Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Cavusoglu με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Συμφωνία στενής συνεργασίας για τη Λιβύη

Συνάντηση Cavusoglu με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Συμφωνία στενής συνεργασίας για τη Λιβύη
Τουρκία και Αίγυπτος θα συνεργαστούν πιο στενά για τη Λιβύη
Σχετικά Άρθρα
Τουρκία και Αίγυπτος θα συνεργαστούν στενότερα για τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές, δήλωσε σήμερα 13/4 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία νέα κίνηση προσέγγισης των δύο κρατών.
Τα σχόλια του Τσαβούσογλου έρχονται καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των δεσμών μετά από μια δεκαετία αντιπαράθεσης, αφού διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς μετά την ανατροπή του τότε προέδρου της Αιγύπτου και συμμάχου της Άγκυρας, Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι είχε έρθει προηγουμένως στην Τουρκία για να δείξει αλληλεγγύη μετά τους τεράστιους σεισμούς του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.
Μεταξύ των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών ήταν και η σύγκρουση στη Λιβύη.
«Θα συνεργαστούμε στενότερα όσον αφορά τη Λιβύη από εδώ και στο εξής. Στη συνάντησή μας σήμερα, (είδαμε) ότι οι απόψεις μας δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές, αλλά ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένες μεθόδους», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Οι δύο χώρες θα εργαστούν πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη και μπορούν να συνεργαστούν για την εκπαίδευση και την ενίσχυση ενός κοινού στρατού μεταξύ των δυνάμεων στα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης, είπε.
«Μοιραζόμαστε την κοινή επιθυμία με την Τουρκία να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη», δήλωσε ο Σούκρι.
Η Λιβύη δεν έχει γνωρίσει μεγάλης διάρκειας ειρήνη μετά την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ το 2011 και διασπάστηκε το 2014 μεταξύ των αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων, ενώ η τελευταία μεγάλη μάχη της σύγκρουσης έληξε το 2020 με κατάπαυση του πυρός.
Η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης, ωστόσο, έχει κολλήσει από την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών του Δεκεμβρίου 2021 λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας των κυριότερων υποψηφίων.
Η τελευταία μεγάλη διεθνής προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, μέσω ενός πολιτικού φόρουμ το 2020, οδήγησε στον σχηματισμό της σημερινής προσωρινής κυβέρνησης και στον οδικό χάρτη για τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.
Ο Τσαβούσογλου και ο Σούκρι δήλωσαν επίσης ότι οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών και τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών τους.
«Συμφωνήσαμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να αυξήσουμε το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία και να προετοιμάσουμε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο προέδρων», δήλωσε ο Σούκρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης