Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κίνα ο Macron - Στόχος να πείσει τον πρόεδρο Jinping… να αλλάξει στάση στο Ουκρανικό

Στην Κίνα ο Macron - Στόχος να πείσει τον πρόεδρο Jinping… να αλλάξει στάση στο Ουκρανικό
Ο Macron θέλει να αναπτύξει τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στην Κίνα, για πρώτη φορά εδώ και 3,5 χρόνια, βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος θα επιδιώξει στη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping να τον μεταπείσει να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην ουκρανική κρίση.
Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Macron στην Κίνα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Κίνας όσο και οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να βρεθεί μια οδός ειρήνης

Στις πρώτες του δηλώσεις από το Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (...).
Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη» υποστήριξε ο Macron σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.
Όπως είπε, η Ευρώπη δεν πρέπει να αποσυνδεθεί σε οικονομικό επίπεδο από την Κίνα, παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις της με το Πεκίνο δημιουργούν κινδύνους και δεν είναι ισορροπημένες.
«Πρέπει με κάποιο τρόπο να άρουμε τους κινδύνους για τις βιομηχανίες μας, όμως δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε και να χωριστούμε από την Κίνα, αλλά να δεσμευθούμε με βολονταρισμό για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα» υποστήριξε ο Macron.

Ο στόχος του Macron

Βασική επιδίωξη του Macron είναι να καταφέρει να πείσει τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping να αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την ουκρανική κρίση.
«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει άμεσο και ριζικό αντίκτυπο στη σύγκρουση, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» εκτιμά η Γαλλική προεδρία.
Πράγματι το Παρίσι υποστηρίζει πως η Κίνα μπορεί είτε να συμβάλλει θετικά μέσω του διαλόγου ώστε να υπάρξει εκεχειρία και να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία είτε αρνητικά συνεχίζοντας τη στήριξη της στη Ρωσία, παρέχοντας της παράλληλα και όπλα.
Σημειώνεται πάντως πως η Κίνα έχει παρουσιάσει μια ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων, την οποία ωστόσο η Δύση εν πολλοίς έχει απορρίψει, ενώ ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και από τη Ρωσία.

Πίεση στον Putin

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ο Macron γνωρίζει ότι η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει κάποια θεαματική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική ή να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας, ωστόσο θα επιδιώξει να επισημάνει στον Xi Jinping τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου.
Η Γαλλία, η οποία έχει επιλέξει να μην υιοθετήσει την έντονα συγκρουσιακή σχέση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, θεωρεί ότι η Κίνα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και που μπορεί πράγματι να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

Διαπραγματεύσεις με παρούσα και την … Ursula

Στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping (αλλά και με τον πρωθυπουργό Li Qiang και άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους) ο Macron θα θέσει στο τραπέζι όλα τα «καυτά» ζητήματα: από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας μέχρι την κλιματική κρίση, τις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παρούσα σε κάποιες από αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία είχε αφήσει αιχμές κατά του Xi Jinping ότι διατηρεί την «χωρίς όρια φιλία» του με τον πρόεδρο Putin, τονίζοντας ότι η αλληλεπίδραση της Κίνας με τη Ρωσία θα είναι αυτή που θα καθορίσει και τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – Κίνας.
Σημειώνεται πως το 2022 η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στις εξαγωγές αγαθών και ο μεγαλύτερος εταίρος όσον αφορά τις εισαγωγές της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης