Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Θα αποφύγει οριακά την ύφεση - Αύξηση του ΑΕΠ +0,3% το 2023

Γερμανία: Θα αποφύγει οριακά την ύφεση - Αύξηση του ΑΕΠ +0,3% το 2023
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας βλέπει κινδύνους για τις οικονομικές του προοπτικές, όπως η αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση
Η Γερμανία αναμένεται να αποφύγει οριακά την ύφεση και να σημειώσει μέτρια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
"Μια τεχνική ύφεση δύο συνεχόμενων αρνητικών τριμήνων φαίνεται να έχει αποτραπεί", ανέφερε το υπουργείο.
Οι τρέχουσες προβλέψεις προβλέπουν μικρή ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2023 συνολικά, πρόσθεσε. Κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος.

Βιομηχανία και κατασκευές ανακάμπτουν

Σύμφωνα με το Reuters, oι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, με τη βιομηχανική και την κατασκευαστική παραγωγή να οδηγούν την ανάπτυξη, επωφελούμενες από τη χαλάρωση των εμπλοκών στα υλικά, την πτώση των τιμών της ενέργειας και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αναφέρει η έκθεση.
Οι κοινές οικονομικές προβλέψεις του ινστιτούτου προβλέπουν επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό ακολουθεί συρρίκνωση 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το υπουργείο έκανε λόγο για "ευνοϊκό ξεκίνημα" του έτους. Ο ήπιος χειμώνας και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου συνέβαλαν στην επαρκή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη, γεγονός που αντανακλάται σε μια αξιοσημείωτη πτώση των τιμών ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.
"Το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να συνεχίσει την ανάκαμψή του τους επόμενους μήνες, αν και οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης που σχετίζονται με τον πληθωρισμό εξακολουθούν να επιβαρύνουν την οικονομία", αναφέρεται στην έκθεση.
Οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται τους επόμενους μήνες, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το τρέχον εύρος προβλέψεων είναι 5,4% έως 6,6% για τον πληθωρισμό το 2023 και 2,1% έως 3,5% για το 2024.
Το υπουργείο Οικονομίας βλέπει κινδύνους για τις οικονομικές του προοπτικές, όπως η αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, η επιδείνωση των συνθηκών στις κατασκευές, τα πρόσφατα προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης