Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σε υψηλό 11 ετών, στα 31,9 δισ. δολ. τα αποθεματικά, λόγω διεθνούς βοήθειας

Ουκρανία: Σε υψηλό 11 ετών, στα 31,9 δισ. δολ. τα αποθεματικά, λόγω διεθνούς βοήθειας
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει φέτος ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των υψηλών στρατιωτικών δαπανών
Τα διεθνή αποθεματικά της Ουκρανίας αυξήθηκαν σε υψηλό 11 ετών, στα 31,9 δισεκατομμύρια δολάρια, στις αρχές Απριλίου, χάρη στην ξένη βοήθεια, τη χαμηλότερη ζήτηση για σκληρό νόμισμα και τις μετριοπαθείς πληρωμές για το δημόσιο χρέος, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει φέτος ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των υψηλών στρατιωτικών δαπανών για την απόκρουση της εισβολής της Ρωσίας και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη οικονομική βοήθεια για να μπορεί να χρηματοδοτεί δημόσιες και ανθρωπιστικές ανάγκες, σημειώνει το Reuters.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι έχει λάβει συνολικά 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.
"Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. Η τελευταία φορά που τα αποθέματα ξεπέρασαν αυτό το όριο ήταν τον Νοέμβριο του 2011", ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Εξωτερικά χρέη

Η κυβέρνηση κατέβαλε 486,8 εκατ. δολάρια για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών χρεών της τον Μάρτιο.
Το ποσό αυτό περιελάμβανε 409,3 εκατ. δολάρια σε πληρωμές τόκων για κρατικά έντοκα γραμμάτια σε σκληρό νόμισμα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Η Ουκρανία κατέβαλε επίσης 638,6 εκατ. δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η ζήτηση για σκληρό νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος ήταν χαμηλότερη τον Μάρτιο.
Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, είναι επίσημα συνδεδεμένο στα 36,57 προς το δολάριο από το καλοκαίρι του 2022.
Η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει τακτικά για να στηρίξει το τοπικό νόμισμα και να μειώσει το χάσμα μεταξύ της επίσημης σύνδεσης και της ισοτιμίας του νομίσματος στην αγορά μετρητών.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο όγκος των παρεμβάσεών της μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
"Μια τέτοια δυναμική τον Μάρτιο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: εποχικότητα, όρια της μη παραγωγικής εκροής κεφαλαίων ... και σταθεροποίηση των συναλλαγματικών προσδοκιών", ανέφερε.
Το τρέχον ποσό των διεθνών αποθεμάτων είναι αρκετό για να καλύψει 4,2 μήνες μελλοντικών εισαγωγών, ανέφερε η τράπεζα. Τα αποθέματα ανέρχονταν σε 28,9 δισ. δολάρια στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης