πως η πρόεδρος δεν θα είναι υποψήφια.
Η εφημερίδα ανέφερε πως η κυρία Von der Leyen έχει προταθεί από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαδοχή του Jens Stoltenberg, επικαλούμενη διπλωματική πηγή που δεν κατονόμασε.
Ωστόσο το δημοσίευμα της Sun, επικαλούμενο βρετανικές κυβερνητικές πηγές που επίσης δεν κατονόμασε, τόνισε πως το Λονδίνο θα ασκούσε πιθανόν βέτο στην υποψηφιότητα της κυρίας Von der Leyen, με την επίκληση του κατά άσχημου ιστορικού της όταν διηύθυνε τον γερμανικό στρατό, το οποίο της είχαν προσάψει επικριτές.

Ο κ. Stoltenberg αναμένεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του NATO τον Οκτώβριο.

Η θητεία του 63χρονου Νορβηγού παρατάθηκε τρεις φορές, πιο πρόσφατα ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Είναι ο ΓΓ του NATO τα τελευταία σχεδόν εννιά χρόνια.
Υπήρξε τελευταία αρκετή σεναριολογία περί νέας παράτασης της θητείας του νυν ΓΓ του NATO, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο διπλωμάτες αντέτειναν πως αυτό θα έδινε την εντύπωση πως τα κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποιος πρέπει να τον διαδεχθεί.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να έχει εισηγηθεί να αναλάβει το αξίωμα ο νυν υπουργός Άμυνας των Τόρις, ο Ben Wallace. Κατά το δημοσίευμα της Sun, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τις οποίες γίνεται λόγος είναι ακόμη αυτές της πρωθυπουργού της Εσθονίας Kaya Kallas και της υπουργού Οικονομικών του Καναδά Christia Freeland, η μητέρα της οποίας είναι Ουκρανή.
Κατ’ άλλες πηγές, που επικαλέστηκε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους πιστεύεται πως είναι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Pedro Sanchez.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης