Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ ετοιμάζεται για τραπεζική κρίση - Σχέδιο έγκαιρης προειδοποίησης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών

Η ΕΕ ετοιμάζεται για τραπεζική κρίση - Σχέδιο έγκαιρης προειδοποίησης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών
Τα σχέδια θα ανακοινωθούν στις 18 Απριλίου
Σχετικά Άρθρα
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα σχέδια που θα επιδιώκουν να επιταχύνουν τον προσδιορισμό των διαδικασιών για τη  διαχείριση των υπό χρεκοπία τραπεζών ώστε να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση κατάρρευσης οι τράπεζες αυτές δεν θα διασώζονται  με τα χρήματα των φορολογουμένων αλλά με δικούς τους πόρους.
Αυτό υποδεικνύουν έγγραφα της ΕΕ που είδε το Reuters.
Τα προσχέδια επί αυτών των σχεδίων θα απαιτούν από τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να προειδοποιούν έγκαιρα εάν συντρέχει κίνδυνος πτώχευσης τράπεζας, αναφέρουν τα έγγραφα.
Οι προτάσεις της ΕΕ έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης ευαισθησίας στον τραπεζικό κλάδο μετά τη συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse και την κατάρρευση αρκετών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης Silicon Valley Bank.

Στόχος να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι το λογαριασμό


Η ΕΕ στοχεύει να επικαιροποιήσει τους κανόνες για την αντιμετώπιση της πτώχευσης των τραπεζών που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό.
Έκτοτε, η χρήση των κανόνων εκκαθάρισης των τραπεζών της ΕΕ υπήρξε περιορισμένη και χρειάζονται επικαιροποίηση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε τύπο τράπεζας, αναφέρει  το έγγραφο.
«Μέχρι σήμερα, η πτώχευση πολλών τραπεζών μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους έχει αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των εθνικών διαδικασιών που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων, αντί της χρήσης των διχτυών ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο τον κλάδο, όπως το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για την εξυγίανση μιας τράπεζας», αναφέρει.
Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, το οποίο διοικείται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ, το οποίο πρωτοστατεί στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν.
Οι προτάσεις θα καθιστούν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη δομή ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες».
Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.

ΕΚΤ και εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα εκπέμπουν σήμα έγκαιρης προειδοποίησης αν κινδυνεύει μια τράπεζα

Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στα 27 κράτη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης μιας τράπεζας, αναφέρουν τα έγγραφα.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αφαιρούν την άδεια μιας τράπεζας σε μια τέτοια κατάσταση, πρόσθεσε.
Στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών της ΕΕ θα ανατεθεί ένας νέος ρόλος ώστε να ελέγχει ότι οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίπτωση κρίσης και να συντονίζει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πώς εφαρμόζονται οι κανόνες εξυγίανσης στα κράτη μέλη.
Οι προτάσεις θέτουν κοινές απαιτήσεις για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το δίχτυ ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τον κλάδο (IPS).
Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει την ΕΕ να μην παραβιάσει τους κανόνες IPS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης