Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Πεκίνο η πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τον Macron - Θα συναντήσουν τον πρόεδρο Xi Jinping - Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας

Στο Πεκίνο η πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τον Macron - Θα συναντήσουν τον πρόεδρο Xi Jinping - Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας
Tους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο, για να δείξει ότι δεν επιθυμεί μια «αποσύνδεση αμερικανικού τύπου» από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Στο Πεκίνο θα βρεθεί στις 6 Απριλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συνοδεύοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron σε μια επίσημη επίσκεψη με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής θα συνοδεύσει τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron σε ένα μέρος της επίσκεψής του στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου.
Ο Emmanuel Macron  και η Ursula von der Leyen θα συναντήσουν τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping το απόγευμα της 6ης Απριλίου στο Πεκίνο.
Το ταξίδι αυτό είχε προαναγγείλει ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να τραβήξει την Κίνα στο πλευρό της και να την πείσει να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Για να σηματοδοτήσει το «ευρωπαϊκό όραμα» αυτού του ταξιδιού, ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι θα συνοδεύεται από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα, όπου έπλεξε το εγκώμιο της «ειδικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία του Vladimir Putin.

Σημαντική για την Ευρώπη η σχέση με την Κίνα - Δεν θέλει «αποσύνδεση» στα πρότυπα των ΗΠΑ


Τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο πρόεδρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez τον συνάντησε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Olaf Scholz και αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, το Δεκέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Επιτροπής σε ομιλία της σε γνωστό Think-Tank των Βρυξελλών είχε πει ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου του Putin. Είχε επισημάνει, επίσης, ότι η σχέση ΕΕ-Κίνας είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη της που η σχέση αυτή έχει γίνει «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών. «Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση», είχε πει η Ursula von der Leyen.
Η ΕΕ κάνει προσεκτικά βήματα προς την Κίνα αφενός για να ανανεώσει τις μεταξύ τους σχέσεις και αφετέρου γιατί δεν θέλει να σπρώξει την Κίνα στο ίδιο στρατόπεδο με τη Ρωσία.
Η ΕΕ δεν θέλει «αμερικανικού τύπου» αποσύνδεση από την Κίνα, θέλει να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η ΕΕ έχει τα δικά της συμφέροντα, καθώς και μια υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση πρώτων υλών από την Κίνα που είναι απαραίτητες για τις νέες καθαρές τεχνολογίες.
Στο Πεκίνο, η Ursula von der Leyen θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΕΕ-Κίνας, Yerg Vitke, και με εκπροσώπους διαφορετικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών που εδρεύουν στην Κίνα. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον Li Tsiang  Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, η Ursula von der Leyen θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης