Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην αγορά ακινήτων - Φρένο στη φυγή κεφαλαίων επιχειρεί να βάλει η Blackstone - Δίνει στους επενδυτές μόνο το 15% των κεφαλαίων που ζητούν

Πανικός στην αγορά ακινήτων - Φρένο στη φυγή κεφαλαίων επιχειρεί να βάλει η Blackstone - Δίνει στους επενδυτές μόνο το 15% των κεφαλαίων που ζητούν
Η εμπιστοσύνη προς τo fund BREIT της Blackstone πλήγη για πρώτη φορά όταν τέθηκαν όρια απόσυρσης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σχετικά Άρθρα
Από τη στιγμή που σημειώθηκαν τρεις κατά σειρά χρεοκοπίες των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών ως συνέπεια της μεγάλης φυγής τραπεζικών καταθέσεων που προκαλείται από την ταχύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed εδώ και πολλές δεκαετίες, η αγορά των εμπορικών ακινήτων μπορεί να είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει.
Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, το fund με το όνομα Blackstone Real Estate Income Trust (Breit), μέσω του οποίου η Blackstone διαχερίζεται επενδύσεις ακίνητης περιουσίας ύψους 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιόρισε δραστικά τα αιτήματα εξαγορών τον Μάρτιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο επιστολή της εταιρείας.
Τον περασμένο μήνα, επενδυτικοί σύμβουλοι ιδιωτών είχαν ζητήσει από τη Blackstone εξαγορές ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το BREIT, αλλά η εταιρεία επέτρεψε την απόσυρση μόνο 666 εκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου του 15% του ζητούμενου ποσού.
Τον Φεβρουάριο, επενδυτικοί σύμβουλοι είχαν προσπαθήσει να αποσύρουν από το BREIT 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Blackstone περιορίζει τις αναλήψεις σε 5% ανά τρίμηνο.
Έχοντας ήδη φτάσει τα ανώτατα μηνιαία όρια του 2% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι επενδυτές είχαν πολύ περιορισμένα πειθώρια για εξαγορές τον Μάρτιο.
Ωστόσο, εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι πιθανό η πίεση μεγάλων πελατών για εξαγορές να συνεχιστεί.
Η BREIT είναι ένας τεράστιος παίκτης στον κλάδο των ακινήτων, με χαρτοφυλάκιο που ξεκινά από φοιτητικές κατοικίες κλαι φτάνει μέχρι συγκροτήματα διαμερισμάτων και αποθήκες.
Η εμπιστοσύνη προς τo fund πλήγη για πρώτη φορά όταν τέθηκαν όρια απόσυρσης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η επιστολή επίσης αναφέρει ότι το BREIT διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει τις εξαγορές για να αποτρέψει μαζικές εκροές.
«Αυτή η δομή σχεδιάστηκε και για να αποτρέψει μια αναντιστοιχία ρευστότητας και για να μεγιστοποιήσει τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων και λειτουργεί όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφερε η επιστολή της Blackstone προς τους επενδυτές.
«Στην πραγματικότητα, το BREIT έχει πληρώσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους από εντολές εξαγοράς που έχει λάβει από τις 30 Νοεμβρίου».
Αιτία για την ανησυχία και τη διάθεση των επενδυτών για φυγή από το fund αγοράς ακινήτων της Blackstone είναι η προοπτική τα εμπορικά ακίνητα να είναι ο επόμενος τομέας αναταραχής μετά τις περιφερειακές και μικρές αμερικανικές τράπεζες.
Από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, όλα τα funds σταθερού εισοδήματος που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα έχουν υποστεί κατακόρυφο πλήγμα.

Snag_5b538b1.png

Αθέτηση πληρωμών

Κι ας θυμηθούμε ότι μόλις στις αρχές Μαρτίου, η Blackstone προχώρησε στην πρώτη της στάση πληρωμών.
Ειδικότερα, η Blackstone αθέτησε την πληρωμή ομολόγου ύψους 531 εκατ. ευρώ που καλύπτονταν από χαρτοφυλάκιο γραφείων και καταστημάτων τα οποία ανήκουν στη φινλανδική εταιρεία Sponda Oy, καθώς η άνοδος των επιτοκίων πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες ακινήτων.
Ο γίγαντας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδυτής ακινήτων ζήτησε παράταση από τους ομολογιούχους για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά αυτοί ψήφισαν κατά.
"Το χρέος αυτό αφορά ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου της Sponda. Είμαστε απογοητευμένοι που ο Servicer δεν προώθησε την πρότασή μας", ανέφερε η Blackstone.
"Συνεχίζουμε να έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο βασικό χαρτοφυλάκιο της Sponda και στη διαχειριστική της ομάδα", πρόσθεσε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης