Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στο Σουδάν με 74 αμάχους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν, 15 εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη Χαρτούμ

Εμφύλιος στο Σουδάν με 74 αμάχους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν, 15 εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη Χαρτούμ
Οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση... η ανησυχία είναι διάχυτη
Σχετικά Άρθρα
(upd 5)Σε εμφύλιο εξελίσσονται οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και των παραστρατιωτικών της RSF στο Σουδάν που είχε ως αποτέλεσμα 74 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε νωρίς την Κυριακή 16/4 η Ένωση Σουδανών Γιατρών –πρόσκειται στο δημοκρατικό κίνημα– της χώρας, μια ημέρα αφού ξέσπασαν εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο Έλληνες, ενώ νεότερες πληροφορίες θέλουν 15 εκ των Ελλήνων να είναι εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Χαρτούμ όπως και κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν στα κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς κτίρια τα οποία μπορούν να τα εγκαταλείψουν λόγω των συνεχόμενων πυρών.
Η σουδανική πρωτεύουσα συνταράσσεται από το βράδυ του Σαββάτου, 15/4, από πυρά και εκρήξεις, έπειτα από μια μέρα αιματηρών οδομαχιών, αεροπορικών επιδρομών κι ανταλλαγών απειλών μεταξύ των δυο στρατηγών στην εξουσία στο Σουδάν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.
Σε βασικά στρατηγικά σημεία στην πρωτεύουσα, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες μάχες μεταξύ μελών των παραστρατιωτικών  και του τακτικού στρατού, ενώ οι συγκρούσεις άρχισαν να γενικεύονται σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε αναστολή πτήσεων.

15 Έλληνες εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Χαρτούμ!

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας ανέφερε πως 15 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μιλώντας στον τ/σ Alpha την ώρα που απ’ έξω γινόταν πραγματικός πόλεμος πυρών.
«Έχουμε πρόβλημα.
Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία.
Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και στη συνέχεια πρόλαβε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας πριν πέσει η τηλεφωνική γραμμή. Σταματά τις επιχειρήσεις του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, μία ημέρα νωρίτερα.
Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ.
Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη «σημαντικές ζημιές» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε στις 14/4.



Τι συμβαίνει και γιατί στο Σουδάν;

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές, συνδέονται με τη μάχη για την εξουσία εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Πρόκειται για κλιμάκωση μιας διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό στάδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.
Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν κυβερνάται από ένα συμβούλιο στρατηγών με δύο στρατιωτικούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας.
Ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Hemedti.

Βασική διαφωνία των δύο ανδρών: η κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα - Μια πολιτική συμφωνία σε κίνδυνο

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την επόμενη ημέρα είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 μελών της RSF στον στρατό, αλλά και ποιος θα ηγηθεί της νέας δύναμης, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η διαφωνία έχει καθυστερήσει την υπογραφή διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας με πολιτικά κόμματα για τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Η έκρηξη που συνέβη χθες, Μεγάλο Σάββατο, αποτελεί αποκορύφωμα της έντασης που προηγήθηκε επί σειρά ημερών, καθώς μέλη της RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι συνομιλίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάτι που όμως δεν συνέβη.
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη.
Ένας συνασπισμός ομάδων αμάχων που υπέγραψε ένα προσχέδιο αυτής της συμφωνίας τον Δεκέμβριο ζήτησε το Σάββατο για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, για να μην γλιστρήσει το Σουδάν προς «τον γκρεμό της ολοκληρωτικής κατάρρευσης».
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
«Αυτός είναι ένας πόλεμος που κανείς δεν θα κερδίσει και που θα καταστρέψει τη χώρα μας για πάντα».

Ποια είναι η RSF - Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης;

Η RSF σχηματίστηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε με σκληρότητα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.
Έκτοτε, ο στρατηγός Dagalo έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Η RSF έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.
Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι διεξήγαγε μια συνωμοσία από πιστούς του πρώην ισχυρού προέδρου Omar Hassan al-Bashir -ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2019- ενώ, ακολούθως, και ο ίδιος έκανε απόπειρα πραξικοπήματος.

Γιατί τα ηνία της χώρας έχει ο στρατός;

Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά το τελευταίο επεισόδιο των περιόδων έντασης που ακολούθησαν την ανατροπή του, επί μακρόν, προέδρου Omar el-Beshir το 2019.
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τότε με αίτημα να τερματιστεί η –σχεδόν τριών δεκαετιών- περίοδος διακυβέρνησής του, με τον στρατό να προχωρά σε πραξικόπημα.
Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να ζητούν να έχουν ρόλο στα σχέδια προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Ακολούθως, ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτική – πολιτική κυβέρνηση, η οποία όμως ανατράπηκε με άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο ανέτρεψε τον πολιτικό πρωθυπουργό της χώρας.
Έκτοτε, η αντιπαλότητα μεταξύ Burhan και Dagalo έχει οξυνθεί.
Τον Δεκέμβριο 2022 συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την επαναφορά της εξουσίας στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέβησαν άκαρπες.
sudan_0.jpg
Τι μέλλει γενέσθαι;

Εάν οι μάχες συνεχιστούν, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ακόμη και ο κατακερματισμός της χώρας, πέραν της έντασης των πολιτικιών αναταράξεων.
Διπλωμάτες θα επιχειρήσουν να φέρουν τις αντίπαλες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
Στο μεταξύ, οι πολίτες του Σουδάν, καλούνται πέραν του να προφυλαχθούν, να εξακολουθούν να ζουν σε μια ακόμη αβεβαιότητας.

Οι παραστρατιωτικοί μοιάζουν ανένδοτοι.

Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, σε δηλώσεις του ο στρατηγός Dagalo, ή «Hemedti» στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα, διεμήνυσε πως δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων».
"Πιστεύουμε ότι αν είναι σοφοί θα επιστρέψουν τα στρατεύματά τους που ήρθαν στο Χαρτούμ.
Αλλά αν συνεχιστεί, θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατεύματα στο Χαρτούμ από άλλα περιοχές».
Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση.
«Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», δήλωσε.
«Πρέπει ο Burhan, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε με πυρά να ακούγονται γύρω του.
«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

Οι RSF κατέλαβαν αεροδρόμιο και παλάτι

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που αποτελούνται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν  τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ, τη βόρεια πόλη Μερόβε, το Ελ Φασέρ και την πολιτεία του Δυτικού Νταρφούρ.
Ο στρατός απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο στρατηγός Burhan από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι RSF επιτέθηκαν στο αρχηγείο του.
Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Burhan «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να προχωρήσει σε «προδοσία».
Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ένταλμα σύλληψης» του Hemedti: «Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των RSF, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των RSF στο Χαρτούμ.

Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των RSF», κατά την ίδια πηγή.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Burhan.
Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
«Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά το πρωί αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών.
Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η αεροπορία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Σουδάν2.JPG
Οι λεπτομέρειες, τότε και τώρα: Πυρπόληση σαουδαραβικού επιβατικού αεροσκάφους

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Hemedti και Burhan συμμάχησαν για να ανατρέψουν την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες.
Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο πρώτος άρχισε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.
Εδώ και μέρες, οι δρόμοι βοούσαν πως η κατάσταση όδευε σε σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις RSF, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων αυτών των τελευταίων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.

Σχέδιο παραγόντων

Οι RSF φέρονται κατά ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Omar Hassan al-Bashir, που ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.
Ο στρατός διέψευσε την κατάληψη του αεροδρομίου, όμως κατηγόρησε τις RSF πως «πυρπόλησαν πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines».
Η εταιρεία επιβεβαίωσε.
Ο αερομεταφορέας ανέφερε κατόπιν πως αναστέλλει τις πτήσεις προς και από το Σουδάν.
Η δημόσια αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου, η Egyptair, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αναστέλλει τις πτήσεις προς το Χαρτούμ για τουλάχιστον 72 ώρες.
Σύμφωνα με βίντεο κρατικών ΜΜΕ του Σουδάν, καταστράφηκε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος του ΟΗΕ στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Σε... παραλλαγή;

Στο μεταξύ βίντεο που μεταφορτώθηκε χθες από τις RSF στο Twitter εικονίζει ένστολους, που παρουσιάζονται ως «αιγύπτιοι στρατιώτες που παραδόθηκαν μαζί με σουδανούς στρατιωτικούς», στη βάση Μαρουίγια (Μερόη, βόρεια).
Εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου δήλωσε πως το Κάιρο «παρακολουθεί την κατάσταση», επιβεβαιώνοντας «την παρουσία αιγυπτιακών δυνάμεων» στο έδαφος του Σουδάν για «γυμνάσια».
«Είναι ασφαλείς και θα τους παραδώσουμε στην Αίγυπτο», είπε ο Hemedti στο Sky News Arabia.
Οι δυο στρατηγοί πήραν την απόφαση να συγκρουστούν ενώ σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία.
Το Τσαντ ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά του με το Σουδάν.
01_3.webp
Οι δύο Έλληνες τραυματίες και η σύσταση του ΥΠΕΞ

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις όπως μετέφερε ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες φέρεται να έχουν τραυματιστεί στα πόδια και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.
«Έπεσε δίπλα σε δύο Έλληνες μία ρουκέτα και τους τραυμάτισε σοβαρά»

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκς, πολύς στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση.
Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά.
Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι» περιγράφει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό.
Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί.
Προφανώς χτυπάνε τα  υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι,... δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο» κατέληξε.

Η σύσταση του ΥΠΕΞ για το Σουδάν

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, περιέγραψε πως, «Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο.
Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες, να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί».
Ο Έλληνας πρόξενος ήρθε σε επικοινωνία με τον έναν από τους τραυματίες και ανέφερε πως ο λόγος που ακόμη η προγραμματισμένη επέμβαση δεν έχει γίνει είναι εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στους δρόμους, οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων.
«Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείριση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Παγουλάτος.

Ανακοίνωση σχετικά με τις συγκρούσεις στο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, συνιστώντας στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
sudan3.jpg
Διεθνής ανησυχία

Από την έναρξη της κλιμάκωσης μεταξύ Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του Στρατού, οι διεθνείς εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Abdala Hamdoq...
Μάταια.
Οι διεθνείς δυνάμεις - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση - έκαναν έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και των ΗΑΕ ζήτησαν επιστροφή στη συμφωνία πλαίσιο για τη μετάβαση στη δημοκρατία, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken είπε το Σάββατο ότι είχε διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ότι συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο για τα εμπλεκόμενα μέρη στο Σουδάν να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες χωρίς κανέναν όρο.
«Πράγματι φαίνεται σε αυτές τις επιθέσεις να εμπλέκονται βαριά όπλα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7).
«Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας καθώς και των Αμερικανών πολιτών εκεί», πρόσθεσε.

ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Abdel Fattah al Burhan και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Mohamed Hamdan Dagalo, τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al Sisi, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Αραβικός Σύνδεσμος
Σήμερα Κυριακή 16/4, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώνει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ.
Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή, ώστε να πάρουν την εξουσία.

Κίνα
Η Κίνα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Σουδάν και καλεί και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να παύσουν πυρ προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η κινεζική πρεσβεία στο Σουδάν δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για Κινέζους που να έχουν πέσει θύματα των συγκρούσεων στο Σουδάν και συνέστησε τους πολίτες της στη χώρα να μείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν προσφέρονται να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχομένων στο Σουδάν

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν σήμερα να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να "επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου", αναφέρει η δήλωση.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο Σουδάν, όπως ανέφερε στο Twitter.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν χθες, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης