Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bailey (Bank of England): Δεν υπάρχει κίνδυνος συστημικής τραπεζικής κρίσης

Bailey (Bank of England): Δεν υπάρχει κίνδυνος συστημικής τραπεζικής κρίσης
«Δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια συστημική τραπεζική κρίση»
Καθησυχαστικός για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Με τον τρόπο αυτό έστειλε «σήμα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την BoE προκειμένου να περιοριστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.
Κόντρα στον προβληματισμό που υπάρχει για την υγεία του τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση των μικρών αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα και τους τριγμούς της Credit Suisse, ο Μπέιλι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί μετά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για την θωράκιση των τραπεζών έχουν λειτουργήσει, οπότε δεν υπάρχει λόγος για τις κεντρικές τράπεζες και στην προκειμένη περίπτωση για την Τράπεζα της Αγγλίας να αλλάξει στάση σε σχέση με το κόστος του δανεισμού.

«Δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια συστημική τραπεζική κρίση»

Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι η εντατική περιοριστική πολιτική στο νομισματικό πεδίο, που ήταν αναγκαία για τη μείωση του πληθωρισμού, δημιούργησε προβλήματα σε «κάποια τμήματα» του τραπεζικού κλάδου, όμως επέμεινε στη συνολική σταθερότητα του βρετανικού κλάδου.
«Δεν πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε μια συστημική τραπεζική κρίση.
Όταν κοιτάζω τις βρετανικές τράπεζες, παρουσιάζουν πολύ καλή κεφαλαιποίηση και ρευστότητα και είναι σε θέση να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και να υποστηρίζουν την οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, συμφώνησε με τις επισημάνσεις που έχουν κάνει και άλλοι διεθνείς παράγοντες, ξεκινώντας από το ίδιο το ΔΝΤ για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες και fintech (ήτοι οι λεγόμενες NBFCs), καθώς δεν υπόκειται στους ίδιους εποπτικούς κανόνες με τις παραδοσιακές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης