Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κλέψτε για χάρη της Ουκρανίας»: Η διπρόσωπη Δύση αποφάσισε να καταχραστεί τα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος

«Κλέψτε για χάρη της Ουκρανίας»: Η διπρόσωπη Δύση αποφάσισε να καταχραστεί τα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος
Η πρακτική του 2015-2021 δείχνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναλάβει τη χρηματοδότηση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δαπανήσουν τους δικούς τους πόρους για την αποκατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού τομέα.
Σχεδιάζουν δε να χρησιμοποιήσουν τα κατασχεθέντα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος γι' αυτούς τους σκοπούς, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας και κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρώπη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Sergei Fedorov σε ομιλία στο FBA Economics Today.

Η ενέργεια της Ουκρανίας χρειάζεται κεφάλαια

«Οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να λένε ότι θα στηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί και πως θα τη βοηθήσουν να αποκαταστήσει την οικονομία και την ενεργειακή βιομηχανία της, που υπέστησαν πλήγματα, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών με τη Ρωσία» δήλωσε ο Fedorov.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ υπολόγισαν τη ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας λόγω των βομβαρδισμών στα 10 δισεκ. δολ.
Παράλληλα, η καταστροφή έχει αφήσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το μέγεθος του πληθυσμού στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο ανέρχεται 28-29 εκατομμύρια, επομένως το πρόβλημα επηρεάζει δύο στους τρεις κατοίκους της Ουκρανίας.
Το ποσό της επείγουσας βοήθειας που απαιτείται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 1,2 δισεκ. δολ.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για τη διαφάνεια αυτών των υπολογισμών: έγιναν με τη συμμετοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov.
Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποστεί χτύπημα περί τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους πυρηνικούς σταθμούς να αντιστοιχούν σε 770 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν χτυπήματα κατά των τριών πυρηνικών σταθμών που παρέμειναν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Αντιθέτως είναι οι Ουκρανοί που προσπαθούν να προκαλέσουν μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye εδώ και ένα χρόνο.
Η ακρίβεια των στοιχείων δεν είναι προφανής, όπως και το γεγονός ότι η Δύση θα βοηθήσει την Ουκρανία.

Δυτικές αυταπάτες; 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χρηματοδοτούν τον ουκρανικό προϋπολογισμό για να μην καταρρεύσει η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και το Κίεβο να συνεχίσι να πληρώνει συντάξεις, μισθούς και επιδόματα και να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά αυτό είναι όλο.
Η Δύση δεν έχει αποδεχτεί κανένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ουκρανία· απλώς αυτή η χώρα θεωρείται αντιρωσικό στρατιωτικό εργαλείο, και όχι παίκτης που πρέπει να αναπτυχθεί.
«Οι Γερμανοί προμήθευσαν με γεννήτριες το Κίεβο τον χειμώνα, αλλά γενικά, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν αμέσως ότι η ουκρανική κρίση θα αποσταθεροποιήσει τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πλήξει τον πληθυσμό των μελών της» δηλώνει ο Fedorov.
Τα προβλήματα με τις υποδομές της Ουκρανίας το 2022 βοήθησαν ακόμη και την Ευρώπη, μειώνοντας την κλίμακα και τον όγκο της βοήθειας που παρέχεται στο Κίεβο.
Η πρακτική του 2015-2021 δείχνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναλάβει τη χρηματοδότηση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας, για λόγους... ευγένειας, οι δυτικοί πολιτικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν  το θέμα
«Οι δυτικές χώρες θα κάνουν κάτι, αλλά όχι κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί εις βάρος τους.
Πρώτα απ' όλα, θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον ρωσικό πλούτο που κατέσχεσαν στη Δύση για να ενισχύσουν την Ουκρανία» συνοψίζει ο Fedorov.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να δαπανήσουν τα χρήματά τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά όχι για τους Ουκρανούς.
Η χρηματοδότηση κοινωνικών έργων θα αναβληθεί - ενδεχομένως, με το πρόσχημα της επικείμενης κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Είναι απίθανο να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά είναι δυνατόν να μιλάμε για αυτά τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών assets για αρκετά χρόνια.
«Οι Ευρωπαίοι επεξεργάστηκαν τη νομική πλευρά της χρήσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν βρήκαν λύση.
Mάλιστα ανακάλυψαν ότι δεν γνώριζαν πού βρισκόταν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων.
Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εγκαταλείψει την ίδια την ιδέα, επομένως οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το σενάριο.
Σίγουρα, θα υπάρξει κάποιο δικαστήριο που θα κατηγορήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία για εγκλήματα και θα αποφασίσει κατασχέσεις» καταλήγει ο Fedorov.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία

Η διπροσωπία της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι απεριόριστη.
Για παράδειγμα, η Σουηδία είπε  ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν οι υπεύθυνοι της βομβιστικής επίθεσης στον αγωγό Nord Stream, κάτι που ισοδυναμεί με τερματισμό της έρευνας.
«Οι δυτικές χώρες θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να πλήξουν τη Ρωσία και να αποκαταστήσουν την Ουκρανία προβαίνοντας σε κατασχέσεις ρωσικών assets.
Πώς αυτό θα γίνει από τεχνική άποψη;
Είναι δύσκολο να το πω, αλλά θα υπάρξουν τέτοιες προσπάθειες» δηλώνει ο Fedorov.
Η πώληση των ρωσικών αποθεματικών θα οδηγήσει στο ζήτημα των ακάλυπτων χρημάτων στη Δύση, το οποίο είναι γεμάτο με πληθωρισμό, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν άλλους τρόπους, σίγουρα δεν θα ξοδέψουν τα χρήματά τους στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης