Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (Bundesbank): Η ενεργειακή κρίση ξεπεράστηκε και η γερμανική οικονομία είναι ασφαλής

Nagel (Bundesbank): Η ενεργειακή κρίση ξεπεράστηκε και η γερμανική οικονομία είναι ασφαλής
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, πριν ενισχυθεί κατά 1,1% το 2024
Σχετικά Άρθρα
Πιο… αισιόδοξος από το ΔΝΤ εμφανίστηκε για τη γερμανική οικονομία, ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δηλώνοντας ότι οι ενεργειακές ανησυχίες έχουν ξεπεραστεί αλλά και ότι η οικονομία διαθέτει την «εγγενή δύναμη» να ανακάμψει από τα διπλά σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν αυξηθεί κατά 1,1% το 2024. Στο επίκεντρο των ανησυχιών σχετικά με το οικονομικό outlook της Γερμανίας και της ευρύτερης ηπείρου κατά τη διάρκεια του 2022, ήταν το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η γερμανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% το δ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να συρρικνωθεί εκ νέου το α' τρίμηνο του 20223, εισερχόμενη σε τεχνική ύφεση.
Από την πλευρά του, ο Nagel δήλωσε στο CNBC ότι είναι «πιο θετικός από το ΔΝΤ» και ότι δεν βλέπει ύφεση για το 2023.
«Η γερμανική οικονομία απέδειξε πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Οπότε η ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής βιομηχανίας είναι αρκετά υψηλή, η ενεργειακή κρίση έχει λίγο πολύ επιλυθεί. Επομένως, είχαμε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση στο παρελθόν, αλλά αυτό έχει πλέον τελειώσει και οι προοπτικές είναι καλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόοδος της Γερμανίας όσον αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τα αυξημένα αποθέματα σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει και την επόμενη ψυχρή περίοδο.
«Η γερμανική βιομηχανία έχει καλή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, υπάρχει αυτή η εγγενής δύναμη της γερμανικής οικονομίας και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει και θα επιστρέψει στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από την πανδημία», δήλωσε.

Ασφαλές το γερμανικό τραπεζικό σύστημα

Την ίδια στιγμή, ο Nagel υπογράμμισε ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και υγιές.
«Πιστεύω ότι ο γερμανικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ εύρωστος» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν, είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένος και σε καλύτερη κατάσταση ρευστότητας, οπότε δεν έχω αμφιβολίες».
Αν και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Nagel αναγνώρισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «πρέπει να είναι προσεκτικοί» και να παρακολουθούν τα τμήματα της οικονομίας που μπορεί να επηρεαστούν εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης