Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα βόμβα Lula (Βραζιλία): ΕΕ - ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, «ενθαρρύνοντας» τη σύρραξη

Νέα βόμβα Lula (Βραζιλία): ΕΕ - ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, «ενθαρρύνοντας» τη σύρραξη
Όμως πάνω απ’ όλα, πρέπει να πειστούν οι χώρες που προμηθεύουν όπλα, που ενθαρρύνουν τον πόλεμο, να σταματήσουν, ζήτησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος από την Κίνα όπου είναι σε επίσημη επίσκεψη
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει να «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία και «να αρχίσει να μιλά για την ειρήνη», έκρινε σήμερα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Ignacio Lula da Silva, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου καταγράφτηκε προσέγγισή του με τον Xi Jinping.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο και να αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να μιλάει για ειρήνη», τόνισε ο Lula σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

H ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου

Η διεθνής κοινότητα ίσως μπορέσει έτσι να «πείσει» τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον ουκρανό ομόλογό του Volodimir Zelenski ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου», επέμεινε.
Ο Lula, που επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο, έπειτα από δυο θητείες το 2003 και το 2010, έκανε διήμερη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο προσπάθειάς του για να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του.
Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να τονίσει ότι η Βραζιλία «επέστρεψε» στη διεθνή σκηνή κι ευελπιστεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο βραζιλιάνος κεντροαριστερός ηγέτης καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δυο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.
Το ταξίδι του στην Κίνα, που συμπεριέλαβε μια πιο οικονομική πτυχή στη Σαγκάη και μια πιο πολιτική στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Xi Jinping, ακολούθησε την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.

Να σταματήσουν να στέλνουν όπλα

Ο Lula δηλώνει βέβαιος ότι η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Πεκίνο δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην –παραδοσιακά στενή– σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Αντίθετα με πολλές δυτικές δυνάμεις, η Κίνα και η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου· ενώ διεκδικούν και οι δύο μεσολαβητικό ρόλο.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος πρότεινε πρόσφατα να ιδρυθεί ομάδα κρατών που θα εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Πριν επισκεφθεί την Κίνα, υποσχέθηκε πως η ομάδα αυτή θα «δημιουργηθεί» μόλις επιστρέψει.
Ερωτηθείς για την ιδέα αυτή μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο, ο Lula απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Θα χρειαστούν «υπομονή» και συνομιλίες με τους κ.κ. Putin και Zelenski, είπε απλά.
«Όμως πάνω απ’ όλα, πρέπει να πειστούν οι χώρες που προμηθεύουν όπλα, που ενθαρρύνουν τον πόλεμο, να σταματήσουν».

Αποδολαριοποίηση

Yπενθυμίζεται πως την πρόθεσή του να σταματήσει τη χρήση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές της Βραζιλίας
γνωστοποίησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Γιατί όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;» διερωτήθηκε ο Lula ενώ παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας της πρώην προέδρου της Βραζιλίας Dilma Russeff στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, παλαιότερα γνωστή ως τράπεζα BRICS στη Σαγκάη.
«Γιατί μια τράπεζα όπως αυτή των BRICS δεν μπορεί να έχει ένα νόμισμα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει την εμπορική σχέση μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και άλλων χωρών BRICS;» είπε ο Lula.

Κοινό νόμισμα

Ο Βραζιλιάνος ηγέτης, ο οποίος επέστρεψε για μία τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο, συνέχισε να διερωτάται γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα νομίσματα.
O Lula επιδιώκει να απομακρυνθεί από το δολάριο πιέζοντας για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος στο πλαίσιο των BRICS και των οικονομικών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότια Αφρικής.
Τον Ιανουάριο, η Αργεντινή και η Βραζιλία διατύπωσαν την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος για χρήση στην περιοχή.
Την εποχή εκείνη ο Lula υπογράμμιζε ότι στόχος θα ήταν να εμβαθύνουν οι «εμπορικές και οικονομικές σχέσεις» και των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός άλλου κοινού νομίσματος μεταξύ των κρατών της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης