Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία - Κίνα «σβήνουν» το δολάριο στις συναλλαγές τους και με τους συμμάχους του Νότου, την ηγεμονία των ΗΠΑ

Βραζιλία - Κίνα «σβήνουν» το δολάριο στις συναλλαγές τους και με τους συμμάχους του Νότου, την ηγεμονία των ΗΠΑ
Κίνα και Βραζιλία είναι οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές στο ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο πολυπολικού κόσμου, στον οποίο η εξουσία είναι λιγότερο συγκεντρωτική και δεν υπάρχει ηγεμονία, σύμφωνα με τους ηγέτες τους
Η Βραζιλία και η Κίνα κατέληξαν σε πολλά αποτελέσματα κατά την επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου Lula στην Κίνα, με τις δύο χώρες να αποφασίζουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο πολυπολικού κόσμου, στον οποίο η εξουσία είναι λιγότερο συγκεντρωτική και δεν υπάρχει ηγεμονία, δήλωσε στους Global Times ο Celso Amorim, κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Βραζιλίας Luiz Ignacio Lula da Silva.
Συγκρίνοντας αυτή την επίσκεψη με την προηγούμενη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος Lula στις ΗΠΑ, ο Amorim είπε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν αυστηρά πολιτική και η συζήτηση δεν ήταν τόσο ευρεία όσο σε αυτήν την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από τις 12 έως τις 15 Απριλίου που κορυφώθηκε με την συνάντηση των δύο ηγετών Lula - Xi Jiping την Παρασκευή, 14/4, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο .

Κίνα - Βραζιλία: Στρατηγικοί εταίροι, οι μεγαλύτερες σε ανατολή και δύση

Ο Xi επεσήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία είναι οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες αγορές στο ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο.
Ως ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι, η Κίνα και η Βραζιλία μοιράζονται εκτεταμένα κοινά συμφέροντα.
Η γενική, στρατηγική και παγκόσμια επιρροή των σχέσεων Κίνας-Βραζιλίας συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Κίνα πάντα βλέπει και αναπτύσσει τις σχέσεις με τη Βραζιλία από στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και θεωρεί τη σχέση ως υψηλή προτεραιότητα στη διπλωματική της ατζέντα, είπε ο Xi.
Στην αποκλειστική συνέντευξη στους Global Times, ο Amorim, επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Βραζιλίας, σημείωσε ότι αυτή η κρατική επίσκεψη είναι πολύ σημαντική.
Είναι η πρώτη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος Lula εκτός της αμερικανικής ηπείρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και είναι μόλις ο τρίτος μήνας της [νέας] κυβέρνησης όταν ο Πρόεδρος Lula ήρθε ήδη στην Κίνα με μια μεγάλη αντιπροσωπεία.
«Η Βραζιλία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά», είπε.

Δεν μας ενδιαφέρει αν η γάτα είναι λευκή ή μαύρη... αρκεί να πιάνει ποντίκια.

Ο Amorim είπε στους Global Times ότι η Βραζιλία είναι ανοιχτή να μελετήσει την προοπτική ένταξης στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).
Είπε ότι στην πραγματικότητα, η BRI αναπτύσσεται ήδη στις διμερείς σχέσεις καθώς η πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον δορυφορικό χώρο πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα.
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη βιομηχανία ημιαγωγών που έχει τραβήξει ευρεία προσοχή καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν τον εξοπλισμό της Huawei και να αποθαρρύνουν τη συνεργασία με την Κίνα σε αυτόν τον τομέα, ο ανώτερος Βραζιλιάνος διπλωμάτης είπε στους Global Times ότι «μπορώ να αναφέρω από έναν από τους αρχηγούς σας: Δεν μας ενδιαφέρει αν η γάτα είναι λευκή ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια.
Η τεχνολογία δεν έχει ιδεολογικές τάσεις, είναι απλώς ένα μέσο».
Είπε ότι θα επιδιώκουν πάντα την καλύτερη προσφορά και αυτή που είναι πιο οικονομικά προσιτή και που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.
"[Η συνεργασία με την Huawei] θα είναι μια πιθανότητα, αλλά θα μελετηθεί τεχνικά και οικονομικά.
Και αυτό αποφασίσαμε.
Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική ή ακόμη και γεωπολιτική [σκέψη].
Στην πραγματικότητα, εάν μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές τεχνολογίας μας, θα ήταν το καλύτερο για εμάς.
Άρα είμαστε πολύ ανοιχτοί.
Έχουμε ήδη συνεργασία.
Η Huawei είναι ήδη παρούσα στη Βραζιλία και είναι ήδη πολύ σημαντικό», είπε.

Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν συνάψει συμφωνία για το εμπόριο στα δικά τους νομίσματα αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ.

Η Βραζιλία σκέφτεται επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος για τους BRICS και την κοινή αγορά του νότου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Amorim αναφέρθηκε στην προοπτική μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι είναι φυσικό να μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας συναλλαγές στα δικά μας νομίσματα και αυτό απαιτεί κάποιες προσαρμογές σε σχέση με τους κανόνες του ΔΝΤ.
Είναι φυσικό γιατί το δολάριο έχει γίνει κυρίαρχο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πριν ήταν η αγγλική λίρα.
"Λοιπόν, τώρα, αν μπορούμε να δουλέψουμε με ένα καλάθι νομισμάτων και να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας νομίσματα σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι το καλύτερο.
Το αν αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κοινό νόμισμα για τους BRICS ή αν συνεχίσουμε να διατηρούμε το εθνικό μας νόμισμα είναι κάτι αυτό δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές.
Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε απαλλαγμένοι από την κυριαρχία ενός ενιαίου νομίσματος, γιατί μερικές φορές χρησιμοποιείται πολιτικά», είπε ο Amorim.
Έδωσε ένα παράδειγμα ότι αν θέλουν να έχουν μια συναλλαγή με μια χώρα που είναι υπό μονομερείς κυρώσεις, μερικές φορές δεν μπορούν να το κάνουν γιατί η συναλλαγή, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σε δολάρια ΗΠΑ.
Είχαν τέτοια προβλήματα στο παρελθόν με το Ιράν.
Απλώς πουλούσαν πράγματα όπως πουλερικά ή κρέας, αλλά εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το εμπόριο.

Σε άλλο επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών

Την Πέμπτη, ο Wang Yi, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), συναντήθηκε με τον Amorim.
Ο Wang, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Lula αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των σχέσεων Κίνας-Βραζιλίας.
Είπε ότι η στρατηγική συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών θα έχει αντίκτυπο στον κόσμο και θα χαράξει ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Ο Amorim είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά από ποτέ.
Η Βραζιλία είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα, είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η επίσκεψη Lula θα ανυψώσει τις σχέσεις Βραζιλίας-Κίνας σε νέο επίπεδο.
Πριν από την κρατική επίσκεψη στην Κίνα, ο Lula πέταξε στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο για μια διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Ο Amorim είπε ότι οι επισκέψεις στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι και οι δύο πολύ σημαντικές.
"Αλλά η επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν αυστηρά πολιτική.
Δεν έγινε πολλή συζήτηση, ίσως λίγο για το περιβάλλον, αλλά η συζήτηση δεν ήταν τόσο ευρεία όσο σε αυτήν εδώ την επίσκεψη", είπε.

Διάσταση των κοινών τους απόψεων με τις ΗΠΑ - Κοινό μέτωπο

Στη διεθνή πολιτική, είπε ότι μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ.
Αλλά «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν θετικό ρόλο απορρίπτοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος που συνέβη στη Βραζιλία αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου Lula».
Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη στην Κίνα αποτελεί διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα.
"Η Κίνα είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός μας εταίρος.
Η Βραζιλία γίνεται ένα από τα μέρη όπου η Κίνα επενδύει περισσότερο.
Αλλά όχι μόνο αυτό, νομίζω ότι οι δύο χώρες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο πολυπολικού κόσμου, στον οποίο η εξουσία είναι λιγότερο συγκεντρωτική και δεν υπάρχει ηγεμονία.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή στην οποία η Κίνα και η Βραζιλία μπορούν να παίξουν σημαντικούς ρόλους», είπε στους Global Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης