Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρανοϊκή πολιτική από τη Fed: Με την άνοδο των επιτοκίων προκαλεί πιστωτική ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Παρανοϊκή πολιτική από τη Fed: Με την άνοδο των επιτοκίων προκαλεί πιστωτική ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η βαθμολογία του πιστωτικού προφίλ και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων κρίνει την έγκριση του δανείου
Σχετικά Άρθρα
Η εξασφάλιση ενός δανείου για ένα νοικοκυριό ή μιας πιστωτικής γραμμής για μια επιχείρηση έχει γίνει… εφιάλτης από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά η πρόσφατη τραπεζική κρίση εγείρει ανησυχίες ότι τα κριτήρια δανεισμού θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, με αποτέλεσμα μια δυνητικά επιζήμια πιστωτική κρίση ή πιστωτική ασφυξία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, το Σάββατο 8 Απριλίου 2023.
Σχεδόν το 45% των τραπεζών κατέστησε πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να λάβουν εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve.
Η παροχη δανείων τύπου C&I αξίας 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βοηθά τις επιχειρήσεις να αγοράζουν εξοπλισμό και να προσλαμβάνουν προσωπικό, μεταξύ άλλων επιλέξιμων δαπανών.
Η απαίτηση υψηλότερων ελάχιστων πιστωτικών προϋποθέσεων credit score)  και ελάχιστων μηναίων αποπληρωμών και ο περιορισμός των πιστωτικών ορίων ήταν μεταξύ των τροποποιήσεων των πρακτικών τους έναντι των χορηγήσεων στις οποίες προχώρησαν οι οι τράπεζες.
Οι αυστηροποίση των πιστωτικών συνθηκών λάμβανε χώρα πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που ενεργοποίησε τη φυγή τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις από μικρές και μεσαίες τράπεζες.
Η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών ασκεί πιέσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων με τον κίνδυνο να αρχίσουν να προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού ενώ τα νοικοκυριά φυλάττουν ως κόρην οφθαλμού το πολύτιμο ρευστό που διαθέτουν και δεν προχωρούν σε καταναλαωτικές δαπάνες που θα ωθούσαν ανοδικά την οικονομική παραγωγή , οδηγώντας την οικονομία κοντά στο φάσμα της ύφεσης

Ξεκίνησε η πιστωτική κρίση

Μια έρευνα της Federal Reserve Bank του Dallas που δημοσιοποιήθκεαυτή την εβδομάδα έδωσε στις αγορές μία εικόνα του τι συνέβη σε περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά την πτώχευση των τραπεζών.
Ο δανεισμός προς τους καταναλωτές μειώθηκε και τα πιστωτικά πρότυπα και οι όροι «συνέχισαν να αυστηροποιούνται απότομα», με αξιοσημείωτες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων.
«Η πιστωτική κρίση ξεκίνησε», δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην Apollo Global Management, ως σχολιάζοντας την έκθεση της Fed του Ντάλας.
Αλλά πώς φαίνεται στην πραγματικότητα ένα πιο αυστηρό πιστωτικό περιβάλλον για τους δανειολήπτες;
Πρώτον, τι είναι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών;
Μια «δραστική επιδείνωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην τραπεζική πίστωση», είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα κείμενο του 2014 στον ιστότοπο της Federal Reserve περιγράφει μια πιστωτική κρίση.
Οι τράπεζες έχουν δύο βασικές ανησυχίες, δήλωσε στο Insider ο Brett House, καθηγητής στο Columbia Business School.
Η πρώτη είναι εάν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αποπληρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Το δεύτερο επικεντρώνεται στην ικανότητα της ίδιας της τράπεζας να διατηρεί ρευστότητα, ώστε εάν οι καταθέτες τραβήξουν τα χρήματά τους, έχουν τα μετρητά για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.
Αυτό θέτει το καθήκον για τις τράπεζες να προστατεύσουν τη ρευστότητα, γεγονός το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει υψηλότερα εμπόδια για πιθανούς δανειολήπτες και να οδηγήσει σε πιστωτική κρίση.
«Ολοένα και περισσότερες τράπεζες είχαν σφίξει την κάνουλα των δανείων στις αρχές του 2023 και αυτό θα συνεχιστεί μόνο», δήλωσε στο Insider ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής στο Bankrate.com.
A Federal Reserve chart shows the percentage of banks tightening standards for business loans.
 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-08_222348.png

Αυστηρά πρότυπα δανεισμού

Η έρευνα της Fed διαπίστωσε ότι αρκετές τράπεζες ανεβάζουν τα πρότυπα δανεισμού για δάνεια με πιστωτικές κάρτες και λιγότερες ενισχύνουν τις απαιτήσεις για δάνεια αγοράς ΙΧ και άλλα καταναλωτικά δάνεια.
«Δεν υπάρχει ρυθμιστικός κανόνας για αυτά τα πράγματα.
Κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει αυτά τα πιστωτικά πρότυπα διαφορετικά", δήλωσε ο House.
Η μέση βαθμολογία όσον αφορά το πιστωτικό προφίλ είναι 700, επομένως οι αιτούντες δάνειο με αυτή τη βαθμολογία ή υψηλότερη θα πρέπει να έχουν εγκρίσεις και να λάβουν ανταγωνιστικά επιτόκια, επισήμανε ο McBride.
Ο House σημείωσε ότι οι τράπεζες μπορεί επίσης να αναζητήσουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις όσο αφορά την απασχόληση, σταθερά και ανώτερα επίπεδα εισοδήματος προκειμένου να εξετάσουν εάν έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με υποψήφιους δανειολήπτες.
«Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να έχετε υψηλότερης αξίας περιουσιακά στοιχεία για να καθησυχάσετε την τράπεζα ότι δεν θα χάσετε τη δουλειά σας, αρρωστήσετε ή δείτε κάποιο άλλο πρόβλημα στο εισόδημά σας, έχετε τα περιουσιακά στοιχεία για να εξυπηρετούνται σταθερά οι πληρωμές του δανείου», υπογράμμισε.
US Bank Lending Slumps by Most on Record in Final Weeks of March
Exclusive: U.S. regulator seeks sale of Silicon Valley Bank, Signature Bank  portfolios, sources say | Reuters
Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

Τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έναντι των δανείων σταθερού επιτοκίου, δήλωσε στο Insider ο αναλυτής μετοχών της CFRA, Alexander Yokum.
Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων που πληρώνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί «μετά βίας ανέβηκε» καθώς αγόρασαν σπίτια πριν ξεκινήσει ο τελευταίος κύκλος επιτοκίων της Fed.
«Ενώ με τις πιστωτικές κάρτες, σχεδόν όλες οι κυμαινόμενες [επιτόκια], έτσι το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν τώρα οι καταναλωτές με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.
Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 61 δισεκατομμύρια δολάρια στα 986 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το υψηλό σημείωο του πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.
Η NY Fed ανέφερε ότι το μερίδιο του τρέχοντος χρέους που μετατοπίζεται σε καθυστερήσεις αυξήθηκε για σχεδόν όλα τα είδη χρέους.
Οι επιδράσεις να είναι πιο έντονες σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, είπε ο Yokum.
Αυτοί οι εργαζόμενοι σημείωσαν μεγάλα μισθολογικά κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά από τότε, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις αμοιβές τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι απίθανο να τους δανείσουν με το ρυθμό που το έκαναν όσο πριν από μερικά χρόνια, είπε.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν είσαι στα υψηλότερα επίπεδα των [εισοδηματικών κριτηρίων], δεν είναι δύσκολο να λάβεις δάνειο», είπε ο Yokum.
Οι άνθρωποι που έχουν βαθμολογία του πιστωτικού του προφίλ κάτω από 620 δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια «ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες », είπε ο McBride.
«Δεν υπάρχουν τόσοι πολλές τράπεζες σε αυτή την αγορά, οι όροι δεν είναι τόσο ευνοϊκοί, και όταν οι πιστωτικές συνθήκες γίνεται πιο αυστηρές, η κάνουλα.. κλείνει!», επισήμανε.
Τι σημαίνει η κατάρρευση της Signature Bank για τα crypto
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης