Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιγμα Βραζιλίας στην Κίνα - Στο Πεκίνο ο πρόεδρος Lula: Πρόσκληση στον Jinping για επενδύσεις

Άνοιγμα Βραζιλίας στην Κίνα - Στο Πεκίνο ο πρόεδρος Lula: Πρόσκληση στον Jinping για επενδύσεις
Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν και το ζήτημα της ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Σαφές άνοιγμα στην Κίνα κάνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luis Inazio Lula da Silva, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Τετάρτη 12/4 για το Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping (η συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 14/4).
Σε δηλώσεις του ο Lula υποστήριξε πως θα ζητήσει από τον Xi Jinping να επισκεφθεί τη Βραζιλία σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων των δύο κορυφαίων οικονομιών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες συνεργάζονται και στο πλαίσιο των κρατών – μελών της BRICS (σε αυτή συμμετέχον επίσης Ρωσία, Ινδία και Νότια Αφρική).

Επενδύσεις

«Θα καλέσω τον Xi Jinping να έρθει στη Βραζιλία, για διμερή συνάντηση, για να γνωρίσει τη χώρα μας, για να του δείξουμε έργα στα οποία θα ενδιαφερόμασταν να γίνουν κινεζικές επενδύσεις» υποστήριξε ο Lula, αναφέροντας πως απώτερος στόχος του ταξιδιού του στην Κίνα αλλά και της πρόσκλησης στον Κινέζο ομόλογό του είναι η σταθεροποίηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Άλλωστε ο Lula από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του, είχε καταστήσει σαφές πως θα επιδιώξει μια ισορροπημένη σχέση με τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βραζιλίας, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Αυτό που θα θέλαμε είναι η Κίνα να κάνει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέους παραγωγικούς πόρους στη Βραζιλία» επισήμανε ο Lula.

Κοινή πορεία για Ουκρανία

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των Lula – Jinping αναμένεται να βρεθεί και το μείζον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως και η Κίνα, έτσι και η Βραζιλία κρατά ίσες αποστάσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, αρνούμενη να δεθεί με το άρμα της Δύσης.
Πρόσφατα μάλιστα ο Lula είχε καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να ξεχάσει την Κριμαία, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να τα θέλει όλα, ενώ είχε τονίσει ότι και η Ρωσία δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας, αναφέροντας πως ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη.

Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη

«Ο πρόεδρος Putin δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας.
Για την Κριμαία, ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.
Όμως για τα άλλα εδάφη στα οποία εισέβαλε, πρέπει να το ξανασκεφτεί.
O Zelensky δεν μπορεί να τα θέλει όλα.
Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη (...)
Πρέπει να βρούμε λύση» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βραζιλίας.
Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Lula είχε προτείνει να μεσολαβήσει μια ομάδα χωρών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητήσει και με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης