Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bill Gates κάνει μία... ασυνήθιστη επένδυση σε πειραματικές θεραπείες για καρκίνο και AIDS

Ο Bill Gates κάνει μία... ασυνήθιστη επένδυση σε πειραματικές θεραπείες για καρκίνο και AIDS
Η επένδυση αφορά στη Smart Immune, μια γαλλική εταιρεία κυτταρικής θεραπείας με επικεφαλής τρεις γυναίκες
Σχετικά Άρθρα
Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates κάνει μια ασυνήθιστη επένδυση σε μία νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας και σε μία πειραματική θεραπεία που θα επιτρέψει μια μέρα στους ασθενείς με HIV να ξαναχτίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η Smart Immune, μια γαλλική εταιρεία κυτταρικής θεραπείας με επικεφαλής τρεις γυναίκες, έχει αναπτύξει τεχνολογία για να «μετεξελίξει» τα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να «μετατραπούν» σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σε ανώριμα «προγονικά» Τ-κύτταρα σε ένα εργαστήριο, γράφουν οι Financial Times.
Στη συνέχεια εγχέονται στο σώμα, όπου ωριμάζουν σε ένα κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και μαθαίνουν να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των φυσιολογικών κυττάρων και εκείνων που μπορεί να φανούν απειλητικά.

Τα νέα Τ - κύτταρα


Αυτά τα νέα Τ-κύτταρα ωριμάζουν σε λιγότερο από 100 ημέρες, έναντι των 18 μηνών που χρειάζονται για έναν ασθενή με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού που λαμβάνει μόσχευμα μυελού των οστών για να ανοικοδομήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ζουν επίσης έως και μια δεκαετία στο σώμα, σε αντίθεση με τον τρέχοντα χρόνο επιβίωσης για τα ενέσιμα Τ-κύτταρα δύο έως έξι εβδομάδων.
Το Ίδρυμα Gates, το οποίο συνήθως εστιάζει στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, επενδύει 5 εκατομμύρια δολάρια στο Smart Immune για να χρηματοδοτήσει μια θεραπεία πρώιμου σταδίου της τεχνολογίας σε ασθενείς με λευχαιμία, η οποία στοχεύει στην ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά τη χημειοθεραπεία.
Η Smart Immune έλαβε επίσης πρόσφατα επιχορήγηση 17,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος Karine Rossignol είπε ότι η εταιρεία ελπίζει τώρα να συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνάς της.
«Η δουλειά μας στον επανεξοπλισμό του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για την παγκόσμια υγεία, καθώς αυτή η ιδέα έχει εφαρμογή πέρα από την ογκολογία και σε μολυσματικές ασθένειες όπως ο HIV», είπε.

«Πολύ, πολύ μεγάλη ανακάλυψη»

Η Marina Cavazzana, συνιδρυτής επίσης της Smart Immune, ανέπτυξε αρχικά την τεχνολογία για να βοηθήσει στη θεραπεία των μωρών, που γεννιούνται χωρίς ανοσοποιητικό σύστημα.
Είπε ότι ήταν μια «πολύ, πολύ μεγάλη ανακάλυψη», με έναν «τεράστιο» αριθμό ενδιαφερομένων.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της καινοτόμου θεραπείας του καρκίνου, γνωστή ως CAR-T, η οποία βασίζεται στην αφαίρεση ώριμων Τ-κυττάρων από έναν μεμονωμένο ασθενή και στην επεξεργασία τους για να επιτεθούν στον καρκίνο, δημιουργώντας ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ασθενή.
Το Ίδρυμα Gates ελπίζει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς με HIV, ο οποίος επηρεάζει 38 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, να ξαναχτίσουν πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μερικοί ασθενείς με HIV που έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων μυελού των οστών από δότες ανθεκτικούς στον ιό έχουν δει βελτίωση.
Η θεραπεία της Smart Immune προσφέρει ελπίδα ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα, τροποποιώντας τα κύτταρα ώστε να είναι ανθεκτικά στον HIV.
Ωστόσο, η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύ φθηνότερη και ευκολότερη, ιδιαίτερα εάν επρόκειτο να διανεμηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ζει η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με HIV.
Η Cavazzana είπε ότι η εταιρεία εργάζεται για να δημιουργήσει μια μικρή μηχανή δίπλα στο κρεβάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την παραγωγή των προγονικών Τ-κυττάρων χωρίς εργαστήριο.
«Θα θέλαμε να κάνουμε αυτή την τεχνολογία προσιτή και βιώσιμη για όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται. Αλλά πρώτα από όλα έρχεται η απόδειξη της ιδέας σε κλινικές δοκιμές ότι ο ισχυρισμός μας είναι σωστός», σημείωσε.

found.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης