Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση - σταθμός στη Γερμανία - Απαγόρευσε την ΕΥ λόγω της αποτυχίας της στην Wirecard

Απόφαση - σταθμός στη Γερμανία - Απαγόρευσε την ΕΥ λόγω της αποτυχίας της στην Wirecard
Η Wirecard κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά λογιστικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, αφού αποκάλυψε ότι τα μισά έσοδά της και 1,9 δισ. ευρώ σε εταιρικά μετρητά δεν υπήρχαν
Σε 2 ετή απαγόρευση ανάληψης νέων πελατών υποχρεώνουν την ΕΥ οι γερμανικές αρχές, λόγω της αποτυχίας της να ελέγξει την Wirecard.
Σύμφωνα με την απόφαση, η EY δεν θα μπορεί να αναλάβει νέους πελάτες για λογιστικούς ελέγχους στη Γερμανία, ενώ ο ελεγκτικός εποπτικός φορέας της χώρας Apas ανακοίνωσε επίσης πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ για την EY και μεταξύ 23.000 και 300.000 ευρώ για καθέναν από πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους της εταιρείας Big Four.
Σε ανακοίνωσή της, η Apas ανέφερε ότι "θεώρησε αποδεδειγμένες τις παραβιάσεις των επαγγελματικών καθηκόντων κατά τη διάρκεια των ελέγχων της Wirecard και της Wirecard Bank από το 2016 έως το 2018", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις.
Σύμφωνα με τους Finanacial Times, δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση σχετικά με το αν η EY ενήργησε με πρόθεση ή απλώς από αμέλεια, το οποίο θα αποτελέσει βασικό ερώτημα για την απόφαση σχετικά με τις ποινικές και αστικές ευθύνες της εταιρείας.
Σε μήνυμα που εστάλη σήμερα στους εταίρους της ΕΥ από το ανώτατο στέλεχος Andy Baldwin, οι κυρώσεις χαρακτηρίζονται "αυστηρές".
"Αυτό ήταν ένα κεφάλαιο μεγάλων προκλήσεων για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα για την ΕΥ Γερμανίας", ανέφερε και πρόσθεσε: "Δεν είναι μια απόφαση για την οποία η ΕΥ Γερμανίας είναι περήφανη".
Η Wirecard κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά λογιστικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, αφού αποκάλυψε ότι τα μισά έσοδά της και 1,9 δισ. ευρώ σε εταιρικά μετρητά δεν υπήρχαν.
Είχε λάβει ελέγχους χωρίς επιφύλαξη από την EY για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το μήνυμα των αρχών

Ο Konrad Duffy, εμπειρογνώμονας σε θέματα εγκλήματος στη γερμανική ομάδα πίεσης των καταναλωτών Finanzwende, σχολίασε: "Η ποινή αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα".
Η ρυθμιστική αρχή ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ ήπια απέναντι στη Wirecard και θα πρέπει να δράσει "πιο αποφασιστικά", πρόσθεσε.
"Η διετής απαγόρευση είναι μια αρκετά αυστηρή κύρωση που δεν έχουμε ξαναδεί στη Γερμανία", δήλωσε ο Klaus-Peter Naumann, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιων Ελεγκτών IDW της Γερμανίας.
Στον απόηχο του σκανδάλου, η Γερμανία αύξησε τις ευθύνες για όλους τους ελεγκτές και ενίσχυσε τη ρύθμιση του κλάδου.
Η Apas και η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή BaFin έλαβαν περισσότερες εξουσίες και η κυβέρνηση διπλασίασε τη μέγιστη ποινή για επαγγελματικό παράπτωμα σε 1 εκατ. ευρώ.
Μετά την κατάρρευση της Wirecard το 2020, η Apas κατέθεσε ποινική μήνυση κατά αρκετών ελεγκτών εταίρων της EY, επικαλούμενη στοιχεία ότι η εταιρεία ενδέχεται να έχει εκδώσει εν γνώσει της εσφαλμένες ως προς τα γεγονότα ελεγκτικές γνωμοδοτήσεις.
Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν το θέμα, αλλά δεν έχουν ακόμη απαγγείλει κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης