Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην Ιαπωνία - Νέο μοντέλο βαλλιστικού πυραύλου εκτόξευσε η Β. Κορέα – Ν. Κορέα: Σοβαρή πρόκληση

Πανικός στην Ιαπωνία - Νέο μοντέλο βαλλιστικού πυραύλου εκτόξευσε η Β. Κορέα – Ν. Κορέα: Σοβαρή πρόκληση
Τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο - Έχουν διακοπεί οι συνηθισμένες επικοινωνίες των στρατών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας
Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο παραμένει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός νέου μοντέλου βαλλιστικού πυραύλου, γεγονός που σκόρπισε πανικό σε όλη τη βόρεια Ιαπωνία με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν, την ώρα που η Νότια Κορέα εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για σοβαρή πρόκληση.

Συναγερμός και τρόμος

Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου σήμανε συναγερμό στη νήσο Hokkaido της Ιαπωνίας με τους κατοίκους να καλούνται να μεταβούν στα καταφύγια υπό τους προειδοποιητικούς ήχους των σειρήνων για επικείμενη αεροπορική επίθεση.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida σε μήνυμά του ανέφερε πως ο πύραυλος δεν έπεσε στο ιαπωνικό έδαφος, ενώ και ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Yasukazu Hamada υποστήριξε πως «ο μάλλον διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος δεν κατέπεσε κατά πάσα πιθανότητα εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Σημειώνεται πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας περνά πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους ενώ η εκτόξευση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν η Ιαπωνία φιλοξενήσει δύο υπουργικές συνόδους της G7.

Νέο οπλικό σύστημα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η Β. Κορέα ενδεχομένως να προχώρησε στην εκτόξευση ενός νέου μοντέλου βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος τελικά κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Όπως αναφέρεται, είναι πολύ πιθανό ο πύραυλος να κινούνταν με «στερεό καύσιμο», φτάνοντας σε μια απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων.
Η Β. Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει και να κατασκευάσει περισσότερους πυραύλους στερεού καυσίμου, καθώς θεωρείται πως το οπλικό αυτό σύστημα μπορεί να αποθηκευθεί και να μεταφερθεί πολύ πιο εύκολα αλλά και να εκτοξευθεί χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία ή προειδοποίηση.
Εκτιμάται πως αν και η Β. Κορέα έχει δοκιμάσει να εκτοξεύσει πυραύλους στερεού καυσίμου μικρού βεληνεκούς, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Οδηγίες Kim

Σημειώνεται πως στις αρχές της εβδομάδας και ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Ν. Κορέας ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong un είχε δώσει εντολή να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές δυνατότητες της Β. Κορέας «ολοένα ταχύτερα» και κατά τρόπο «πιο πρακτικό και επιθετικό», για να αντιμετωπιστεί η αύξηση «των γυμνασίων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των προδοτών, των νοτιοκορεατικών μαριονετών», στο πλαίσιο προετοιμασιών για να εξαπολυθεί «επιθετικός πόλεμος» εναντίον της χώρας του.
Η Β. Κορέα θεωρεί πως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας αποτελούν πρόβα ολομέτωπης επίθεσης εναντίον της.
Ως απάντηση η βορειοκορεατική πλευρά έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις πυραύλων και νέων οπλικών συστημάτων.
Πρόσφατα ανακοίνωσε πως διεξήγαγε τρεις δοκιμές τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να «προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι μεγάλης κλίμακας» ενώ στα μέσα Μαρτίου προχώρησε και σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Σοβαρή πρόκληση

Τη νέα εκτόξευση καταδίκασε η Νότια Κορέα, η οποία έκανε λόγο για σοβαρή πρόκληση από τη βορειοκορεατική πλευρά, την οποία κατηγόρησε επίσης πως διέκοψε την περασμένη εβδομάδα και τις επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.
Μέχρι πρότινος οι στρατοί των δύο κρατών επικοινωνούσαν μέσω μιας συγκεκριμένης γραμμής δύο φορές την ημέρα.
Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταδίκασε σθεναρά» τη δοκιμή «βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς».
«Δεν έχει κλείσει η πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Adrienne Watson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης