Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% τον Μάιο, στο 3,5%, αν δεν επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση

EKT: Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% τον Μάιο, στο 3,5%, αν δεν επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση
Αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο κόστος δανεισμού, προβλέπει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Robert Holzmann
Αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο κόστος δανεισμού, εάν η αναταραχή που συγκλόνισε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν επιδεινωθεί, προβλέπει τον Μάιο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Robert Holzmann.
Αν και αναγνώρισε ότι το επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να έχει επίδραση στις αυξήσεις των επιτοκίων, ο Holzmann είπε ότι «αίσθησή του είναι πως η ΕΚΤ θα παραμείνει στην πορεία της».
Ομοίως, η αιφνιαδιστική ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μάλλον δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, δήλωσε ο hawkish επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας.
«Προς το παρόν υπάρχει λίγη αισιοδοξία, αλλά και... αβεβαιότητα», είπε σε συνέντευξή του στη Βιέννη.
«Εάν τα πράγματα τον Μάιο δεν επιδεινωθούν, νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά άλλες 50 μονάδες βάσης.
Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τον περιορίσουμε».
Μετά το σχόλια του Holzmann, το ευρώ σημείωσε ράλι, καταγράφοντας άνοδο 0,7%, στο 1,0917 δολ.
Το γερμανικό διετές διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη, με την απόδοση να τυγχάνει διαπραγμάτευσης γύρω στο 2,68%.
Σημειώνεται πως οι παρατηρήσεις του Holzmann είναι από τις πιο «συγκεκριμένες» σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, με τους περισσότερους συναδέλφους του να είναι επιφυλακτικοί να κάνουν προβλέψεις εν μέσω τέτοιας αυξημένης αβεβαιότητας.
Αυξανόμενος αριθμός, ωστόσο, λέει ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της ευρωζώνης μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του από τον Ιούλιο, μετά από 350 μονάδες βάσης νομισματικής σύσφιξης.
Ο Λιθουανός Gediminas Simkus δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το «μεγαλύτερο μέρος» των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει τελειώσει – άποψη την οποία εξέφρασε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau την περασμένη εβδομάδα.
Ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα που κυκλοφόρησε την Κυριακή ότι «αισθάνομαι τώρα ότι είμαστε κοντά στο τέλος».
Και για τους επενδυτές, το τελείωμα είναι ορατό: οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων, επί του παρόντος 3%, θα κορυφωθεί σε περίπου 3,6%. Ωστόσο, βλέπουν αύξηση μόλις περίπου 25 μονάδων βάσης τον Μάιο.
Ο Holzmann είπε ότι η σύνεση που επιδεικνύουν οι αξιωματούχοι δεν οφείλεται στην «οικονομική κυριαρχία» ή στη δράση από φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού κινδυνεύει να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα.
«Είναι καλύτερα να πούμε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές έγιναν πιο προσεκτικές.
Μας επιτρέπει να κάνουμε λιγότερα», ανέφερε, επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη αναταραχή θα μπορούσε να επιβραδύνει τη χορήγηση δανείων κατά 0,5 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης