Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κοντά στην πηγή διαρροής των απόρρητων εγγράφων - Αμερικάνος, νέος, εργαζόμενος σε στρατιωτική βάση

ΗΠΑ: Κοντά στην πηγή διαρροής των απόρρητων εγγράφων - Αμερικάνος, νέος, εργαζόμενος σε στρατιωτική βάση
Κίνητρο του, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν να εντυπωσιάσει τα μέλη μιας ομάδας chat στο διαδίκτυο
Σχετικά Άρθρα
Αμερικάνος νεαρής ηλικίας, λάτρης των όπλων, με ρατσιστική ιδεολογία που εργάζεται σε στρατιωτική βάση και έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα φέρεται να είναι η «πηγή» της διαρροής των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Κίνητρο του, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν να εντυπωσιάσει τα μέλη μιας ομάδας chat στο διαδίκτυο.
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως η διαρροή των απόρρητων εγγράφων έγινε σε μια διαδικτυακή ομάδα στην πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord, η οποία φέρεται να μοιραζόταν την «αμοιβαία αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό».

Το ψευδώνυμο

Επικαλούμενη τις μαρτυρίες μέλους της ομάδας αυτής (αν και είχε διάφορες ονομασίες, η πιο κοινή της ήταν Thug Shaker Central), η Washington Post αναφέρει ότι ο εν λόγω νεαρός που κατηγορείται για τη διαρροή, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG (Original Gangster).
«Είναι γυμνασμένος.
Είναι δυνατός.
Είναι οπλισμένος.
Είναι εκπαιδευμένος.
Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποια τρελή ταινία» φέρεται να υποστήριξε η εν λόγω πηγή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι διαθέτει βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ο φερόμενος ως κατηγορούμενος της διαρροής να φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα και κατόπιν να «γαζώνει» ένα στόχο.
Ο OG φέρεται να είπε στα μέλη της ομάδας πως εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάζεται και ότι η δουλειά του ήταν να βλέπει ένα μεγάλο όγκο απόρρητων πληροφοριών.

Η διαρροή

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η διαρροή δεν ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης κρατικού παράγοντας ή hackers.
Από την πρώτη στιγμή, η βασική εκτίμηση ήταν πως η διαρροή προήλθε από Αμερικάνο πολίτη που είχε πρόσβαση σε τέτοιου είδους απόρρητες πληροφορίες.
Εκτιμάται ότι περίπου 1,25 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.
Κατά τη μαρτυρία του μέλους της διαδικτυακής ομάδας, ο OG φέρεται να είχε μια «σκοτεινή άποψη για την κυβέρνηση», θεωρώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών ως «κατασταλτική δύναμη».

Άγνωστο που βρίσκεται

Βάσει του δημοσιεύματος, παραμένει ακόμα άγνωστη η τοποθεσία του OG, με την μαρτυρία να τον παρουσιάζει ως «πολύ μπερδεμένο και χαμένο σχετικά με το τι κάνει».
«Έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.
Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να επιλύσει αυτήν την κατάσταση…
Φαίνεται αρκετά στενοχωρημένος για αυτό…» υποστηρίζει ο μάρτυρας, επισημαίνοντας πως στο τελευταίο του μήνυμα στο chat ο OG φέρεται να τους είπε να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων και οποιωνδήποτε αντιγράφων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα για να τον βρούμε

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin έχει υποστηρίξει πως η διαρροή των εγγράφων αυτών αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και έχει διαμηνύσει πως οι αρμόδιες αρχές θα γυρίσουν κάθε πέτρα για να εντοπίσουν το δράστη της διαρροής.
Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν «άκρως απόρρητα», που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, αναφέρουν λεπτομερώς τις απόψεις της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τις ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύφθηκε πως κατασκόπευε ακόμα και τους πιο στενούς συμμάχους τους, όπως το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης