Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για το δολάριο: Οι BRICS επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση - Ήττα «κατά κράτος» του Biden

Αντίστροφη μέτρηση για το δολάριο: Οι BRICS επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση - Ήττα «κατά κράτος» του Biden
Το αμερικανικό δολάριο δεν ωφελεί τους κοινούς στόχους της Ινδίας και της Ρωσίας και η εξάρτησή τους από το δολάριο συνεχίζει να δίνει μοχλό στις ΗΠΑ χειραγώγησης και στα δύο έθνη
Σχετικά Άρθρα
Ρώσος αξιωματούχος παραδέχτηκε, προ ημερών ότι οι BRICS εργάζονται εντατικά για να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα, ώστε να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και το συντομότερο να το εκθρονίσουν και αντικαταστήσουν την ηγεμονική του θέση στο διεθνές εμπόριο.
Η BRICS, μια διεθνής οικονομική συμμαχία της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, έχει λάβει ώθηση για την υποστήριξη των προσπαθειών αποδολαριοποίησης μετά το ξέσπασμα της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα βρέθηκε να κινείται κάτω από μια χιονοστιβάδα κυρώσεων και περιορισμών που υποστηρίζονται από τη Δύση ενάντια στην ικανότητά της να διεξάγει ελεύθερα εμπόριο στην παγκόσμια αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών BRICS και στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για την αποτροπή του δυτικού οικονομικού πολέμου από το να τους επηρεάσουν.

Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Κατά τη διάρκεια του διήμερου «Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης» που διεξήχθη στην Ινδία, ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κοινοβούλιο) Alexander Babakov ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού ινδικού-ρωσικού κοινού νομίσματος για τη δημιουργία ισχυρότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.
«Ο στόχος μας πρέπει να επικεντρωθεί στη σύνταξη νέων κανόνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση ενός ήδη κοινού νομίσματος», είπε ο Babakov.
«Δεν έχει σημασία αν είναι ένα ψηφιακό ρούβλι, μια ψηφιακή ρουπία, ένα ψηφιακό γουάν ή κάποιο άλλο νόμισμα.
Αλλά αυτό το νόμισμα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους των αντίστοιχων εθνών μας».
Ο Babakov σημείωσε ότι αυτό το προτεινόμενο νέο νόμισμα θα πρέπει να υποστηρίζεται από χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Επισήμανε ότι το αμερικανικό δολάριο δεν ωφελεί τους κοινούς στόχους της Ινδίας και της Ρωσίας και η εξάρτησή τους από το δολάριο συνεχίζει να δίνει «αέρα» στις ΗΠΑ για άδικη μόχλευση και στα δύο έθνη.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία κοινού νομίσματος είναι μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας αποδολαριοποίησης
Το αμερικανικό δολάριο ονομάστηκε «βασιλιάς του νομίσματος» επειδή έγινε το επίσημο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου το 1944, μια απόφαση που ελήφθη από μια αντιπροσωπεία από 44 Συμμαχικές χώρες που ονομάζεται Συμφωνία του Bretton Woods.
Έκτοτε, το δολάριο απολαμβάνει μια ισχυρή θέση στον κόσμο ως το πιο σημαντικό νόμισμα που χρησιμοποιείται σήμερα, μια κατάσταση που έχει ωφελήσει πολύ τις αμερικανικές ελίτ και έχει προκαλέσει πολύ πόνο στους εχθρούς των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο λόγω η δυσανάλογη επιρροή που έχει δώσει το δολάριο στις ΗΠΑ σε άλλες οικονομίες.

Αυτή η επιρροή επέτρεψε στην Αμερική να χρησιμοποιήσει κυρώσεις και άλλα εργαλεία οικονομικού πολέμου ως μέσο για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της.

Όμως τα τελευταία χρόνια, οι κύριοι αντίπαλοι της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, ζητούν να τερματιστεί η ηγεμονία του δολαρίου.
Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως αποδολαριοποίηση, είναι η διαδικασία αντικατάστασης του δολαρίου ΗΠΑ ως νομίσματος που χρησιμοποιείται για το διεθνές εμπόριο.
Οι κύριοι υποστηρικτές της αποδολαριοποίησης υπογραμμίζουν πώς η μείωση της εξάρτησης άλλων χωρών από το δολάριο και την αμερικανική οικονομία θα βοηθούσε στον μετριασμό των επιπτώσεων των οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στις ΗΠΑ στις δικές τους οικονομίες.
Η αποδολαριοποίηση μειώνει επίσης την έκθεση των εθνών στις διακυμάνσεις της αξίας του δολαρίου και στις αλλαγές των επιτοκίων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και στη μείωση του κινδύνου χρηματοπιστωτικών κρίσεων που επηρεάζουν περισσότερα έθνη.

ΔΝΤ: 59% πτώση του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα

Οι κινήσεις αποδολαριοποίησης κερδίζουν ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, ειδικά όμως από το 2022, όταν ένα έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σημείωσε ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από 59% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 , επεκτείνοντας τη διαδικασία παρακμής που διήρκεσε δύο δεκαετίες.
Επιπλέον, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η πτώση του δολαρίου δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των μετοχών των δυτικών συμμάχων του, όπως η βρετανική λίρα στερλίνα, το ιαπωνικό γεν ή το ευρώ, που είναι «άλλα μακροχρόνια αποθεματικά νομίσματα».
«Μάλλον, η μετατόπιση των δολαρίων έγινε σε δύο κατευθύνσεις – ένα τέταρτο στο κινεζικό ρενμίνμπι και τρία τέταρτα στα νομίσματα μικρότερων χωρών που έπαιξαν πιο περιορισμένο ρόλο ως αποθεματικά νομίσματα».

O ρόλος του πολέμου και οι κυρώσεις που φέρνουν την αποκαθήλωση

Οι καταστροφικές κυρώσεις Biden προς τη Ρωσία καταστρέφουν την δεκαετή κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Robert Gates έχει πει περίφημα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι, αν και του άρεσε προσωπικά ο Joe Biden, ο Biden έκανε λάθος σε κάθε σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής σε όλη την πολιτική του καριέρα μισού αιώνα.
Και αυτός και οι διαχειριστές του χειρίζονται τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ακριβώς με λάθος τρόπο επίσης.
Συγκεκριμένα, οι πολιτικές της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας δημιουργούν έναν διχασμένο κόσμο στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κυριαρχούν πλέον.
Η διαδικασία, διασφαλίζει ότι το δολάριο ΗΠΑ δεν θα βασιλεύει πλέον ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας μας όταν οι χώρες σταματήσουν να αγοράζουν το χρέος μας.
Ένα εύγλωττο παράδειγμα έρχεται με τις μαζικές αγορές φθηνών ρωσικών ορυκτών καυσίμων από την Ινδία γίνονται πιο συχνά σε νομίσματα άλλα από το δολάριο, όπως μετέφερε το Reuters.
«Οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία έχουν αρχίσει να διαβρώνουν την δεκαετή κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου, καθώς οι περισσότερες συμφωνίες με την Ινδίατην κορυφαία αγορά της Ρωσίας για θαλάσσιο αργόέχουν διευθετηθεί σε άλλα νομίσματα».
Με αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε η έκθεση αυτή την εβδομάδα.

Πέρασαν οι καλές εποχές

Η κυριαρχία του δολαρίου έχει αμφισβητηθεί κατά καιρούς, αλλά έχει επιμείνει λόγω των αναμφισβήτητων πλεονεκτημάτων της χρήσης του πιο, αναγνωρισμένου παγκοσμίως, νομίσματος για εμπορικούς σκοπούς.
Το εμπόριο πετρελαίου της Ινδίας, που προκλήθηκε από την αναταραχή των κυρώσεων και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη μέχρι σήμερα μιας κίνησης προς εναλλακτικά νομίσματα που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συνέχισε η έκθεση.
Κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Ινδία άρχισε να προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τη Ρωσία, η οποία αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προμηθευτής της αφού τα ευρωπαϊκά έθνη γύρισαν την πλάτη στο πετρέλαιο της Μόσχας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Μετά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου στη Ρωσία από έναν συνασπισμό που αντιτίθεται στον πόλεμο στις 5 Δεκεμβρίου, πολλές πηγές από τον κλάδο εμπορίας πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα αποκάλυψαν ότι Ινδοί αγοραστές χρησιμοποιούν νομίσματα εκτός δολαρίου, όπως το ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και , πιο πρόσφατα, το ρωσικό ρούβλι, για να πληρώσει για την πλειοψηφία του ρωσικού πετρελαίου.

Μια μετατόπιση εκατοντάδων εκατομμυρίων

Αυτή η μετατόπιση, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ανήλθε σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Πέρυσι, οι οικονομίες της Ομάδας των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία καθιέρωσαν ανώτατο όριο τιμών με στόχο να απαγορεύσουν τις δυτικές υπηρεσίες και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν πωλείται σε υποχρεωτική χαμηλή τιμή, για να στερήσουν τη Μόσχα κεφαλαίων για τον πόλεμο της.
Σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση, μερικοί έμποροι με έδρα το Ντουμπάι, καθώς και οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Gazprom και Rosneft, αναζητούν πληρωμές χωρίς δολάρια για ορισμένες εξειδικευμένες ποιότητες ρωσικού πετρελαίου που έχουν πουληθεί πάνω από το όριο τιμής των 60 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει η έκθεση.
Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία.

Ντόμινο συνεπειών

Παρόλο που αυτές οι πωλήσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων της Ρωσίας στην Ινδία και δεν φαίνεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από μη δυτικές υπηρεσίες όπως η ρωσική ναυτιλία και η ασφάλιση, οι εμπορικές πηγές και οι πρώην ρωσικές και Αμερικανοί οικονομικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι τρεις ινδικές τράπεζες υποστήριξαν ορισμένες από τις συναλλαγές.
Αυτό συνάδει με τις προσπάθειες της Μόσχας να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ, ενώ οι έμποροι στοχεύουν να αποφύγουν τις κυρώσεις, πρόσθεσε το Reuters.
Σημειώνεται πως η απώλεια του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομία.
Η ζήτηση για το δολάριο θα μειωθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε υποτίμηση της αξίας του.
Αυτό θα έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, θα έχαναν το προνόμιο να μπορούν να δανείζονται στο δικό τους νόμισμα, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για να δανειστούν χρήματα από άλλες χώρες.
Αυτό με την σειρά του θα οδηγούσε σε μείωση των ξένων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης