Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron σε Xi Jinping: Ποντάρω σε σένα να φέρεις τη λογική στη Ρωσία - Κίνα: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φταίνε στην Ουκρανία

Macron σε Xi Jinping: Ποντάρω σε σένα να φέρεις τη λογική στη Ρωσία - Κίνα: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φταίνε στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας
(upd) Να επαναφέρει τη Ρωσία στο δρόμο της λογικής και να βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία κάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, τη στιγμή πάντως που το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση του πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φέρουν την ευθύνη για την ουκρανική κρίση.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα.
Το ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε σένα για να επαναφέρεις τη Ρωσία στο δρόμο της λογικής» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις του ο Macron, τον οποίο υποδέχθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Μεγάρου του Λαού ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping.
Ο πρόεδρος Macron υποστηρίζει πως η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να βρεθεί μια ειρηνική διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία και έχει εκφράσει τη στήριξη του στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου.
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στη μείωση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Jinping: Πολιτική λύση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία σε διάλογο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην Ουκρανία.
Το Πεκίνο έκανε λόγο για φιλικές και σε βάθος συνομιλίες ενώ και το Παρίσι υποστήριξε πως οι συζητήσεις των δύο προέδρων ήταν ειλικρινείς και εποικοδομητικές.

Κοινό όχι σε πυρηνικά

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη σύγκρουση.
«Χρειάζεται η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης.
Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν» επισήμαναν Macron και Jinping, οι οποίοι καταδίκασαν κάθε «επίθεση κατά αμάχων».

Σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ η ευθύνη για την Ουκρανία

Και ενώ ο Macron καλούσε τον Xi Jinping να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση του πως τη βασική ευθύνη για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία την φέρουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Όσον αφορά την ευθύνη για το πρόβλημα στην Ουκρανία, αυτή, πιστεύω, ότι πρέπει να βαρύνει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει το απαραίτητο κύρος για να κατηγορήσει την Κίνα ή να της ασκήσει οποιαδήποτε πίεση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κινέζικου ΥΠΕΞ, Mao Ning, απαντώντας επί της ουσίας στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και στις απειλές που εκτόξευσε κατά της Κίνας σε περίπτωση που αυτή προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης