Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Σουδάν - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Τουλάχιστον 97 νεκροί άμαχοι από την εμφύλια σύγκρουση

Χάος στο Σουδάν - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες -  Τουλάχιστον 97 νεκροί άμαχοι από την εμφύλια σύγκρουση
Ελληνίδα κάτοικος του Χαρτούμ ανέφερε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στην ΕΡΤ ότι οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Χάος επικρατεί στο Σουδάν, καθώς τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.
Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.
Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.
Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων, στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι.
Οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός.
Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.
Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες

«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Βούλα Μαλλά ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».
Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».
Ελληνίδα κάτοικος του Χαρτούμ ανέφερε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα στην ΕΡΤ ότι οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο, ενώ δεν σταμάτησαν ούτε για την ώρα της προσευχής για το Ραμαζάνι.

Διεθνής ανησυχία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Blinken, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε.
«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.
Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών James Cleverley: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλέβερλι.

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Abdel Fattah al Burhan και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Mohamed Hamdan Dagalo, τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al Sisi, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Κίνα

Η Κίνα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Σουδάν και καλεί και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να παύσουν πυρ προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η κινεζική πρεσβεία στο Σουδάν δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για Κινέζους που να έχουν πέσει θύματα των συγκρούσεων στο Σουδάν και συνέστησε τους πολίτες της στη χώρα να μείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Αίγυπτος, Νότιο Σουδάν προσφέρονται να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχομένων στο Σουδάν

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν σήμερα να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να "επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου", αναφέρει η δήλωση.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο Σουδάν, όπως ανέφερε στο Twitter.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν χθες, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Τι συμβαίνει και γιατί στο Σουδάν;

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές, συνδέονται με τη μάχη για την εξουσία εντός της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Πρόκειται για κλιμάκωση μιας διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό στάδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.
Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν κυβερνάται από ένα συμβούλιο στρατηγών με δύο στρατιωτικούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας.
Ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Hemedti.

Βασική διαφωνία των δύο ανδρών: η κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα - Μια πολιτική συμφωνία σε κίνδυνο

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την επόμενη ημέρα είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 μελών της RSF στον στρατό, αλλά και ποιος θα ηγηθεί της νέας δύναμης, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η διαφωνία έχει καθυστερήσει την υπογραφή διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας με πολιτικά κόμματα για τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Η έκρηξη που συνέβη χθες, Μεγάλο Σάββατο, αποτελεί αποκορύφωμα της έντασης που προηγήθηκε επί σειρά ημερών, καθώς μέλη της RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι συνομιλίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάτι που όμως δεν συνέβη.
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη.
Ένας συνασπισμός ομάδων αμάχων που υπέγραψε ένα προσχέδιο αυτής της συμφωνίας τον Δεκέμβριο ζήτησε το Σάββατο για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, για να μην γλιστρήσει το Σουδάν προς «τον γκρεμό της ολοκληρωτικής κατάρρευσης».
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
«Αυτός είναι ένας πόλεμος που κανείς δεν θα κερδίσει και που θα καταστρέψει τη χώρα μας για πάντα».

Ποια είναι η RSF - Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης;

Η RSF σχηματίστηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε με σκληρότητα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.
Έκτοτε, ο στρατηγός Dagalo έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Η RSF έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.
Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι διεξήγαγε μια συνωμοσία από πιστούς του πρώην ισχυρού προέδρου Omar Hassan al-Bashir -ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2019- ενώ, ακολούθως, και ο ίδιος έκανε απόπειρα πραξικοπήματος.

Γιατί τα ηνία της χώρας έχει ο στρατός;

Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά το τελευταίο επεισόδιο των περιόδων έντασης που ακολούθησαν την ανατροπή του, επί μακρόν, προέδρου Omar el-Beshir το 2019.
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τότε με αίτημα να τερματιστεί η –σχεδόν τριών δεκαετιών- περίοδος διακυβέρνησής του, με τον στρατό να προχωρά σε πραξικόπημα.
Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να ζητούν να έχουν ρόλο στα σχέδια προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Ακολούθως, ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτική – πολιτική κυβέρνηση, η οποία όμως ανατράπηκε με άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο ανέτρεψε τον πολιτικό πρωθυπουργό της χώρας.
Έκτοτε, η αντιπαλότητα μεταξύ Burhan και Dagalo έχει οξυνθεί.
Τον Δεκέμβριο 2022 συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την επαναφορά της εξουσίας στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέβησαν άκαρπες.
sudan_0.jpg
Τι μέλλει γενέσθαι;

Εάν οι μάχες συνεχιστούν, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ακόμη και ο κατακερματισμός της χώρας, πέραν της έντασης των πολιτικιών αναταράξεων.
Διπλωμάτες θα επιχειρήσουν να φέρουν τις αντίπαλες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
Στο μεταξύ, οι πολίτες του Σουδάν, καλούνται πέραν του να προφυλαχθούν, να εξακολουθούν να ζουν σε μια ακόμη αβεβαιότητας.

Οι παραστρατιωτικοί μοιάζουν ανένδοτοι.

Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, σε δηλώσεις του ο στρατηγός Dagalo, ή «Hemedti» στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα, διεμήνυσε πως δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων».
"Πιστεύουμε ότι αν είναι σοφοί θα επιστρέψουν τα στρατεύματά τους που ήρθαν στο Χαρτούμ.
Αλλά αν συνεχιστεί, θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατεύματα στο Χαρτούμ από άλλα περιοχές».
Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση.
«Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», δήλωσε.
«Πρέπει ο Burhan, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε με πυρά να ακούγονται γύρω του.
«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

Οι RSF κατέλαβαν αεροδρόμιο και παλάτι

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που αποτελούνται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν  τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ, τη βόρεια πόλη Μερόβε, το Ελ Φασέρ και την πολιτεία του Δυτικού Νταρφούρ.
Ο στρατός απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο στρατηγός Burhan από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι RSF επιτέθηκαν στο αρχηγείο του.
Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Burhan «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να προχωρήσει σε «προδοσία».
Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ένταλμα σύλληψης» του Hemedti: «Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των RSF, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των RSF στο Χαρτούμ.

Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των RSF», κατά την ίδια πηγή.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Burhan.
Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
«Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά το πρωί αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών.
Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η αεροπορία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Σουδάν2.JPG
Οι λεπτομέρειες, τότε και τώρα: Πυρπόληση σαουδαραβικού επιβατικού αεροσκάφους

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Hemedti και Burhan συμμάχησαν για να ανατρέψουν την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες.
Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο πρώτος άρχισε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.
Εδώ και μέρες, οι δρόμοι βοούσαν πως η κατάσταση όδευε σε σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις RSF, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων αυτών των τελευταίων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.

Σχέδιο παραγόντων

Οι RSF φέρονται κατά ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Omar Hassan al-Bashir, που ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.
Ο στρατός διέψευσε την κατάληψη του αεροδρομίου, όμως κατηγόρησε τις RSF πως «πυρπόλησαν πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines».
Η εταιρεία επιβεβαίωσε.
Ο αερομεταφορέας ανέφερε κατόπιν πως αναστέλλει τις πτήσεις προς και από το Σουδάν.
Η δημόσια αεροπορική εταιρεία της Αιγύπτου, η Egyptair, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αναστέλλει τις πτήσεις προς το Χαρτούμ για τουλάχιστον 72 ώρες.
Σύμφωνα με βίντεο κρατικών ΜΜΕ του Σουδάν, καταστράφηκε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος του ΟΗΕ στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Σε... παραλλαγή;

Στο μεταξύ βίντεο που μεταφορτώθηκε χθες από τις RSF στο Twitter εικονίζει ένστολους, που παρουσιάζονται ως «αιγύπτιοι στρατιώτες που παραδόθηκαν μαζί με σουδανούς στρατιωτικούς», στη βάση Μαρουίγια (Μερόη, βόρεια).
Εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου δήλωσε πως το Κάιρο «παρακολουθεί την κατάσταση», επιβεβαιώνοντας «την παρουσία αιγυπτιακών δυνάμεων» στο έδαφος του Σουδάν για «γυμνάσια».
«Είναι ασφαλείς και θα τους παραδώσουμε στην Αίγυπτο», είπε ο Hemedti στο Sky News Arabia.
Οι δυο στρατηγοί πήραν την απόφαση να συγκρουστούν ενώ σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία.
Το Τσαντ ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά του με το Σουδάν.
01_3.webp
Οι δύο Έλληνες τραυματίες και η σύσταση του ΥΠΕΞ

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις όπως μετέφερε ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες φέρεται να έχουν τραυματιστεί στα πόδια και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, την ώρα που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.
«Έπεσε δίπλα σε δύο Έλληνες μία ρουκέτα και τους τραυμάτισε σοβαρά»

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκς, πολύς στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση.
Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά.
Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι» περιγράφει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό.
Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί.
Προφανώς χτυπάνε τα  υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι,... δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο» κατέληξε.

Η σύσταση του ΥΠΕΞ για το Σουδάν

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, περιέγραψε πως, «Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο.
Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες, να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί».
Ο Έλληνας πρόξενος ήρθε σε επικοινωνία με τον έναν από τους τραυματίες και ανέφερε πως ο λόγος που ακόμη η προγραμματισμένη επέμβαση δεν έχει γίνει είναι εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στους δρόμους, οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων.
«Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείριση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Παγουλάτος.

Ανακοίνωση σχετικά με τις συγκρούσεις στο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, συνιστώντας στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
sudan3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης