Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαθηλώνονται οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - Οι νέοι «σύμμαχοι» της Ρωσίας και η μητέρα των μαχών για τους κατασκόπους

Αποκαθηλώνονται οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - Οι νέοι «σύμμαχοι» της Ρωσίας και η μητέρα των μαχών για τους κατασκόπους
Πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή αγκαλιάζουν τη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών για ένα αναδυόμενο, διαμορφωμένο από τις ΗΠΑ, κενό
Η Αίγυπτος σκέφτεται να στείλει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους στη Ρωσία.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι οι Εμιρατινοί είναι οι νέοι καλύτεροι φίλοι τους.
Και το Ισραήλ απλά δεν είναι πρόθυμο να δώσει σοβαρή βοήθεια στην Ουκρανία καθώς μάχεται μια ρωσική εισβολή.
Τέτοιοι ισχυρισμοί, που περιέχονται σε μια σειρά από αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν και έχουν αναστατώσει την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο να πείσουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής να υποστηρίξουν πλήρως την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς οι ηγέτες της περιοχής εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δεσμευμένες απέναντί τους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής και τους ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας εκεί.
Αλλά τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι πολλές χώρες στην περιοχή αγκαλιάζουν τη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών για ένα αναδυόμενο, διαμορφωμένο από τις ΗΠΑ, κενό.

Η αλλαγή νοοτροπίας στη Μέση Ανατολή

"Όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής αναρωτιούνται τώρα τι σημαίνει να είναι ευθυγραμμισμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι κοστίζει γι' αυτό και αν υπάρχουν τρόποι να αναπληρωθεί η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Jon Alterman, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί εποχής George Bush, ο οποίος μιλάει τακτικά με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο του ρόλου του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Οι εταίροι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανησυχούν εδώ και καιρό για τη θέση τους στην αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Οι ανησυχίες τους συνεχίστηκαν υπό τον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος βλέπει την ανερχόμενη Κίνα ως τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την επιρροή των ΗΠΑ.
Η Κίνα μάλιστα μεσολάβησε πρόσφατα για μια προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Αλλά η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, όπου έχει στρατιωτική παρουσία σε μέρη όπως η Συρία, είναι επίσης σημαντική.
Και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσινγκτον, Πεκίνου και Μόσχας για υποστήριξη - ή τουλάχιστον πραγματική ουδετερότητα - από χώρες σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή, η οποία παραμένει βασική πηγή παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.
Ένας διπλωμάτης από τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ένα απογοητευτικό πράγμα για την Αμερική είναι η απρόβλεπτη εσωτερική πολιτική της και ο ρόλος που παίζει η βραχυπρόθεσμη σκέψη στη διαμόρφωση της πολιτικής.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις της πολιτικής την τελευταία δεκαετία - από τον πρόεδρο Barack Obama στον πρόεδρο Donald Trump και τώρα στον Biden - έχουν προσθέσει στην αίσθηση της αβεβαιότητας.
"Έχετε έναν εκλογικό κύκλο δύο ετών και ο εκλογικός κύκλος των ηγεμονιών και των βασιλείων στον Κόλπο είναι ουσιαστικά μια ολόκληρη ζωή", επισήμανε ο διπλωμάτης.

Τι δείχνουν οι διαρροές

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ακόμη και οι χώρες της Μέσης Ανατολής που λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν αταλάντευτα το παράδειγμα της Αμερικής.
Το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο όλων των εγγράφων.
Αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν νόμιμες πληροφορίες στις διαρροές, μεγάλο μέρος των οποίων βρέθηκε σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα έγγραφο που ανέφερε η Washington Post αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi διέταξε τους υφισταμένους του να παράγουν κρυφά έως και 40.000 ρουκέτες καθώς και άλλα όπλα για αποστολή στη Ρωσία.
Η Αίγυπτος λαμβάνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ετησίως.
Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον δεν σχολίασε άμεσα το έγγραφο, αλλά ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η θέση της για τον πόλεμο "βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές".
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία τέτοια αιγυπτιακή συναλλαγή με τη Ρωσία.
"Εκτός από το Ιράν, δεν υπάρχει καμία χώρα της Μέσης Ανατολής που να προμηθεύει πυρομαχικά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τελεία και παύλα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν θέλησαν να σχολιάσουν συγκεκριμένα αν ο Abdel Fattah El-Sisi είχε κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου.

Ο ρόλος των ΗΑΕ

Ένα άλλο έγγραφο περιέγραφε Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που καυχιόντουσαν ότι είχαν πείσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "να συνεργαστούν εναντίον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου", σύμφωνα με δημοσίευμα του AP.
Σε δήλωσή τους στο AP, τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς που αφορούν Ρώσους πράκτορες "κατηγορηματικά ψευδείς".
Ένα άλλο έγγραφο που αναφέρεται στα ΗΑΕ, το οποίο είδε το POLITICO, περιγράφει πώς η μικροσκοπική αλλά πλούσια χώρα διαπραγματεύεται με μια ρωσική εταιρεία για την κατασκευή ενός περιφερειακού κέντρου συντήρησης για τα οπλικά συστήματα των ΗΑΕ.
Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η κυβέρνηση Biden κατήγγειλε πρόσφατα τα ΗΑΕ ως ένα καυτό σημείο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων.
Η Elizabeth Rosenberg, κορυφαία αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, ισχυρίστηκε στις αρχές Μαρτίου ότι "μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του 2022, εταιρείες των ΗΑΕ εξήγαγαν στη Ρωσία αγαθά αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και ελέγχονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συσκευών ημιαγωγών, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης".

Ο ρόλος του Ισραήλ

Ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια.
Ένα έγγραφο περιγράφει τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να πεισθεί να παράσχει όπλα στην Ουκρανία.
Ένα σενάριο υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεαστεί να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία εάν η Ρωσία έστελνε ορισμένα βασικά οπλικά συστήματα στο Ιράν, του οποίου το ισλαμιστικό καθεστώς το Ισραήλ θεωρεί θανάσιμη απειλή.
Αλλά σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς του μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας επειδή χρειάζεται τη Ρωσία να "κοιτάζει αλλού" όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει συριακές τοποθεσίες που συνδέονται με το Ιράν.
"Η Ιερουσαλήμ πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρας βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή μια αντιληπτή υποβάθμιση των δεσμών της με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Μόσχας στο Ιράν ή τη Συρία που υπονομεύουν τα ισραηλινά συμφέροντα", αναφέρει το έγγραφο.
Παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς, η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστη πίεση τους τελευταίους μήνες, καθώς h ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ προσπάθησε να περάσει νόμους που πολλοί Ισραηλινοί φοβούνται ότι θα υπονομεύσουν τη δημοκρατία τους.
Αλλά η προσέγγιση της κυβέρνησης Βιδεν στη Μέση Ανατολή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση καλών σχέσεων με το Ισραήλ και στην ενίσχυση των οικονομικών, διπλωματικών και άλλων δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.
Η ελπίδα είναι ότι μια τέτοια "στρατηγική ολοκλήρωση" θα μειώσει τον κίνδυνο βίας στην περιοχή.
Αυτό θα δώσει στην Ουάσινγκτον ανάσα για να επικεντρωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, αν και η κυβέρνηση Biden δεν λέει ότι αυτός είναι ο στόχος.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πιέσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος ήταν μια μάχη δι' αντιπροσώπων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Η ηρεμία της Υεμένης, όπου η βία έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν λίγους ενδοιασμούς για τη συμφωνία που επετεύχθη με κινεζική μεσολάβηση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Ενώ το Ιράν έχει ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο -έστειλε ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στους Ουκρανούς- οι Σαουδάραβες έχουν υιοθετήσει μια πιο μικτή προσέγγιση.
Το Ριάντ προσπάθησε να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και δεν ήταν πρόθυμο να λάβει ορισμένα μέτρα στον τομέα του πετρελαίου που θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές, προς ενόχληση της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης προμηθειών πετρελαίου.
"Οι Σαουδάραβες βοηθούν να διατηρηθούν τα φώτα αναμμένα και να λειτουργούν κρίσιμες λειτουργίες στην Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι κυρώσεις

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε επίσης άλλες πρόσφατες διπλωματικές ανακαλύψεις στη Μέση Ανατολή με τη βοήθεια των ΗΠΑ, όπως μια ναυτιλιακή συμφωνία με τον Λίβανο και το Ισραήλ, νέες συνδέσεις υποδομών μεταξύ της Ιορδανίας, του Ιράκ και των αραβικών κρατών του Κόλπου και, τις τελευταίες ημέρες, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μπαχρέιν και του Κατάρ.
Ενώ πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής ψήφισαν υπέρ των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας, απέφυγαν ως επί το πλείστον να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο ή να περιορίσουν σοβαρά τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Πολλές θέλουν επίσης να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το Πεκίνο, του οποίου το ενδιαφέρον στην περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό επιχειρηματικό και το οποίο έχει ταχθεί διπλωματικά - αν όχι ακόμη και ευθέως στρατιωτικά- στο πλευρό της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Biden έχει συχνά παρουσιάσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως μια μάχη μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.
Αλλά ορισμένες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολυταρχίες και η προτεραιότητα των ηγετών τους είναι να παραμείνουν στην εξουσία, όχι να προωθήσουν τη δημοκρατία.
Αν η παραμονή στην εξουσία απαιτεί την εξεύρεση περισσότερων φίλων στο Πεκίνο και τη Μόσχα, τότε οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να κάνουν ακριβώς αυτό.
"Πολλοί από αυτούς τους ηγέτες μοιράζονται κάποιες ιδεολογικές συγγένειες με τη Ρωσία και την Κίνα - πιθανότατα βλέπουν τον κόσμο περισσότερο όπως αυτοί οι ηγέτες παρά όπως οποιοσδήποτε ηγέτης των ΗΠΑ", δήλωσε η Amy Hawthorne, αναλύτρια του Project on Middle East Democracy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης