Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο φιάσκο των δυτικών κυρώσεων: Ημιαγωγοί αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιούνται από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία

Νέο φιάσκο των δυτικών κυρώσεων: Ημιαγωγοί αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιούνται από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν τις εξαγωγές μέσω Κίνας στη Ρωσία – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τους εκτελωνισμούς
Σχετικά Άρθρα
Στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εξαγωγή ημιαγωγών στη Ρωσία, εκτός από ανθρωπιστικούς σκοπούς και άλλες ειδικές εξαιρέσεις, αμέσως μετά την τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα στη Ουκρανία - μια κίνηση που αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις, διακόπτοντας την πρόσβασή της σε ημιαγωγούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την αμυντική βιομηχανία
«Οι ημιαγωγοί είναι ζωτικής σημασίας εξαρτήματα σε πυραύλους, άρματα μάχης, drones και στρατιωτικά αεροσκάφη για λειτουργίες που περιλαμβάνουν συστήματα πλοήγησης, ραντάρ και νυχτερινής αναγνώρισης, και οι κατασκευαστές των ΗΠΑ κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς για προϊόντα υψηλής τεχνολογιας», αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Nikkei.
Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε ημιαγωγούς μέσω μυστικών διαδρομών, επιστημαίνεται η έκθεση, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος τους διακινείται μέσω μικρών εισαγωγέων στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.
Τα τελωνειακά δεδομένα σύμφωνα με την Export Genius, μια ινδική εταιρεία ερευνών για το διεθνές εμπόριο δείχνουν ότι «3.292 συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 100.000 δολ η καθεμία, και 2.358 από αυτές — περίπου το 70% — χαρακτηρίστηκαν ως προϊόντα κατασκευαστών ημιαγωγών των ΗΠΑ όπως η Intel, η Advanced Micro Devices, η Texas Instruments και πολλά άλλα» μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 31 Δεκεμβρίου 2022.
Η συνολική αξία αυτών των συναλλαγών ήταν 740 εκατομμύρια δολάρια (περίπου).
Περίπου το 75 % των συναλλαγών (1.774) αποστέλλονταν από το Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα, ενώ οι περισσότεροι από τους εξαγωγείς ήταν μικρές ή μεσαίες εταιρείες.
Η έκθεση διαπίστωσε περαιτέρω ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ιδρύθηκαν μετά την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Κατά την ίδια περίοδο του 2021, τα τελωνειακά στοιχεία φέρεται να έδειξαν μόνο 230 εξαγωγές υψηλής αξίας ημιαγωγών αμερικανικής παραγωγής στη Ρωσία μέσω Χονγκ Κονγκ και Κίνας, με συνολική αξία μόλις 51 εκατομμυρίων δολαρίων.
Special report: How U.S.-made chips are flowing into Russia - Nikkei Asia
Η τιμολόγηση και οι διαδρομές

Σύμφωνα με το πρακτορείο : «Η δεκαπλάσια αύξηση της αξίας είναι μόνο μια εντυπωσιακή πτυχή των δεδομένων.
Ένα άλλο είναι οι τιμές που δίνονται για ορισμένα προϊόντα.
Σε μια από τις πιο ακριβές συμφωνίες, η εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Agu Information Technology έστειλε ημιαγωγούς της Intel αξίας άνω των 10.000 δολαρίων στη Ρωσία».
Special report: How U.S.-made chips are flowing into Russia - Nikkei Asia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης