Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια κατασκόπων - ΗΠΑ: Οι 7 μεγαλύτερες αποκαλύψεις από τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Παιχνίδια κατασκόπων - ΗΠΑ: Οι 7 μεγαλύτερες αποκαλύψεις από τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου
Κάποια έγγραφα φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί – Άγνωστο παραμένει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή
Σχετικά Άρθρα
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων ως απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών – θεωρείται η μεγαλύτερη από το 2013 και την υπόθεση της Wikileaks – στο Διαδίκτυο, καθώς αποδεικνύεται πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμα και τους στενότερους συμμάχους τους.
Επιπλέον, τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ουκρανική κρίση, το πώς και τι σκέφτονται οι Αμερικάνοι για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται πως δύο «ουδέτερα» κράτη και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ήταν έτοιμα να συνδράμουν σε αυτή την πολεμική σύρραξη τη Ρωσία.

Άγνωστο ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή

Την ίδια στιγμή, και παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές αρχές, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαρροή εγγράφων – κάποια από αυτά μάλιστα λέγεται πως έχουν αλλοιωθεί -, η οποία μπορεί να έγινε γνωστή μόλις την περασμένη εβδομάδα ύστερα από την αποκάλυψη των New York Times, αλλά εκτιμάται πως ήταν ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο.
Πολλοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει για τις ΗΠΑ, χωρίς κανείς να αποκλείει πολύ περισσότερες αποκαλύψεις από τη δημοσίευση νέων απόρρητων εγγράφων.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μεγάλη ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και αναζητούν πέρα από τον ύποπτο, και τα κίνητρα για αυτή τη διαρροή.
Εκτιμάται μάλιστα πως η κίνηση αυτή έχει γίνει πιθανότατα από Αμερικάνο ή από ομάδα Αμερικάνων, καθώς οι πληροφορίες αυτές ήταν στα χέρια των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής οι 7 μεγαλύτερες αποκαλύψεις είναι οι εξής:

1. Σε κίνδυνο τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις των εγγράφων αυτών, είναι πως τα σοβιετικής εποχής συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας κινδυνεύουν σύντομα να ξεμείνουν από πυρομαχικά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όλο τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Όπως αναφέρουν έγγραφα με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2023, το σύστημα SA-11 Gadfly εκτιμάται πως θα ξεμείνει από πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου ενώ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S – 300 στα τέλη Μαΐου.
Και τα δύο συστήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 89% της αεράμυνας της Ουκρανίας και είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.
Συνεπώς από τα έγγραφα του Πενταγώνου προκύπτει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντέξει για λίγο ακόμα τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

2. Αμφισβητείται η αντεπίθεση των Ουκρανών

Εξίσου σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αντεπίθεση των Ουκρανών, πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί όλες οι ελπίδες όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και της Δύσης για μια νίκη απέναντι στη Ρωσία, δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, ένα «άκρως απόρρητο» έγγραφο επισημαίνει πως οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την ικανότητα του Κιέβου να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη, καθώς αξιολόγηση στις αρχές Φεβρουαρίου, δείχνει έλλειμμα στην εκπαίδευση και στα πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εξαιτίας των πολύ καλά οργανωμένων αμυντικών θέσεων του ρωσικού στρατού, το Κίεβο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του.

3. Πληροφορίες ΗΠΑ για Ρωσία

Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιέχουν επίσης πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κάτι που προφανώς και θα οδηγήσει στη μείωση ή και στο τέλος της υποκλοπής επικοινωνιών και πιθανών εσωτερικών διαρροών στη Ρωσία.
Αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία γνωρίζει τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση να οργανωθεί καλύτερα και να κλείσει πιθανές διαρροές στο σύστημα πληροφοριών της.

4. Κατασκοπεία της Mossad

Επιπλέον, αναφέρεται στα έγγραφα αυτά πως η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad ήταν πίσω από τις πανεθνικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Netanyahu και του σχεδίου της για τη δικαστική μεταρρύθμιση.
Βάσει των εγγράφων, η Mossad ενθάρρυνε το προσωπικό της αλλά και τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης, η οποία τελικά χάρη και στις διαδηλώσεις αποσύρθηκε.
Οι διαρροές αυτές δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν ένα σημαντικό σύμμαχο τους στη Μέση Ανατολή.

5. Παρακολούθηση Νότιας Κορέας

Ένταση όμως έχει ανακύψει και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, καθώς προκύπτει ότι οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν έναν ακόμα στενό σύμμαχο τους.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν ανέφεραν ότι η Νότια Κορέα ήταν ανοιχτή στο ενδεχόμενο να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με βλήματα πυροβολικού για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων, αν και η κυβέρνηση ανησυχούσε για την εκτροπή των πυρομαχικών αυτών στην Ουκρανία.
Από την προεδρία της Ν. Κορέας αναφέρθηκε πως τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά ήταν πλαστογραφημένα ενώ η αντιπολίτευση στηλίτευσε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Ν. Κορέα.

6. Η Αίγυπτος θα έστελνε ρουκέτες στη Ρωσία

Μια ακόμα τεράστια αποκάλυψη των εγγράφων αυτών είναι ότι η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να στείλει περίπου 40.000 ρουκέτες στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi είχε διατάξει την παραγωγή και την αποστολή δεκάδων χιλιάδων ρουκετών και οβίδων στη Ρωσία.
Μάλιστα είχε ζητήσει η επιχείρηση αυτή να γίνει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τη Δύση.
Σημειώνεται πως η Αίγυπτος, πέρα από στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει διαμηνύσει πως είναι ουδέτερη απέναντι σε Ουκρανία και Ρωσία.
Αμερικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν πως εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν όλη τη στρατηγική και τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο.

7. Συνεργασία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με Ρώσους πράκτορες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως μια ακόμα χώρα – σύμμαχος των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σχεδίαζαν να συνεργαστούν με Ρώσους κατασκόπους εναντίον των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έγγραφο αναφέρει πως υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «έπιασαν» την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) – πρόκειται για τον διάδοχο της KGB – να ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΑΕ συμφώνησαν σε αυτό το σχέδιο.
Πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απόλυτα ψευδείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης