Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου για φούσκα 1 τρισ. από την ΕΚΤ – Απειλή για την Ευρωζώνη η διόγκωση των funds στον τομέα των ακινήτων

Σήμα κινδύνου για φούσκα 1 τρισ. από την ΕΚΤ – Απειλή για την Ευρωζώνη η διόγκωση των funds στον τομέα των ακινήτων
Η αστάθεια "θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις" για τα εμπορικά ακίνητα
Τα κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα αποτελούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αφού αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η καθαρή αξία του ενεργητικού των επενδυτικών κεφαλαίων ακινήτων υπερτριπλασιάστηκε σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχύοντας την αλληλεξάρτησή τους με τις αγορές ακινήτων, ανέφερε η ΕΚΤ στο μακροπροληπτικό δελτίο της.
Προειδοποίησε για αναντιστοιχία, καθώς οι επενδυτές έχουν συχνές ευκαιρίες να αποσύρουν χρήματα, ενώ τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία είναι αρκετά μη ρευστοποιήσιμα.
Αυτό μπορεί να καταστήσει τα οχήματα ευάλωτα σε ροές κεφαλαίων όπως αυτές που επηρέασαν πρόσφατα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Chart 1

Growth of REIFs and their share of the euro area and national CRE markets

a) Net asset Value

(EUR billions)

b) Real estate assets as a share of the euro area CRE market

(percentages)

c) Real estate assets as a share of national CRE markets

(percentages)


Συστημικοί οι κίνδυνοι

Η αστάθεια "θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις" για τα εμπορικά ακίνητα, "οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος" και της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε η ΕΚΤ.
Οι ερευνητές επεσήμαναν το Blackstone Real Estate Income Trust ως πρόσφατο παράδειγμα αμοιβαίου κεφαλαίου που αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξαγορές, καθώς οι επενδυτές απέσυραν χρήματα.
Οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αποσύρσεις, είπαν.
Τα εμπορικά ακίνητα έχουν υποφέρει καθώς η πανδημία τροφοδότησε τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τώρα, οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές και οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν κανόνες που θα βοηθήσουν τα ταμεία να "διαχειριστούν καλύτερα τις αιχμές στις απαιτήσεις ρευστότητας και να εσωτερικεύσουν το κόστος των εξαγορών που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας πίεσης της αγοράς", σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαμηλότερες συχνότητες εξαγοράς και μεγαλύτερες ειδοποιήσεις για τους επενδυτές, αναφέρεται.

Chart 2

The outlook for euro area CRE markets has deteriorated sharply and implications for market activity and pricing are already visible

a) Investors surveyed reporting deteriorating market conditions and overvaluation

(percentages)

b) Number of transactions in euro area CRE markets – annual growth (%)

(percentage change)

c) Prime CRE market valuations – annual growth (%)

(annual percentage change)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης