Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος από τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στις ΗΠΑ από το 2013 - CIA, Mossad και Ρωσία - Αμερικάνος… ο δράστης

Σάλος από τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στις ΗΠΑ από το 2013 - CIA, Mossad και Ρωσία - Αμερικάνος… ο δράστης
Οι Αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν ρωσική εμπλοκή – Τα σενάρια που εξετάζουν
Τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου που αφορούν από την αεράμυνα της Ουκρανίας μέχρι τη Mossad, την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, αναζητούν οι αρχές των ΗΠΑ με αρκετούς ειδικούς να εκτιμούν πως πιθανότατα ο δράστης να είναι Αμερικάνος.
Όπως αναφέρουν Αμερικάνοι αξιωματούχοι, το εύρος των θεμάτων που αφορούν τα διαβαθμισμένα έγγραφα (πόλεμος στην Ουκρανία, Κίνα, Μέση Ανατολή, Αφρική, κοκ) υποδηλώνουν ότι μάλλον έχουν διαρρεύσει από έναν Αμερικάνο από ότι από κάποιον «σύμμαχο», μια και πολλά από αυτά τα έγγραφα ήταν «στα χέρια των ΗΠΑ».

Η Ρωσία από πίσω;

Ωστόσο, δεν αποκλείεται και το σενάριο που θέλει φιλορωσικά στοιχεία να βρίσκονται πίσω από αυτή τη διαρροή, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2013, όταν και πάνω από 700.000 έγγραφα, βίντεο είχαν διαρρεύσει μέσω της Wikileaks.
Αν και η διαρροή αποκαλύφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα New York Times, η οποία είχε αναφερθεί στη διαρροή εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προετοιμασία της ουκρανικής αντεπίθεσης, εκτιμάται ότι πολύ περισσότερα από 50 έγγραφα χαρακτηρισμένα ως «secret» και «top secret» είχαν διαρρεύσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. 4Chan, Discord) εδώ και έναν μήνα.
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως κάποια από αυτά τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί - όπως π.χ. εκείνα που αφορούν τον αριθμό των απωλειών των Ουκρανών και των Ρώσων στον πόλεμο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ρωσικές απώλειες – κάτι που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την εμπλοκή ρωσικών στοιχείων.

Έρευνα στο σκοτάδι

Ακόμα όμως τα ερωτήματα είναι πολλά.
Καταρχάς δεν έχει διαπιστωθεί εάν αυτά τα έγγραφα είναι πράγματι αυθεντικά ή για το εάν πρόκειται για μια επιχείρηση παραπλάνησης των ερευνητών έτσι ώστε να διαδοθούν ψευδείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει την εγκυρότητα των εγγράφων αυτών που όπως υποστηρίζει, φαίνεται να περιέχουν «ευαίσθητο και εξαιρετικά διαβαθμισμένο υλικό» και παρέπεμψε την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συστήματα αεράμυνας Ουκρανίας

Ένα από τα έγγραφα αυτά με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και με διαβάθμιση «secret» αναφέρει πώς θα εξαντληθούν τα συστήματα αεράμυνας S – 300 της Ουκρανίας έως τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη του πολέμου.

Η CIA κατασκοπεύει τη Mossad

Άλλο έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «top secret» και που προέρχεται από τη CIA, αναφέρει ότι η Mossad ενθάρρυνε διαδηλώσεις κατά των σχεδίων του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Πρόκειται για τις μαζικότατες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών που έγιναν στο Ισραήλ και που ανάγκασαν τον Nenanayahu τελικά να υποχωρήσει.
Το έγγραφο αυτό υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν έναν από τους πιο σημαντικούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Πιέσεις στη Ν. Κορέα

Επιπλέον, άλλο έγγραφο φέρεται να περιέχει λεπτομέρειες από συζητήσεις Νοτιοκορεατών αξιωματούχων σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα προκειμένου να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, με την αντιπολίτευση στη Ν. Κορέα να εκφράζει τη λύπη της για την «κατασκοπεία» και για τη σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.

Τα σενάρια

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαρροή των διαβαθμισμένων αυτών εγγράφων, αν και επισημαίνεται πως πρόκειται για έγγραφα που αναφέρονται σε εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από ένα μήνα και που δεν περιλαμβάνουν τις τελευταίες αναλύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ερευνάται από το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών το πόσο ευρεία μπορεί να είναι εσωτερικά η διασπορά πληροφοριών.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που τίθενται είναι ποια κίνητρα θα μπορούσε να έχει ένας Αμερικάνος αξιωματούχους ή μια ομάδα αξιωματούχων να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Όπως αναφέρεται, οι ερευνητές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια και θεωρίες όπως από το να πρόκειται για έναν δυσαρεστημένο υπάλληλο μέχρι μια πραγματική εσωτερική απειλή που θέλει να υπονομεύσει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης